Gy. Szabó Csilla, 2021.06.03. | Evezés

A sportág királyszámában, vagyis a nyolcasban szeretne folyamatosan ütőképes egységet kiállítani a MEC-Vasas evezős szakosztálya. A klubnál évek óta folyó tervszerű utánpótlás-nevelés ennek a záloga.

Jó úton halad a MEC-Vasas evezős szakosztálya, állapíthatták meg klubunk szakemberei a hétvégi nyílt vidékbajnokságot követően, amellyel párhuzamosan az U23-as korosztály második válogatóját is megrendezték Sukorón. A 2024-ig tartó ciklus célja ugyanis az, hogy a férfi vonalon teljes rendszer épüljön fel a legkisebbektől a felnőttekig.

„A királyszámban, vagyis a nyolcasban szeretnénk folyamatosan ütőképes egységet kiállítani, amihez alulról kell az utánpótlást biztosítani – indokolja az építkezés fontosságát a legnépesebb hajót edző Tevesz László. – Ehhez minden egyes korosztályban ki kell állítani lehetőleg egy nyolcast, ahol ez nem sikerül, ott egy négypárt vagy négyest. A négy éve folyamatosan dobogós felnőtt csapatot tavaly újra kellett gondolnunk, hiszen többen eligazoltak illetve befejezték a versenyzést. Úgy tűnik, sikeresen szerveztük meg az új egységet, amely május elején, az MTK Kupán debütált. S bár a mezőny nem volt teljes, magabiztos győzelmük mindenképpen ígéretes a számunkra. Sukorón viszont az ő esetükben nem az eredményre koncentráltunk, hanem a csapategység erősítésére és a szükséges technikai finomításokra. Ráadásul a csapat valamennyi tagja, köztük a válogatott Gerei Tamás és Kálmán Dávid, kihajtotta magát a saját egyéni számában, s mivel nagyon rövid pihenőjük volt, sajnos fáradtan kellett beülniük a hajóba. A futamgyőztes ifjúsági válogatottnak viszont élesbe ment a verseny, ők csak erre készültek, mégpedig maximálisan. Végül alul maradtunk ugyan, ám a mutatott teljesítmény igen biztató volt. Ezzel az egységgel szeretnénk folytatni a jó hagyományt és idén is a dobogón végezni.”

A MEC-Vasas szakembere szerint a mostani hajóban ülők kemény magját tizenéves koruk óta készítik erre a feladatra, akik serdülőben, majd ifiben is sokszor utasították maguk mögé a hazai versenytársakat. A sikeres egység tehát a hosszútávú építkezés eredménye, amelynek szellemében a Velencei-tónál is két négypár evezősünk indult a serdülők mezőnyében. Az A-egység a korosztályos válogatott mögött a második helyen végzett, s bár a B nem jutott be a döntőbe, hozta a tőle elvárt teljesítményt. A mezőny ebben a számban erősen foghíjas volt, így a júliusi országos bajnokságon nem lesz könnyű érmet szerezni.

„Természetesen örülnénk neki, ha dobogóra állhatnának Szegeden, de ahhoz nagyon jól kell teljesíteniük – vázolja a jövőt jelképező tizenöt-tizenhatévesekből álló serdülő egység lehetőségeit Tevesz László. – Ebben a korosztályban tíz jó versenyzőre számíthatunk, akik tökéletes hátországot képeznek. Jó összetételű, nagyon lelkes, egységes társaság, élmény velük dolgozni. Rajtuk látszik leginkább, hogy kezd beérni az eddigi munkánk gyümölcse. A tizennégy éven aluliak között tizenöt fiatallal kezdtük el a felkészülést, szerintem az ob-ra biztosan ki tudunk állítani belőlük egy vagy két csapatot. Náluk már körvonalazódik egy kemény mag, amely húzza maga után a többieket.”

Az U23-as válogatott négypárjában pillanatnyilag Kálmán Dávidra számítanak klubunkból, aki most egypárban ugyan nem jutott döntőbe, ám két hét múlva csapatban, a bledi nemzetközi regattán még bizonyíthatja rátermettségét. A korosztályos négypár, amelynek tagja volt Sukorón, ezúttal nem volt jó formában, a felnőttek között a harmadik helyen végzett. Tevesz László szerint tanítványának még van esélye arra, hogy a júliusi U23-as világbajnokságra utazó végleges keretben is benne legyen, de ha ez nem sikerül, akkor sem fognak bánkódni, hiszen egy elsőéves, fiatal versenyzőről van szó. Dávid tavaly igazolt Csongrádról a MEC-Vasashoz, s bár fizikálisan már éppen megüti a nemzetközi szintet, a technikáján még csiszolni kell, hiszen nem volt részese annak a csapatépítési folyamatnak, amelyben a többiek felnőttek.

Szintén az U23-asok között indult Czeglédi Péter, aki a könnyűsúlyú egypárevezősök mezőnyében végzett az ötödik helyen. Ő remek technikájával igazi csapatember, aki nagy hasznára lehet majd a nyolcasnak, fizikálisan azonban még erősödnie kell. Az ifjúsági Kiss Márk László korosztályában a középmezőny elején végzett a 15. helyezésével. Ő sérülés miatt nem indult a korábbi válogatókon, de hosszútávon jó eséllyel pályázik arra, hogy bekerüljön a magyar válogatott keretbe. Nagyon jó a fizikuma, technikailag azonban még fejlődnie kell.


Gerei Tamás a válogatott februári edzőtáborában, amelynek utolsó két hetén egyetemi tanulmányai miatt nem tudott részt venni

A felnőtt mezőnyben Gerei Tamás indulása azért volt különösen örömteli, mert a szakosztály jelenlegi legjobbja sérüléssel, majd a koronavírus megbetegedéssel küzdött az év végén, majd az idény elején. Edzője, Ambrus Gábor szerint azonban mostanra a lehető legjobb úton jár a csúcsformája felé:

„Úgy látom nagyon jó állapotban van, összeszedte magát az említett nehézségeket követően. Végre sikerült a korábbi szintjét elérni, amiben nagy része van, hogy ismét képes olyan mennyiségű edzésmunkát végezni, mint a betegség előtt. S bár a legjobbak nem indultak Sukorón, számunkra jó gyakorlás volt a vidékbajnokság, amelyet nagy fölénnyel nyert meg. Ősszel lesz a válogató a felnőtt vb-re, amelyre egyelőre egypárban, valamint a fradis Danó Dániellel, kétpárban készül. Azt még nem döntöttük el, hogy végül melyikben méreti meg magát, ez az akkor éppen aktuális formájától függ majd. A júliusi ob-val kapcsolatban is csak az előbbi, valamint a nyolcas tagsága biztos, de ha minden jól alakul, akkor kétpárban is rajthoz állhat. Most azonban az a legfontosabb, hogy újra a régi.”

A négyesek és a kettesek között induló MEC-Vasas egységek versenyeztetése is a nyolcas hosszútávú érdekeit szolgálja, így az ő esetükben sem az eredmény volt a fontos. A közelgő július végi országos bajnokságon a nyolcasok versengésében fog eldőlni a taktika eredményessége.


Hirdetések