Jenkei Dániel, 2021.07.27. | Röplabda

Ismét rendkívül eredményes szezont zárt a Vasas röplabda-utánpótlása, Kőnig Gábor szakmai igazgatóval beszélgettünk a tapasztalatokról, és persze a jövőre vonatkozó tervekről is.

A korábban részletesen is foglalkoztunk röplabda-utánpótlásunk szezonzárásával. 

U21-es csapatunk hatodik helyével, az U19 bronzérmével, a csodás aranyat és bronzot hozó U17-es végjátékkal, az U15-ösök magabiztos bajnoki címével, majd végül a habbal azon a bizonyos tortán, az U13-asok sikerével.


Ezek után Kőnig Gábor szakmai igazgató sem vitatkozott azzal, hogy igencsak kiemelkedő szezont zárt a Vasas utánpótlása

- Szerintem is jól sikerült az idényünk. Azt már előzetesen tudtuk, hogy az idősebb korosztályokban reális cél a hatos döntő, ott pedig már bármi előfordulhat. Az U17-esek végül a lehető legjobbkor, az aranymeccsen tudták megverni a Békéscsabát. Az U15-nél is tudtuk, hogy ott kell lennünk a végelszámolásnál, de az külön öröm, hogy ebben a korosztályban veretlenül tudtuk megnyerni az aranyat. Emellett pedig tényleg a hab volt a tortán, hogy ez a csapat az U17-es másodosztályban a feljutásért küzdhetett, az U17-es hatos döntőben pedig bronzérmet nyert. Szintén nagy fegyverténynek tartom az U13-asok bajnoki címét, ahogy az összes többi érmes vagy döntős helyezésünket is, illetve a kisebb korosztályok szereplését, ahol ugye hivatalosan még nem számolják az eredményt. Egy biztos, a Vasas utánpótlása továbbra is ott van a legjobbak között, ez egy nagyon jó közösség, beleértve a szülőket is, és rengeteg tehetséges játékosunk van. Az U17-es, saját rendezésű döntőn szerintem mindez nagyon szépen vissza is köszönt. 

 


Természetesen szóba hoztuk a koronavírust is, hiszen ősszel, sőt a tavasz elején sem tűnt úgy, hogy ilyen örömteli végkifejletről írhatunk majd. Ennek kapcsán Kőnig Gábor azt mondta el, hogy elsősorban a motiváció fenntartása volt kihívás, főleg akkor, amikor hónapokon át nem játszhattak bajnoki meccseket, de mégis folyamatosan edzeni kellett.

A szakmai igazgatónak azt is visszaidéztük, hogy bő egy éve a taktikai tudatosság volt az egyik legfontosabb célkitűzése a vasasos csapatok kapcsán:

- Azt hiszem, ebben tudtunk előrelépni. Jó példa rá, hogy az U15-ös csapattal érmet szereztünk a két évvel idősebbeknél, ahol a fizikai lemaradást a taktikai felkészültséggel kellett kompenzálni. Az U17-es csapat esetében pedig nagyon jó tapasztalás volt, hogy miután a hatos döntő első meccsén nagyon simán kikaptak a Békéscsabától, ebből fel tudtak állni, és végül a döntőben vágtak vissza. Egyébként az is jól látszódott a szezonban, hogy az U19-es és U21-es csapatunk is több szisztémában tud már játszani, tényleg igyekszünk komplex játékosokat nevelni. Mondhatom, hogy elindultunk egy úton, amiből azért még bőven van hátra.
 


Fontos fokmérő az is, hogy hányan tudnak bemutatkozni a felnőtt együttesben, e tekintetben is voltak örömteli fejlemények az elmúlt időszakban:

- Stankovics Alinda szerződést kapott a Vasas Óbudánál, teljes jogú kerettag lesz, és Rieder Evelinről is nagyon jó visszacsatolások érkeztek a felnőtt stáb részéről. Nem is lehet más a cél, mint hogy folyamatosan tudjunk a felnőttbe játékosokat feladni – fűzte hozzá Kőnig Gábor.
 


 


Végül egy talán kevésbé szokványos téma is felmerült, az új szakemberek kinevelése:

- Az edzői utánpótlás-nevelés számomra legalább olyan fontos, mint a játékosok képzése, hiszen minél nagyobb a gyereklétszám, annál több szakemberre van szükségünk. Itt is a lépcsőzetességben hiszek, néhány év után lehetőséget kell biztosítani az ambiciózus fiatal szakembereknek, és a másodedzőség után saját csapatot kell rájuk bízni. Ez a cél a Vasasban is, szeretnénk az edzőink számára a klubon belül perspektívát nyújtani. Emellett nagyon remélem, hogy ha a covidot végleg magunk mögött hagyjuk, akkor az iskolai programunkba is újra életet tudunk lehelni, és megint lehet edzéseket tartani a tanintézményekben is, hiszen ez nagyon fontos merítési lehetőség az egész szakosztály számára. 

 

Az utánpótláscsapatok szakmai stábja a 2021/22-es évadban:

U19/21: Halász Márta, Soós Gábor
U17 I. osztály: Kőnig Gábor, Molnár Dóra
U19 és U17 II. o.: Gintner Domonkos, Koltai Csanád
U15 I. osztály.: Szappanos Máté, Koltai Csanád
U15. II. osztály: Deák Ferenc
U13 I. osztály: Fazekas Szilvia
U13 II. osztály: Bartha Kristóf
U11: Deák Ferenc, Tormási Orsolya

BRSZ U19: Koltai Csanád
BRSZ U17: Molnár Dániel

Tanfolyami és kezdőcsoportok
Benedek Gabriella, Tüske Bence, Szíjjártó Csilla

Támogató személyzet
Dr. Bodó Bernadett (gyógytornász)
Kerekes Kinga (erőnléti edző)

Hirdetések