Gy. Szabó Csilla, 2021.08.14. | Tenisz

A legtöbb kategóriában a Vasas Körmöczy Teniszakadémia is képviselte magát a héten befejeződött korosztályos országos bajnokságon Pécsett. Az U16-os fiúk mezőnyében jutottak legmesszebb versenyzőink, Sávay Zalán ezüstérmet nyert, Pálfi Zoltán pedig a legjobb nyolc között fejezte be a tornát. A győztesnek járó trófea is Vasas sportolóhoz került, Mészáros Patrik azonban idén már egy másik klubban készült a viadalra.

A szakosztály igazgatója, Bocskay József szerint jövőre már valamennyi korosztályban összeáll egy vasasos csapat, addigra többen is beérnek az ob-n most még csak szárnyaikat próbálgatók közül.

„A tizenhatéves fiúk hozzák pillanatnyilag a legtöbb dicsőséget klubunknak, akik mögött már ott áll az utánpótlás, hiszen a tizennégy éven aluliak között öt játékosunk is indult az ob-n – kezdi értékelését a fiatalabbakkal Bocskay József. – Szenes István Benedek és Tóth Bence Krisztián egyaránt egy-egy győzelmet aratott a selejtezőtáblán, mindketten jól dolgoznak, jövőre már biztosan ott lesznek a hazai top harmincban. Laczkovich Zoltán Bendegúz és Boros Bence a főtáblán kezdett értékes győzelemmel, ám ezt követően mindketten kiemelt versenyzővel találták magukat szemben. Előbbi a későbbi elődöntős Almádi Attilától kapott ki, akivel nagyszerűen fel tudta venni a tempót, ám igazából nem hitt a győzelemben. Utóbbi a döntőig menetelő Major Áronnal találkozott a legjobb tizenhat között, s bár tavaly még nem bírta követni az élvonal tempóját, most voltak pillanatok, amikor még Majornál is gyorsabb volt. A második szettben magabiztos vezetésre tett szert, amikor egy vitatott ponton nem tudta túltenni magát. Benne nagyon nagy lehetőségek rejtőznek, borzasztóan szeret játszani, a munka azonban nem az erőssége. Ha ez utóbbin egy kicsit javít, akkor hamarosan a legjobbak között látjuk viszont. Ugyanebben a korosztályban Szikora Mihály is főtáblás volt, ám az első körben váratlanul búcsúzott. Tőle többet vártunk, hiszen általában nagyon stabil, megbízható játékot hoz a versenyeken. Két hete váltott ütőt, s mivel emiatt gyorsabban, de több hibával játszik, bizonyára ez volt az oka a szerényebb eredménynek.”

A legnagyobb érdeklődés természetesen Sávay Zalán szereplését övezte, hiszen az U16-os fiúk között ő volt a második kiemelt. Bocskay József szerint ezen a héten ugyan nem hozta élete legjobb formáját, mégis szépen bejutott a fináléba, ahol az első kiemelt Mészáros Patriktól szenvedett vereséget. Ezzel maximálisan érvényesült a papírforma, a fináléig Zalán nem ijedt meg az esélyesség terhétől, akit lehetett ő is legyőzött, pedig korántsem volt könnyű sorsolása. Pálfi Zoltánt is Mészáros búcsúztatta, igaz őt már a nyolcaddöntőben, egy igen izgalmas találkozón.

„Zoli számára mindenképpen biztató, hogy a második szettben egy hat-nullát vert rá Patrikra, s egyedül ő tudott szettet lopni a torna legjobbjától – tért át az U16-os fiúk értékelésére Bocskay József. – Dinamikusan játszott, stabilan tartotta a labdákat, ezért nagyon meg vagyok elégedve a teljesítményével. A nálunk készülő Hornung testvérek közül Gábor két hete kezdett újból edzeni, ha kicsit is jobb formában van, a negyeddöntő helyett akár az elődöntőig is eljuthatott volna. Igort pedig éppen a döntőig határozottan és megbízhatóan menetelő Zalán búcsúztatta a második fordulóban.”


A legfiatalabbak örültek a legjobban az esti, közös, csapatépítő programoknak

A leányok mezőnyében az ötödik kiemelt Nemcsek Grétától is dobogós helyezést várt a szakosztály igazgatója, ám ő sérülés miatt kénytelen volt feladni negyeddöntős találkozóját a fehérvári Teker Lotti ellen. A Vasas válogatott teniszezője a meccs után alapos kivizsgáláson esett át, ám az orvosok nem találtak komolyabb problémát. Úgy tűnik, a hirtelen növés okozta fájdalmak akadályozták meg abban, hogy sikeresen fejezze be a tornát. A megnyugtató hírt követően egy rövid pihenőt kapott, az egyébként szinte egész nyáron versenyző fiatal, akitől továbbra is sokat várnak a Folyondár utcában.

Az U14-es leányok főtábláján Juszku Léda Georgina képviselte klubunk színeit, aki három szettes, kiélezett csatában győzte le Tenisz Műhelyes ellenfelét, majd az ötödik kiemelt Tuzson Viktóriától szenvedett 6:1, 6:2-es vereséget. Egy korosztállyal feljebb három fiatalnak is szurkolhattunk. Csenke Anna azonban már az első fordulóban búcsúzott, ahogy a jóideje a Folyondáron készülő Murzsa Gréta is, akit a szerencsétlen sorsolás akadályozott meg egy jobb szereplés elérésében. Ellenfele, a nyíregyházi Varga Viktória ugyanis a döntőig meg sem állt, s egyedül Gréta nyert ellene szettet. Juhász Janka sem volt sokkal szerencsésebb, igaz ő nem az első, hanem a második mérkőzésén találkozott a torna egyik legjobbjával, Fenyves Grétával és szenvedett vereséget.

„Az országos bajnokság nemcsak a pályán, de azon kívül is gazdagított bennünket, hiszen végig edzői kísérettel, igazi csapatként szerepeltünk Pécsett. A játékosok nagyon örültek az együttlétnek, jól érezték magukat, feldobta őket társaik jelenléte. A tapasztalatok azt mutatják, hogy bár egyéni sportág a tenisz, a gyerekek nagyon is igénylik a közösségi eseményeket. Éppen ezért a jövőben nagyobb figyelmet fogunk fordítani a csapatépítő programokra, s itthon, Budapesten is szervezünk majd néhányat" – vont le egy igen hasznos és fontos tanulságot Bocskay József a Pécsett töltött tíznapos sorozatból.


Hirdetések