Jenkei Dániel, 2021.08.09. | Klub

Folyamatosan frissülő hírfolyammal jelentkeztünk a tokiói olimpia ideje alatt, természetesen a vasasos vonatkozásokkal a főszerepben. 

2021.08.09. (hétfő)

14:54
 
Szilágyi Áron bő két héttel ezelőtti történelmi aranyérme óta minden este piros-kékben és nemzeti színekben világított az Illovszky-stadion. Mi pedig stílusosan ezzel a fotóval zárjuk olimpiai hírfolyamunkat. Köszönjük a magyar csapatnak és mindenkinek, akinek része volt a tokiói sikerekben. Csodás két hét volt, ezen az olimpián is különösen jó volt magyarnak és vasasosnak lenni. Csak a rend kedvéért: a magyar csapat 6 arannyal, 7 ezüsttel és 7 bronzzal zárt. Felkészülnek a paralimpikonok!
 

08:00

Erdélyi Balázs, Mezei Tamás és Mátéfalvy Csaba bronzéremmel, Braniszlav Mitrovics és Szava Randjelovics pedig kétszeres olimpiai bajnokként tér haza Tokióból. Hát mit is mondhatnánk: várjuk a klubszezon rajtját!
 


2021.08.08. (vasárnap)

16:05

Csodás két hét volt, búcsúzik Tokió, mi még azonban nem teljesen...


12:22

Különösen büszkék vagyunk a pólóbronz kapcsán Mátéfalvy Csabára, a Vasas és a válogatott kapusedzőjére. Az aktív játékkal a mai bronzmeccs után felhagyó Nagy Viktor is neki mondott köszönetet, hiszen együtt kezdték piros-kékben.
 


11:01

Szava Randjelovics és Braniszlav Mitrovics kétszeres olimpiai bajnokként tér majd vissza a Vasasba, miután a szerbek megverték az olimpiai vízilabdatorna fináléjában a görögöket. Gratulálunk nekik is!
 

07:50

Magyarország-Spanyolország 9-5!

Olimpiai bronzérmes a magyar férfi vízilabda-válogatott, soraiban a Vasas új igazolásaival, Erdélyi Balázzsal és Mezei Tamással!


fotó: Magyarock


2021.08.07. (szombat)

16:06

Vasárnap 6.40-től magyar-spanyol bronzmeccs a férfi vízilabda olimpiai tornán. Piszok nehéz lesz, de új energiákat kell mozgósítani a görögök elleni pofon után.

- Nehéz most bármit mondani, mi magunk sem számítottunk arra, hogy ilyen eredmény születhet. Kétszer megvertek minket itt az olimpián, nyilván gratulálni kell nekik, de számomra érthetetlen, hogy mi történt velünk. Roppant mód sajnálom, nehéz most okosat mondani - ezt még Erdélyi Balázs mondta közvetlenül az elődöntő után.

A spanyolok a szerbektől kaptak ki a másik elődöntőben, pedig már három góllal is vezettek, vasárnap kora reggel kiderül, ki tudja jobban összekapni magát a csalódott csapatok közül.

A mi meccsünk után 9.30-tól görög-szerb döntő, Szava Randjelovics és Braniszlav Mitrovics szerb-győzelem esetén kétszeres olimpiai bajnokként térhet majd vissza augusztus végén a Vasashoz.


12:20

A mai nap egyik nagyon jó híre, hogy az oroszokat legyőzve történelmi bronzérmet nyert a női vízilabda-válogatottunk az olimpián. Gratulálunk a lányoknak, a stábtagoknak, és azon belül is külön Buza Balázsnak, aki az A-Híd VasasPlaket videóelemzője is egyben.
 


2021.08.05. (csütörtök)

14:20

Lesz vasasos vízilabdázó az olimpiai döntőben

Egyelőre még nagyon fájó a ma reggeli magyar-görög után az olimpiai vízilabdatornával foglalkozni, de azért azt meg kell említeni, hogy vasasos kapusunk, Braniszlav Mitrovics egészen parádésan védett a szerb-spanyol elődöntőben, így Szava Randjeloviccsal együtt ott lesznek a tokiói fináléban.
 


09:53

Kikaptunk a görögöktől...
 
9-6-ra legyőzte a Mezei Tamással és Erdélyi Balázzsal felálló magyar csapatot a görög válogatott az olimpiai elődöntőben. Nagyon fájó volt számunkra ez a meccs, a görögök végig vezettek, és ki kell mondani, hogy teljesen megérdemelten jutottak be a fináléba. Nagy sansz úszott el, de fel kell állni ebből, és vasárnap megverni a bronzéremért a Szerbia-Spanyolország találkozó vesztesét...
 

fotó: Reuters

2021.08.05. (csütörtök)

14:53

Van amihez pedig nem kell kommentár...
 
 

12:50

Vasasos szempontból nincs ma érdekeltségünk a tokiói olimpián, van viszont magyar aranyérem. Gratulálunk az UTE-s Tótka Sándornak. 

A hátralévő napokban még a férfi vízilabdválogatottért izgulhatunk, akik pénteken 8.30-tól elődöntőznek a görögökkel.

Mezei Tamással tudtunk is egy gyors interjút készíteni a horvát-meccs után. Ez itt olvasható.


2021.08.04. (szerda)

14:10

Elődöntő!

