Gy. Szabó Csilla, 2021.09.16. | Karate

Klement Kármen és Udvari Zsófia révén két igen értékes bronzéremmel zárta a Vasas karateszakosztálya a hétvégi Budapest Opent. Mindketten erős mezőnyben, nagy küzdelemben lettek harmadikok kategóriájukban.

Hosszú idő után ismét maszk nélkül, közönség előtt versenyezhettek karatékáink, ráadásul az egyik legrangosabb hazai nemzetközi viadalon, amelyre harmincnégy országból nem kevesebb mint 1800 nevezés érkezett. Hiába volt azonban nagyon jó a szervezés, a résztvevők nagy száma miatt sok volt a csúszás a programban, a szombati versenyszámok végül csak késő este fejeződtek be. A jó hangulat azonban a versenyzőket, edzőket és versenybírókat egyaránt kárpótolta a kisebb kellemetlenségért.

„Valóban nagy öröm volt ismét felhőtlenül tatamira lépni, ráadásul népes hazai közönség előtt – kezdte értékelését Egri Tamás a Vasas karateszakosztályának igazgatója, aki a pihenő idők pontos betartatásával gondosan ügyelt arra, hogy versenyzőit ne zavarja meg a szombaton éjszakába nyúló, vasárnap pedig kora reggel kezdődő program időbeosztása. – Az eredeti tervek szerint öt versenyzővel vágtunk volna neki a Budapest Open-nek, de Csicsay Gergely váratlanul beteg lett, Mérő Bálint pedig nem tudott tatamira lépni, sajnos a legrosszabbkor eredt el az orra vére.”

A felnőtt nők -50 kilogrammos kategóriájában induló Klement Kármen, valamint az U21-es, -55 kilogrammos mezőnyben szerepelt Udvari Zsófia viszont értékes pontokat szerzett az előttünk álló világversenyekre selejtező sorozat első állomásán, a Budapest Openen. Előbbi igen meggyőző teljesítményt nyújtott, hiszen négy meccs alatt három győzelmet aratott, tizenkilenc pontot szerzett, ráadásul igen széles technikai repertoárt mutatott be. Fejrúgás, dobás, indítás, beelőzés egyaránt szerepelt az akciói között.


Klement Kármen arckifejezésén jól látható, mindenben egyetért mestere Egri Tamás (háttal) szavaival

„Nyitásként egy fiatal szlovák lányt vert technikai KO-val, majd egy bolgárt, s bár ezt követően kikapott, a harmadik helyért szép versenyzéssel, nagyon magabiztosan győzte le újabb szlovák ellenfelét. A jövőre nézve mindenképpen mellettünk szól Kármen technikai képzettsége, amely egyben a további fejlődésének kulcsa is. Most szándékosan nem készültünk fel különösebben taktikailag az ellenfelekből, mert szerettem volna őt kicsit lazábban, nyugodtabban látni versenyezni. Hiába nagy érték a győzniakarása, ez néha akadályozza abban, hogy kihozza magából a maximumot. Az is fontos, hogy szeresse és élvezze, amit csinál. Éppen ezért most úgy küldtem tatamira, hogy az eddigi tudását felhasználva, spontán oldja meg a helyzeteket. Nagyon örülök, hogy ez tökéletesen sikerült – beszélt a felnőttek mezőnyében egyetlen Vasasos versenyzőként induló Klement Kármen szerepléséről Egri Tamás.

Az U21-es mezőnyben bronzérmet nyert Udvari Zsófia egy dán lány ellen kezdett 8:0-as győzelemmel, majd egy franciától kapott ki 2:0-ra. A következő találkozón remek fordításának köszönhette a győzelmet, a harmadik helyért pedig egy litván versenyzőnél bizonyult jobbnak.


Udvari Zsófia a dobogó harmadik fogán büszkén viseli a bronzérmét

Vasárnap kerültek sorra a legfiatalabbak, akik között Barta Domonkos a kadet -57 kilogrammos kategóriában indult. A 12-13 évesek között Ádám Vivien (+47 kg) egy győzelemmel és egy vereséggel zárt, az egyik legfiatalabb, alig 12 esztendős Sarkadi Sebestyén egy nyert mérkőzést követően, nála idősebb s ezáltal már képzettebb ellenfelektől szenvedett vereséget. Utóbbi hetedik helyezése éppen ezért kifejezetten biztató a jövőre nézve.

„A legfiatalabbak esetében a tapasztalatszerzés volt a legfontosabb, ők elsősorban tanulni érkeztek a Budapest Openre – zárta értékelését Egri Tamás, aki a további programmal kapcsolatban elmondta, hogy szeptember végén Klement Kármennel folytatják a Premier League-szereplést, számukra az első állomás Moszkvában lesz. Ezt követik majd a felnőtt, illetve korosztályos világversenyek októberi kvalifikációs tornái.


Hirdetések