Gy. Szabó Csilla, 2021.09.20. | Sportlövészet

Alaposan megtréfálta a szeles idő a hétvégi 25 és 50 méteres országos bajnokság résztvevőit, köztük a Vasas sportlövőjét, Gáspár Lalitát. A 21 éves sportoló azonban eredményesen vette fel a harcot a változó körülményekkel, hiszen a szombati összetett versenyben a negyedik, a vasárnapi fekvő helyzetű sorozatokban pedig második lett.

Az 50 méteres számok alapszakaszában a versenyzőknek mindig számolniuk kell a külső hatásokkal, ez hozzátartozik a sportág „szépségéhez”. Lalita edzője, Szucsák Mátyás szerint még a legjobbaknak is nehéz elfogadniuk, hogy az adott pillanatban tőlük független események befolyásolhatják az eredményüket.

„Lalita két nagyon értékes tulajdonságát, a küzdeni tudását és a harcosságát emelném ki a hétvégi országos bajnoksággal kapcsolatban, hiszen a rosszabb térdelő sorozatot követően, fekvőben majdnem meglőtte egyéni csúcsát – értékelte az ob-t Szucsák Mátyás, aki maga is sokra tartja, hogy tanítványa minden versenyen a győzelmet tűzi ki maga elé végső célként. – Amikor nem ment az álló helyzet, kihívtam néhány pillanatra, amire nagyon jól reagált. Szerencsére olyan sportoló, akivel éles helyzetben is hatékonyan lehet kommunikálni, a lőállásba visszatérve megpróbálta követni a megbeszélteket, s fel is javult a végére. A szeles helyzetek kezeléséhez végtelen türelem és nagy tapasztalat szükséges, nem véletlen, hogy a légfegyverrel ellentétben az ötven méteres számokban az idősebb versenyzők szoktak eredményesebbek lenni. Lalita azonban még fiatal, még akkor is, ha a versenyzői múltja korát meghazudtolóan gazdag. Az utóbbi években ugyanakkor az összetett számban volt eredményesebb, amely nehézségénél fogva hosszabb tanulási időt igényel.”


Szucsák Mátyás és Gáspár Lalita a az ezüstérmesenek járó díjakkal

A szakember szerint a szeles helyzet megmutatta, hogy Gáspár Lalita esetében az eddiginél is nagyobb hangsúlyt kell fektetniük a mentális, valamint a fizikális felkészítésre. Az utóbbiban tapasztalható apró hiányosságok leginkább az álló helyzetben mutatkoztak meg, amely korántsem újdonság a Vasas fiatalja számára. Szucsák Mátyás szerint Lalita vékony alkata mégsem hátrány, sőt. Igen jó alap a speciális izomfejlesztésekhez, amely némi testhelyzet korrekcióval biztosan meghozza az eredményét, s jó pár körös javulást eredményezhet az összetett verseny végére.

„Lalita jól versenyzett, az összetett döntőben kifejezetten jól kezdett, az első sorozatokat követően még az éremszerzés is reálisnak tűnt. Vasárnap a győzelemre nem igazán volt esélye, Bajos Gitta ugyanis fölényesen utasította maga mögé a teljes mezőnyt. A második helyért ezzel szemben nagy küzdelemben verte meg Mészáros Esztert. Az utolsó pillanatokban is higgadt tudott maradni. Láthatóan ő is örült a számszerű eredménynek, amely azt mutatta, hogy a többieket is megtréfálta a kiszámíthatatlan időjárás – beszélt az ob tanulságairól Szucsák Mátyás.

A fiatal sportoló az 50 méteres szezon befejezéseképpen, egy hetes szünetet kapott mesterétől, amely mindenkinek jól jön a légfegyveres idény kezdete előtt némi frissítésként. Lalita azonban nem kívánt élni a „teljes nyugalommal”, inkább elkérte a számítógéphez kapcsolható szimulátoros elemzőt, hogy otthonában gyakorolhasson az előtte álló kihívásokra.

„Szeretem, hogy ilyen ambiciózus, hiszen az általa kitűzött terveket nem is lehetne másfajta hozzáállással elérni. Hajlandó dolgozni az eredményekért, a sportban pedig ez a legfontosabb” – foglalta össze büszkén Lalita erősségeit Szucsák Mátyás, aki az edzésszám fokozatos növelésével kívánja a szakmai alapokat megadni versenyzője céljaihoz.

25-50 méteres országos bajnokság. Budapest.
Nők. Puska. Összetett. Alapszakasz:
1. Bajos Gitta (KVSE) 1170-54x, 2. Mészáros Eszter (GEAC) 1166-52x, 3. Toma Dorina (UTE) 1164-54x … 5. Gáspár Lalita (VASAS) 1162-44x (térdelő: 98, 96, 94, 94 fekvő: 100, 98, 100, 99 álló: 97, 94, 96, 96).
Döntő: 1. Mészáros Eszter, 2. Dénes Eszter, 3. Toma Dorina, 4. Gáspár Lalita.
Fekvő testhelyzet: 1. Bajos Gitta 626.3, 2. Gáspár Lalita 618.8 (102.8, 102.9, 103.5, 102.6, 103.6, 103.4) 618.8, 3. Mészáros Eszter 618.0.

Fotók: Vasas Attila


Hirdetések