Az eleje akadozott, de a meccs második felében remekelt a magyar férfi vízilabda-válogatott, így szinte izgalommentesen sikerült behúzni a horvátok elleni elődöntőt 15-11-re. Manhercz Krisztián hét lőtt gólja extraklasszis teljesítmény, de a vasasos Erdélyi Balázs is fontos pillanatban talált be, ahogy Mezei Tamás is roppant hasznosan játszott. A mieink az elődöntőben a görögökkel találkoznak. 

(Összesen egyébként az A-Híd VasasPlaketből négy vízilabdázó lesz ott a négy között az olimpián, hiszen a szerbek simán verték az olaszokat, Braniszlav Mitrovics szenzációsan védett és Szava Randjelovics is ott volt a vízben.)


11:30

Ma elkezdődik a férfiaknál az olimpiai vízilabdatorna érdemi része: magyar-horvát derbi jön a négy közé jutásért.

Bízunk a magyar sikerben, no meg abban is, hogy ehhez két vasasos játékosunk, Erdélyi Balázs és Mezei Tamás is minél többet hozzá tud majd menni.

Ez lesz a nap utolsó mérkőzése, magyar idő szerint 12.50 a kezdés a Tatsumi-uszodában.
 

fotó: Derencsényi István


2021.08.03. (kedd)

13:30

Itthon a kardlegendánk!

Fotók és videók Szilágyi Áron reptéri fogadásáról.


05:52

Nincsenek csodák, a Sastin Mariannát legyőző romániai birkózónő elvesztette a negyeddöntőjét, így nem fogja versenyzőnket magával vinni a vigaszágra. Marianna számára így véget ért az olimpia, de a csodálatos pályafutásával még bőven fogunk foglalkozni!


05:01

Nem sikerült a bemutatkozás Mariannának

Sastin Marianna szerezte az első pontot a romániai Incze ellen a női 62 kg-osok nyolcaddöntőjében, utána azonban az ellenfél gyűjtött hármat, ez az állás pedig "befagyott" a végéig. Marianna így a vigaszágban bízhat, de ez egyelőre halvány reménynek tűnik...

- Nagyon szerettem volna nyerni, és mindent meg is tettem ennek érdekében. Úgy éreztem, hogy az utolsó menetben nagyon passzív volt az ellenfelem, a bíró rengetegszer figyelmeztette, mégsem történt semmi. Ezzel nehéz mit kezdeni... Nagyon remélem, hogy nyer még meccset, és akkor lehet gondolkodni a vigaszágban, de látva a lehetséges ellenfeleket, ez nem tűnik egyszerűnek. Bárhogy is alakul, örülök, hogy itt lehettem - összegzett világbajnok birkózónőnk.

Mariann edzője és férje, Wöller Ákos is azt emelte ki, hogy nagy dolog, hogy sportolónk ennyi idősen olimpián tud birkózni.


2021.08.02. (hétfő)

22:40 

Olimpikonjaink közül utoljára Sastin Marianna is színre lép Tokióban. Világbajnokunk magyar idő szerint kedden hajnali 5 körül birkózik női 62 kg-ban a romániai Incze Krisztina ellen. A tét a legjobb nyolc közé jutás lesz. Roppant kiegyenlített a mezőny, így nagyon fontos az első meccs. Ha Mariann jó napot fog ki, akkor 38 évesen is bármeddig eljuthat. Nagyon megérdemelné!
 
 

13:40 

A vívók elindulnak lassan hazafelé Tokióból, itt Katona Renáta és vasasos edzője, Dr. Boros György látható. Reni egyébként bővebben is értékelte nekünk az olimpián történteket.


10:20 

A horvátokon át vezet az út az elődöntőbe

Lezajlottak az férfi vízilabdatorna számunkra fontos további meccsei, és ez alapján eldőlt, hogy a "B" csoportban a horvátok végeztek a második helyen, így magyar idő szerint szerdán 12.50-től Magyarország-Horvátország negyeddöntőt rendeznek. Ennek a meccsnek a győztese pedig a pénteki elődöntőben a Montenegró-Görögország párharc nyertesével találkozik.

Érdekesség, hogy a 13-6-os szerb sikerrel záruló Szerbia-Montenegró csoportmeccsen három Vasas-játékos volt a vízben (Braniszlav Mitrovics, Szava Randjelovics és Drasko Brguljan). Mindkét csapat továbbjutott a csoportjából, a szerbek az olaszokkal, Montenegró pedig - ahogy már említettük -  a görögökkel találkozik a legjobb nyolc között.


04:04

5-5-re végeztünk az olaszokkal a csoportrangadón, amely azért nem volt olyan extra hőfokú. Láttuk a vízben a vasasos Erdélyit és Mezeit. A mieink így harmadik helyen végeztek a csoportban, és hamarosan az is eldől, kivel játszunk a negyeddöntőben.


fotó: reuters


2021.08.01. (vasárnap)

22:46 

Túlvagyunk az olimpiai játékok felén, de még bőven várnak ránk izgalmak. Hétfőn hajnali 3-tól például magyar-olasz pólórangadó a csoport zárásaként. Addig is lássuk, hogyan értékelte Katona Renáta az olimpiát.

2021.07.31. (szombat)

08:16 

Nyolcadik lett a női kardcsapat

Katona Reniék a Korea elleni szoros negyeddöntő után nehéz helyzetbe kerültek, elvesztették a súlyos térdsérüléssel küzdő Márton Annát, és ezt nem bírta el a Pusztai-Katona-Battai hármas.

A helyosztókon először Japánnal néztünk szembe, és szoros asszóban, a végén nagyot hajrázva, 45-42-re maradtunk alul.

Utána egy újabb ázsiai ellenlábas, Kína következett a hetedik helyért, de itt már egyáltalán nem sikerült megújulni, 45-30 lett a vége.

