Gy. Szabó Csilla, 2021.09.02. | Sportlövészet

Sikeres egyetemi felvételi és edzőváltás is szerepelt Gáspár Lalita nyári programjában, miközben pihenésre is jutott ideje. Fiatal sportlövőnk most kiegyensúlyozottan készül a hamarosan kezdődő országos bajnokságra.

Kéthetes vidéki edzőtáborozással kezdte meg az új idényre való felkészülést a Vasas junior-világbajnok, felnőtt magyar bajnok sportlövője, Gáspár Lalita. A fiatal sportoló idén nyáron a szokásosnál picit hosszabb pihenőt kapott, ám ezidő alatt is jelentős változások történtek az életében. A lőállásban és azon kívül egyaránt. Előbbiben a legfontosabb újdonság, hogy a Szucsák László helyett a jövőben Szucsák Mátyás irányítja majd a felkészülés, míg a civil életben az egyetemi tanulmányok megkezdése tartogat számára új kihívásokat. Lalita szeptembertől a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanulójaként igyekszik majd a sportpályán is helytállni.

„Feszes tanrend vár Lalitára, ezért a gyakorlások majd a késő délutáni, esti órákra fognak átcsúszni – vázolja a válogatott kerettag sportlövő várható napi beosztását Szucsák László, aki azért adja át tanítványát, fiának, Mátyásnak, mert a jövőben több időt szeretne családjával, különösen feleségével tölteni. Utóbbi hosszú évtizedek óta támogatja a sportlövészet iránti elhivatottságát, amiért most így tud köszönetet mondani neki. – Elmúltam hetvenéves, régen nyugdíjba kellett volna vonulnom, de a sport eddig erősebb volt a pihenés iránti vágyamnál. Persze teljesen most sem fogok leállni, hetente két napot továbbra is a Fehér úti lőpályán töltök majd, így ilyenkor Lalitára is figyelni fogok, amiben tudom, segítem majd. Az edzéstervet és a versenyprogramot azonban most már Mátyás fiam fogja összeállítani. Nem volt ok arra, hogy ne maradjon köztünk az eddigi nagyon jó kapcsolat, ráadásul jó kezekbe kerül, így a váltás senkinek sem okozott nehézséget.


Bár Lalita edzéseit ezután Szucsák Mátyás irányítja, eddigi mestere Szucsák László (jobbról) tanácsaira is számíthat

Éppen ezért Szucsák László továbbra is teljesen naprakész Lalita eredményeiből, aki a Komáromban és Tatán megrendezett edzőtábort követően, Pécsett, a Sebők Ferenc emlékversenyen lépett először lőállásba. A tapasztalt szakember szerint mind az 50 méteres fekvő, mind pedig az összetett számban a felkészülési időszaknak megfelelő teljesítményt hozta, az első, illetve második helyezésnek ebben az esetben nem volt igazán jelentősége. A folyamatos és lelkiismeretes gyakorlásnak viszont annál inkább, amely Lalitára az idei esztendő szerényebb eredményei ellenére is maradéktalanul érvényes.

„Ne felejtsük el, hogy Lalita tizennégy évesen már junior Európa-bajnok volt, így mindenki óriási elvárásokat támasztott vele szemben – veszi át a szót Szucsák Mátyás, aki szerint a felnőtt korba való átlépés mindig nehéz a kiemelkedő utánpótlás eredményekkel rendelkező versenyzők számára, s ez alól Lalita sem volt kivétel. – Nagyon sok tehetséget veszítünk ilyenkor el, éppen ezért én most azzal is elégedett vagyok, hogy velünk nem ez történt. Lalita a legmélyebb hullámvölgyekből is ki tudott jönni, s ugyanolyan lelkesedéssel dolgozik, mint korábban mindig. Éppen ezért nagyon bizakodó vagyok az együttműködésünkkel kapcsolatban, ráadásul édesapámtól veszem át a stafétabotot, ami különösen megtisztelő a számomra. Most az a legfontosabb, hogy bent maradjon a hazai elitben, amelyre minden esélye meg is van. A válogatott keretnél szerencsére továbbra is számítanak rá, csupán az utazó csapatba kerülésért kell majd harcolnia. De komoly munkával és odafigyeléssel szerintem ez is sikerülni fog. Később pedig jöhetnek majd a nagyobb tervek is.”

Szucsák Mátyás szerint Lalita életében most egy nyugalmasabb korszak köszöntött be, ami a sportkarrierjére is minden bizonnyal pozitív hatással lesz. A fiatal puskás hölgyet megnyugtatta a sikeres egyetemi felvételi, miközben a családi háttere is biztos és támogató. Az edzőtáborban és a pécsi versenyen tapasztalt jó forma is ezt látszik igazolni. 

„Lalita láthatóan jól érzi magát a bőrében, kipihent és vidám. Számomra ez edzőként különösen fontos, hiszen a pozitív hozzáállás az egyetlen jó kiindulási pont a későbbi sikerek felé” - teszi hozzá Szucsák Mátyás, akivel a lehető legnagyobb összhangban és lelkesedéssel készül a Vasas sportlövője a szeptemberi országos bajnokságra. Az ötven méteres szezont követően, október vége felé pedig már kezdődik is az újabb légfegyveres idény, amely mindig nagy kihívást jelenet Lalita számára. A feladat megoldásában azonban nemcsak új edzőjére, Szucsák Mátyásra számíthat, de bizony a régire, Szucsák Lászlóra is, aki tapasztalatával mindig ott fog állni eddigi tanítványa mögött.

Fotók: Vasas Attila


Hirdetések