A Márton Anna, Pusztai Liza, Katona Renáta, Battai Sugár négyes így olimpiai nyolcadiknak mondhatja magát. Több volt benne, de hát a vívásban ilyen apróságokon múlnak a dolgok...
 


fotó: FIE


08:06

A vasasos Mezei Tamás adta meg találkozó alaphangját az első góllal, Magyarország-USA 11-8 az olimpiai vízilabdatornán.


fotó: Szalmás Péter, MOB


05:18

Női kardcsapat, negyeddöntő: Dél-Korea-Magyarország 45-40
 
 
Mindent megtett a kardcsapat, Katona Reni különösen jól vívott (pluszos mérleggel zárt), de a végén a dél-koreaiak bírták jobban az idegek harcát. Pedig abszolút volt sansz az elődöntőre, így viszont a japánok következnek majd az ötödik helyért folyó, alsó ágon.
 

fotó: FIE

2021.07.30. (péntek)

23:41

Vízilabdázóink is játszanak szombaton, magyar idő szerint reggel 7-től. Nem vár rájuk könnyű meccs, hiszen az USA ellen szállunk vízbe, reményeink szerint Erdélyi Balázzsal és Mezei Tamással a keretben. 


23:32
Katona Renin a sor újra: a női kardcsapatok versenyét rendezik szombat hajnalban. Versenyzőnk egyéniben egy kört tudott menni, de számára a csapatverseny a hangsúlyos, hiszen a kvótát is ily módon szerezték meg.
 
4.25-től Magyarország-Korea negyeddöntő. Nyugodtan mondhatjuk, hogy ez a meccs vízválaszó lesz, nagyon kiegyenlítettek az erőviszonyok, a négy közé jutás pedig már egy remek eredmény lenne a Márton Anna, Pusztai Liza, Katona Renáta, Battai Sugár magyar kvartettnek.
 
Ahogy Reni ki is mondta az olimpia előtt, ha minden jól jön ki, akkor meglehet az érem. Bízzunk ebben, no meg például abban is, hogy a csapat frontemberének, Márton Annának bírja majd a térde.
 
A hangulat már mindenképpen ötkarikás, ezt bizonyítja Reni ma posztolt képe is az olimpiai faluból.
 

10:18
 
Vasasos szempontból csendesebb nap a mai, nincs érdekeltségünk, így aztán adózhatunk tisztelettel az olyan elképesztő teljesítményeknek, mint például Cseh Lászlóé, aki egy olimpiai döntővel tudta lezárni a fantasztikus pályafutását 200 vegyesen.
 


2021.07.29. (csütörtök)

17:07 

Még mindig Áronról szól minden, naná!

"Szilágyi Áron az aláírt vívóruháját, melyet a történelmi olimpiai asszóban is viselt, felajánlotta az olimpiai múzeumnak, hogy ezzel is inspirációt adjon a következő generációnak."


15:27

Továbbra is kacifántosan alakul a férfi vízilabdatorna, szépen mennek a körbeverések a B-jelű csoportban. 

A szerbek (Braniszlav Mitroviccsal és Szava Randjeloviccsal a soraikban) 14-8-ra verték az ausztrálokat. Montenegró pedig Drasko Brguljannal a vízben hasonlóan simán alulmaradt a horvátok elleni meccsen (13-8).


13:45

15. helyen végzett  a 4x100-as mix vegyesváltónk.

A mieink az első előfutamban úsztak a Kovács Benedek, Halmai Petra, Márton Richárd, Gyurinovics Fanni összeállításban.

A vasasos Gyurinovics Fanni hatalmasat hajrázott gyorsúszásban, és remek, 53.79-es időt ért el.

A magyar négyes összességében a 15. helyen zárt, és ezzel nem jutott tovább.

Értékelések.
 


10:10

Macaron, kártya, körmök

Gyurinovics Fanni instagram-fiókját követve úgy tűnik, minden a legnagyobb rendben.

A vívókhoz hasonlóan ők is szívesen kártyáznak szabadidejükben az olimpia alatt, a tokiói magyar nagykövetségtől pedig nemzetiszínű süteményeket kaptak. És ha már piros-fehér-zöld, Fanni körme is ezekben a színekben pompázik az olimpia tiszteletére.


10:00

Gyurinovics Fanniékért izgulunk még a mai napon.
 
A Vasas SC úszója a 4x100-as mix vegyesváltó tagjaként úszik ma előfutamot, 13.21-től. 
 
A magyar négyes (Gyurinovics Fanni, Halmai Petra, Kovács Benedek, Márton Richárd) számára Fanni edzője, Lőrinczi György előzetesen a 6-10. helyet jósolta, tehát a nagy álom a döntőbe jutás lenne. Versenyzőnk ehhez igyekszik minél többet hozzátenni a negyedik, gyorsúszó váltótagként.
 
 

4:03

Ahogy vártuk, Magyarország-Dél Afrika 23-1.

Erdélyi Balázs szokásos három gólja mellett Mezei Tamás is megszerezte élete első olimpiai találatát.



fotó: Reuters


2021.07.28. (szerda)

23:00

Pólósok és Gyurinovics Fanni csütörtökön

A csodás vívósikerek után csütörtökön két másik sportágban lesz érdekelt a Vasas: hajnali háromtól Magyarország-Dél Afrika pólómeccs. A mieinknél a keretben Erdélyi Balázzsal és Mezei Tamással. Ha van kötelező, nagyarányú győzelem, akkor ez lesz az...

Magyar idő szerint pedig 13.30 körül Gyurinovics Fanni úszik majd a 4x100-as mix vegyesváltó tagjaként előfutamot.
 


13:32

- Őszintén szólva az utolsó asszóban már azt sem tudtam, hol vagyok. Annyi minden történt előtte, hogy egyszerűen nem tudtam kezelni a helyzetet, Hartung felém kerekedett, de végül egy kis szerencsével sikerült beadnom az utolsó tusokat. Ezért is volt fontos, hogy az első nyolc felvonásban maximálisan koncentráltunk, fantasztikusan vívott mindenki, és nagyon kellett az előny a végére. Én ma nem is gondoltam az egyéni aranyra, és most is a csapatbronzot szeretném a többiekkel közösen kiélvezni - mondta el Szilágyi Áron a bronzmeccs után.


12:13

MEGVAN A BRONZ!

Szó szerint hengereltünk a németek ellen az utolsó asszóig, megszállottan vívott mindenki a magyar csapatból. 

A vége aztán mégis pokoli izgalmas lett, láttuk, hogy Szilágyi Áron sem gép, de a szíve bevitte az utolsó öt tust!

Bravó, Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás, olimpiai bronzérmesek vagytok!

Magyarország-Németország 45-40

 


7:25 

A bronzért megy a kardcsapat

Micsoda dráma volt ez, ahogy az olaszok ellen mindig...

Sokáig kézben volt az asszó, aztán elolvadt az előny, de Szilágyi Áron zseniális vívással így is tartotta a lelket a mieinkben, a legvégén azonban nem volt szerencséje. Lapok, videóbíró, reklamáció... A vége 45-43 oda.

Most viszont már  csak előre: 11:30-tól az olimpiai bronz a tét a németek ellen!


5:24

4 között a kardcsapat!

Végül csak elkezdték a kardcsapatok…

És bizony, elsőre nagyon imponáló volt a mi szempontunkból, amit a magyar-amerikai párharcban láthattunk.

Óriási tűz tükröződött a csapat valamennyi tagján, Szatmári András az első kör után úgy örült, mint aki olimpiát nyert.

Az első öt asszóban szinte végig a mieink domináltak, a hatodikban volt Áronnak egy kisebb megingása, de ez most bőven belefért.

Később az amerikai Mackiewicz sérülése miatt sokáig állt a vívás, és le is kellett cserélni, de aztán csak eljött az asszó vége: a magyar kardcsapat 45-36-os győzelemmel jutott be az elődöntőbe, így biztosan éremért vív majd a tokiói olimpián.

A négy között az irániakat legyőző olaszok jönnek majd, a hivatalos program szerint 6.40-től.

A másik ágon Németország vív majd Koreával a fináléért.

Eddig tehát minden a papírforma szerint alakul…


4:37

Egyelőre csak papíron kezdődött volna el a férfi kardozóknál a Magyarország-USA negyeddöntő, csúszik a program...

4:00

Bemelegítésként megszületett a második magyar arany, Szilágyi Áron után Milák Kristóf! Ahogy mondani szokás, utcahosszal. Igaz nem ünnepelte túl a dolgot...

 


2021.07.27. (kedd)

23:00

Itt az újabb éremesély: szerdán pástra lép a férfi kardcsapat az olimpián, Szilágyi Áron tovább írhatja a történelemkönyvet! 

Elképesztően rutinos, összeszokott és kiegyensúlyozott: ezek a fő jellemzői a Szilágyi Áron, Szatmári András, Decsi Tamás, Gémesi Csanád fémjelezte magyar kardcsapatnak.

A rutinról csak annyit, hogy Szilágyi Áron és Decsi Tamás már a 2008-as pekingi olimpián is ott voltak ebben a versenyszámban, igaz a magyar csapat akkori hetedik helye után nem volt ok az ünneplésre…
 
London és Rió aztán e tekintetben kimaradt, Tokióba azonban (v)érmes reményekkel érkezett a kvartett.
Már csak azért is, mert az elmúlt évekből nem igazán tudnánk olyan világversenyt felidézni, amelyről ezek a fiúk ne
hoztak volna medált.
 
A 2019-es, teltházas budapesti vb-ezüstöt, majd utána a szurkolókkal való közös himnuszéneklést például nehéz feledni…
 
A mieink magyar idő szerint 4:25-kor kezdenek az USA ellen, és ha sikerrel vívják meg ezt az asszót, a négy között az olasz-iráni párharc győztesével néznek farkasszemet.
 
Csendben készült a csapat az utóbbi napokban, Áron is úgy fogalmazott, hogy amennyire lehet, igyekszik kizárni az egyéni versenyben elért történelmi sikerét, és csak a csapatversenyre összpontosít. Nos, az ő tudatosságát ismerve, ez valószínűleg sikerült is…
 
Hajrá, magyarok! 
 

12:22

Győzelem Japán ellen!

A második két negyed már jobban sikerült: a magyar válogatott szét tudta nyitni némileg a meccset, és a végére sikerült magabiztosan, 16-11-re nyerni a Japán csapat ellen. Főleg a védekezésünk javult fel ebben a periódusban. A vasasos Erdélyi Balázs három góllal zárta a találkozót.
 


fotó: Reuters


11:50

Magyarország-Japán, 8-8 a nagyszünetben

Eltelt két negyed a magyar-japán meccsből, és egyelőre szenvedünk a házigazdák válogatottja ellen.
A nagyszünetben 8-8 az állás, a szívós és gyors japán csapatot egyelőre nem tudjuk leszakítani.
Mezei Tamást erre a meccsre nem nevezte Märcz Tamás, Erdélyi Balázs viszont ott van a vízben, és már kétszer be is köszönt a japán kapusnak.

 


fotó: Reuters


11:00

Szerb siker, montenegrói vereség

Szerbia és Montenegró már lejátszotta ebben a körben a meccseit a vízilabdatornán. A szerbek könnyed, 19-5-ös sikert arattak Kazahsztán ellen. Szava Randjelovics egyetlen lövése gól lett a találkozón, Braniszlav Mitrovics pedig pihent, őt nem nevezte a kapitány. A Drasko Brguljannal felálló montenegrói csapat pedig 8-6-os vereséget szenvedett a spanyoloktól. Drasko sokat volt a vízben, de ő sem tudott ma segíteni a montenegrói együttesen.


08:58

Meccsnap - ebéd: Mi a menü a japánok elleni vízilabda-meccs előtt a játékosoknak? Nos, a korábbi Vasas-játékos, Vámos Marci tokiói posztjából ezt is megtudtuk. El is fogadnánk!
 


08:31

Magyar-japán pólómeccs

Nyugodt éjszakánk volt itthon, nem volt vasasos érdekeltség a tokiói délelőtti programban, de még egyáltalán nincs vége mára...Magyar idő szerint 11.20-tól a házigazda japánokkal néz szembe Märcz Tamás együttese a Tatsumi-uszodában. A görögök elleni vereség után muszáj nyerni, és nyerni is fogunk. A csapatban továbbra is ott van Erdélyi Balázs, a képen látható Mezei Tamás (aki végül nem került keretbe), no meg a kispadon Mátéfalvy Csaba.


fotó: Szalmás Péter, MOB

2021.07.26. (hétfő)

16:10

Ezekben a percekben az utolsó vasasos küldöttség is útnak indult Tokióba, felszállt a Sastin Mariannát és Wöller Ákost is szállító gép a Liszt Ferenc Repülőtérről. Marianna majd augusztus 3-án, kedden lép először szőnyegre a női birkózók 62 kg-os súlycsoportjában.

 

 


15:56 

Néhány hivatalos fotó Katona Reni történelmi napjáról a Nemzetközi Vívó Szövetség jóvoltából.


04:15

Reni számára véget ért az egyéni

Olimpiai arany- és ezüstérmes, nyolcszoros világbajnok és kilencszeres Európa-bajnok. Ő Sophia Velikaya, akivel Katona Renáta vívott a legjobb 32 között női kard egyéniben a tokiói olimpián.

Nos, a bravúr nem sikerült, 8-3-as fordulás után 15-4 a vége az orosznak.

Értékes tapasztalat ez Reninek a csapatverseny előtt. (Viszont egyelőre magyar szempontból aggodalomra akad okot Márton Anna térdsérülése...) 
 


02:14

Ki korán kel, győztes Katona Reni-asszót lel!

Úgy tűnt, izgul Reni, még az akkreditációt is a nyakában felejtette. De hát mégiscsak első olimpia...

Utána viszont hengerelt a tunéziai Daghfous ellen. Legyen elég annyi, hogy 6-0-al kezdett. Megfogadta Dr. Boros György tanácsait: csak könnyedén, lazán...

A vége 15-6, Reni ott van a 32 között, 4:10-től magyar idő szerint jöhet Sopha Velikaya. 

Nem lesz vesztenivaló!
 


2021.07.25. (vasárnap)

23:33

Ritka, hogy egy olimpiai bajnoki cím (pláne a harmadik) után közvetlenül lehetőség nyílik az érintett sportolóval nyugodt körülmények között beszélgetni. Ezért is ajánljuk nagyon a Magyarock videóját. Áron pedig tényleg ilyen, maximum nem ennyire fáradt máskor... :)
 


23:00

A hétfői nap számunkra női kardozónkról, Katona Renátáról szól.

Reni a vasasos edzőjével, Dr. Boros Györggyel együtt utazott el Tokióba, összességében azt mondják, minden rendben, bár azért a covid miatti szigorú szabályok okoznak némi fejtörést, de az olimpiai faluban már minden kicsit szabadabb...

Ahogy versenyzőnk portréjából is kiderül, a hétfőn zajló női kard egyénit amolyan bemelegítésnek szánják a rendkívül fontos csapatverseny előtt.

Mindezzel együtt azért örülnénk mindannyian, ha Reni tudna egy-két asszót sikerrel vívni. A budapesti vb-n már megmutatta az oroszlánkörmeit... Most kezdésként a tunéziai Daghfous megoldható feladatnak tűnik (ez még a legjobb 32-ért megy), utána viszont már minden bizonnyal egy igazi klasszis kerül majd Katona Renáta útjába.

Kezdés hétfőn hajnali kettőtöl magyar idő szerint! Szurkoliunk!

 


12:30

Az A-Híd VasasPlaket légiósai is bemutatkoztak az olimpiai vízilabdatornán: Montenegró 15-10-re győzte le Ausztráliát, Drasko Brguljan egyszer volt eredményes. Szerbia viszont nagy csatában, 13-12-es vereséget szenvedett a spanyolok elleni rangadón. Déli szomszédjaink kapuját végig Braniszlav Mitrovics védte, de Szava Randjelovics is lehetőséget kapott, és gólt is lőtt. Ez a két találkozó a "B" jelű csoportban zajlott, a mieink nem itt küzdenek.
 


fotó: Reuters


11:00

Női kard egyéniben is sorsoltak: Katona Renáta magyar idő szerint hétfő hajnali kettőkor a tunéziai Daghfoussal néz farkasszemet. Ez asszó a legjobb 32-be jutásról dönt majd.
 


08:42

Egy kis vasasos biográfia...
 


05:42

A háromgólos Erdélyi Balázs így értékelt: - Nehéz most mit mondani... Az biztos, hogy néhány dologra jobban kell figyelnünk majd. Főleg az emberelőnyös játékunk volt lassú, főleg az ellenfélhez képest. Sajnálom, mert jól kezdtünk, már hárommal is vezettünk, és onnan jöttek vissza a görögök.


05:33

Behúzták a görögök, 10-9-re nyertek, az utolsó támadásunknál Mezei Tamás harcolt ki fórt, de nem sikerült az egyenlítés. 

Ahogy mondani szokták, még semmi sincs veszve...
 


fotó: MVLSZ


04:58

6-6-ra áll a nagyszünetben a Magyarország-Görögország mérkőzés...

Szoros lesz, de hát a görögökkel játszunk, szóval ezen nincs is mit csodálkozni.

Erdélyi Balázs egyelőre vezéregyéniség, két gólt is lőtt, de Mezei Tamást is sokat látjuk a vízben.


04:32

Erdélyi Balázsé a torna első magyar gólja. Bravó!
 

04:25

Kezdenek a magyar pólósok, Erdélyi Balázs és Mezei Tamás is ott van a keretben a görögök ellen. Sőt, mindketten a kezdőcsapatban.

Csak halkan tesszük hozzá, hogy egészen lehangoló és steril látvány a teljesen üres Tatsumi-uszoda...
 


2021.07.24. (szombat)

22:41

Elidőznénk mi még a végtelenségig a kardvívással és Szilágyi Áronnal, de ahogy az élet, úgy az olimpiai játékok is folynak tovább.

 
Bemutatkozik a férfi vízilabdaválogatott, amelynek tagja az A-Híd VasasPlaket két új igazolása, Erdélyi Balázs és Mezei Tamás is.
 
Ráadásul a mieinkre egyáltalán nem egy könnyed bemelegítő parti vár, hiszen a görögökkel találkozunk, ami igazi rangadó, és sokat nyomhat a latba az első hely megkaparintása szempontjából...
 
A találkozóra vasárnap hajnalban, magyar idő szerint 4.30-tól kerül majd sor.
fotó: Derencsényi István

21:27

Micsoda elképesztő nap...még mindig Szilágyi Áron hatása alatt állunk...

Azóta megtudtuk, hogy kifejezetten rosszul aludt a verseny előtti éjszaka és még a reggeli kávéját is elfelejtette, no meg azt is, hogy szombat estétől az olimpia végéig az ő tiszteletére lesz kivilágítva az Illovszky-stadion.

És bizony, ez a történelmi tett a nemzetközi sportsajtóban is nagyot szólt...
 

fotó: FIE


14:35

Egyelőre nem igazán tudunk felocsúdni... Szilágyi Áron átgázolt olasz ellenfelén, és sporttörténelmi tettet végrehajtva háromszoros olimpiai bajnok lett férfi kard egyéniben.

Áron már eddig is ikonikus tagja volt a Vasas családnak, így elsőként Markovits László klubelnököt kértük arra, hogy mondjon pár szót a hihetetlen siker kapcsán:

- Hallatlan boldogság és büszkeség ez az egész Vasas család számára. Áron elképesztő teljesítményt nyújtott, nagyon jó volt látni, hogy minden szempontból mennyire egyben van.  Az első asszójától kezdve érezhető volt, hogy képes lehet a csodára, a történelmi siker elérésére. Azért is vagyunk különösen büszkék, mert Áron a Vasasban kezdte 9 évesen a vívást, nálunk lett olimpiai bajnok, világklasszis kardvívó, és egy ideje már szakosztályelnökként is számíthat rá a klub. Minden tekintetben azt az értékrendet képviseli, amit mi fontosnak tartunk a Vasas családon belül. Az pedig, hogy Tokióban is vasasos sportoló nyerte a magyar küldöttség első aranyérmét, visszaidézi számomra a csodás riói napokat. Kívánom, hogy adjon ez a siker lendületet valamennyi magyar sportolónak! Hajrá, magyar olimpiai csapat!


14:23

SZILÁGYI ÁRON OLIMPIAI BAJNOK!
HARMADSZOR! HALHATATLAN LEGENDA LETTÉL!


13:34

A 33 éves, bolognai illetőségű Luigi Samele lesz Szilágyi Áron ellenfele a tokiói olimpia döntőjében. Az olasz sportoló a londoni olimpián (ahol ugye Áron egyéniben aranyérmes lett) bronzérmet nyert az olasz kardcsapattal. Mindemellett háromszoros Európa-bajnoknak is mondhatja magát, az viszont nem kérdés, hogy kettejük közül Szilágyi Áron az eredményesebb és nevesebb vívó.
 


13:21

Szilágyi Áron így nyilatkozott az elődöntő után:

- Jól vívott a grúz, voltak támadásai, amikkel nem tudtam mit kezdeni, de szerencsére olyan elem is akadt, ami nekem működött jobban az asszó során. Kemény csörte volt, sokat kivett belőlem, de én tudom a legjobban, hogy egy olimpiai döntőre az ember minden energiáját képes újra mozgósítani.

A Mieink által közzétett fotón az látszik, ahogy Áron az elődöntő után nyilatkozik a vegyes zónában. A járvány miatt az újságírók telefonjait és diktafonjait tálcán nyújtják a segítők a sportolók elé...

 


12:45

Magyar-olasz, a történelmi aranyért.

Az olasz Samele hatalmasat fordított a koreai Kim ellen, így ő jutott be Szilágyi Áron mellé a tokiói olimpia döntőjébe. 

Mindenki a képernyők elé negyed háromtól!
 

 


12:17

Szilágyi Áron olimpiai döntős Tokióban is!!!

De milyen asszó után...

A grúz Bazadze 3:0-ra ellépett az elején, de még megijedni sem volt időnk, Áron máris fordított.

A fordulásnál pedig éppen kezdtünk megnyugodni, akkor 8-5-re ment Áron, de aztán újra elképesztő izgalmak jöttek.

A végén a grúz és az edzője finoman szólva sem viselkedtek sportszerűen, a lényeg viszont nem ez, hanem, hogy némi videózás után Szilágyi Áron 15-13-ra megnyerte az asszót. Így OTT LESZ AZ OLIMPIAI DÖNTŐBEN, és tényleg történelmet írhat!
 


11:45

Ha a világranglistát nézzük, akkor innentől Szilágyi Áron a favorit...
 
Na de miért néznénk azt, ha ismét megmutatkozott az olimpia speciális jellege, és Áron kivételével egyik favorit sem bírta a nyomást.
 
A mostani legjobb négy közül Áron a jelenlegi világranglista 4. helyezettje, elődöntős ellenfele, Bazadze a 8., ahogy erre korábban is utaltunk. A másik ágon pedig két rutinos vívó találkozik: a 37 éves koreai Kim 15. a ranglistán, míg az olasz Samele a 11. pozíciót foglalta el az olimpia előtt.
 
Ettől persze nem lettünk okosabbak az esélyeket illetően, de fél óra múlva már mindent tudni fogunk... Hajrá, Áron!

10:45

Kíváncsiak vagytok, mi zajlik ilyenkor a kulisszák mögött? Megmutatjuk egy fotón!

Nos, Szilágyi Áron éppen Bodnár József masszőr "kezei között" relaxál a Makuhari Messe-csarnok egyik félreeső részében.
 


 

De fontos szerepe van Áron esetében a zenének is, erről korábban így mesélt:

Versenyzés alatt is szól a fülemben muzsika, bemelegítéshez mindig valami ritmusos, ami segíti a mozgást, egy csörte előtt olyan zene, ami motivál, heves érzéseket kelt bennem, míg két asszó között inkább keleti ihletésű, relaxáló, pihentető."


10:15

Déltől már az olimpiai döntő a tét!

Még csak ízlelgetjük, hogy Szilágyi Áron élete harmadik olimpiai fináléjába juthat be, ehhez a grúz Sandro Bazadzén keresztül vezet az út számára.

A mérleg nekünk kedvez, az eddigi öt asszójukból négy Szilágyi sikerével ért véget. Legutoljára idén március 13-án találkozták, szintén egy elődöntőben, a budapesti kardvilágkupán. Áron akkor nagyon magabiztosan nyert.

Ennek ellenére biztosan ez lesz a mai nap eddigi legkeményebb csörtéje, hiszen Bazadze (akinek a testvére is remek kardozó egyébként) a világranglista hetedik helyén áll, és az Oh elleni bravúros sikere után valószínűleg önbizalomnak sincs híján...
 


9:30

Szilágyi Áron így értékelte a Pakdaman elleni asszót, és azt is megtudtuk, mit tervez a következő két és fél órára.

- A feszültség nagyobb volt, mint eddig, a színvonal viszont nem. Az iráni rohant végig előre, de szerencsére sikerült ellenszert találnom, próbáltam megelőzni, és ez működött. Arra kellett figyelnem, hogy türelmes maradjak végig, és csak azt csináljam konzekvensen, ami működik. Minden asszómnak volt eddig egy mottója, a negyeddöntőé egyértelműen a türelem lett. Most már biztos, hogy öt asszót fogok tudni vívni az olimpián. Az elődöntős meccsemig pedig még tudok egy kicsit pihenni, kezelésbe vesz a masszőröm, de még az is lehet, hogy vívok majd közben egy kicsit Gémesi Csanáddal. Megpróbálom nagyon odatenni magamat az utolsó két felvonásban is.


9:16

Hoppá! A grúz Bazadze lesz Szilágyi Áron ellenfele délben a legjobb négy között. Kiesett a világranglista-vezető Oh. 
 


09:00

Éremért vív Szilágyi Áron!

Nem akarunk semmit elkiabálni, de elképesztően magabiztos eddig Szilágyi Áron, megszúrni is alig tudják. Fel sem ocsúdtunk a Pakdaman elleni asszó elején, már 3-0 volt ide. Utána 8-4-nél fordultak a felek, és az asszó második fele is hasonlóan simán alakult, 15-6 a vége.

Áron ott van az elődöntőben, éremért vívhat. Délben kezd a legjobb négy között.
 


08:18

Áron azt mondta, hogy az elején bejöttek az akciói Abedini ellen, 8-1-nél pedig már tudta, hogy ezt nem lehet elveszíteni. Pakdamant a következő lépcsőfokként fogja fel, és minden idegszálával rá összpontosít.

Szilágyin és Pakdamon kívül egyébként két koreai (Oh és Kim), két olasz (Berre és Samele), a grúz Bazadze és az orosz Ibragimov jutott még be a legjobb nyolc közé.


08:10

Áron már a legjobb nyolcban! 

Abból a bizonyos ötből már kettő megvan, ez eddig nagyon szépen alakul! Fantasztikus vívással hengerelte le az iráni Abedinit (15-7). Most jön a java, mindent bele! 

A következő ellenfél a másik iráni, Pakdaman, magyar idő szerint 8.55-től.
 


07:05

"Azért jöttem, hogy ma öt asszót nyerjek, ebből egy megvan."

Jó volt ezt a mondatot hallani Szilágyi Áron szájából.

Kétszeres olimpiai bajnokunk azt is elmondta az M4Sport riporterének, hogy már el is felejtette az első mérkőzését, és minden idegszálával az iráni Abedinire koncentrál, akit kellemetlen, sajátos tempóban vívó ellenfélnek tart, de azon lesz, hogy a saját vívását tudja hozni. Mint mondta, az első asszóban szépen jöttek az akciók és a parádok, még egy kis plusz kreativitásra lesz majd szüksége a folytatásban.


06:30

Szilágyi Áron a legjobb 16 között!

Bravó, megvan a fontos első asszó! Csak az első pár tusnál volt kérdés, de utána klasszisunk állva hagyta a venezuelait. 8-3 volt a fordulásnál, a vége pedig 15-7.

Az iráni Abedini következik, magyar idő szerint reggel nyolctól.



05:45

Jó reggelt, Magyarország!

Máris borult a papírforma: Szilágyi Áron a legjobb harminc kettő között nem a japán Josidával, hanem a venezuelai Quintéróval találkozik. Kezdés nagyjából 25 perc múlva.

Szomorú fejlemény, hogy időközben Áron maradt az egyetlen magyar versenyző férfi kard egyéniben, hiszen Decsi Tamás után Szatmári András is elvesztette első asszóját.


2021.07.23. (péntek) 

22:30

Ahogy a Nemzetközi Vívószövetség fotóiból is kiderül, a helyszín, a Makuhari Messe "B" részlege készen áll a világ legjobb vívóinak fogadására. 
 


22:05 

A Makaó lehet a recept?

Áron tudatosan nem posztol a verseny előtti napokban, igyekszik mindent kizárni, de csapattársa, Szatmári András sztorijából megtudtuk, hogy csütörtök este Makaó-kártyajátékkal lazítottak a kardválogatott tagjai az olimpiai faluban.
 


21:32

Számunkra Szilágyi Áronról szól a szombat

Nem túlzás kijelenteni, hogy vasasos szempontból rögtön szombat kora reggeltől jön az olimpiai játékok legjobban várt eseménye.

Magyar idő szerint reggel 6 óra 10 perckor pástra lép férfi kard egyéniben London és Rió olimpiai bajnoka, a Vasas saját nevelésű sportolója, Szilágyi Áron.

Három egyéni aranyérmet ebben a fegyvernemben még soha senki nem nyert olimpián, de tegyük hozzá, ez nem is véletlen, hiszen roppant kiszámíthatatlan műfajról van szó. Ezért is fantasztikus, amit Áron csinált az elmúlt két alkalommal, és persze az is, hogy közel tíz éve folyamatosan ott van a legjobbak között.

Ő mindenestre nem nyomásként, hanem sokkal inkább lehetőségként fogja fel, hogy történelmet írhat Tokióban.

A sorsolás után annyival lettünk okosak, hogy tudjuk, hogy Áron a legutolsóként lép majd pástra 6.10-kor a legjobb 32 között. Ellenfelének pedig még kell egyet vívnia ez előtt, de a papírforma szerint a japán Josidának kell következnie, utána pedig az iráni Abedini következhet. A nyolc között pedig akár Szatmári Andrással is találkozhat. Ne feledjük, a győztesnek összesen öt asszót kell megnyernie az olimpián, ami nem számít soknak más versenyekhez képest. 
 


A fegyverekkel minden rendben volt (fotó: hunfencing)


15:01 

Mohamed Aida és Cseh László vezetésével megérkezett a magyar csapat is az olimpiai stadionba, így számunkra is elkezdődtek "hivatalosan" a játékok. Vasasos szempontból rögtön a legelején nagyon fogunk izgulni... 
 
Késő este mi is jövünk vissza, és onnantól már minden a férfi kardozók egyéni versenyéről szól majd!
 

fotó: nso

14:40 

Az első vasasos sportolókat a szerb olimpiai csapat bevonulásakor láthattuk a megnyitón: déli szomszédjaink vízilabda-válogatottjából Braniszlav Mitrovics és Szava Randjelovics is ott vannak a ceremónián. Ők mindketten az A-Híd VasasPlaket kulcsemberei.
 
 

14:25 

A vasasos érintettek nagy része már ott van Tokióban, Katona Renáta az olimpiai faluban húzza a bőröndjét, Gyurinovics Fanni a korijamai edzőtábor után fényképezkedett a magyar színekben pompázó kabalafigurákkal, Mátéfalvy Csaba pedig a kiutazás alatt lőtte ezt a szelfit.
 

13:00 

Magyar idő szerint délután 1-kor, nézők nélkül ugyan, de megkezdődött XXXII. nyári olimpiai játékok ünnepélyes megnyitója.

A helyszín a tokiói olimpiai stadion, és természetesen zárt kapuk mögött zajlik a ceremónia.

Öt évvel ezelőtt Szilágyi Áron személyében vasasos sportoló vitte a zászlót. Ő most nincsen ott a megnyitón, hiszen nagyjából 12 óra múlva nagy feladat vár rá...De ezzel még bőven fogunk foglalkozni a következő órákban! 
 


fotó: Tokyo2020


Hirdetések