Jenkei Dániel, 2021.05.25. | Úszás

Több fináléban is láthattunk vasasos versenyzőket a budapesti úszó Európa-bajnokságon, amely után Gyurinovics Fanninak és Szabó-Feltóthy Eszternek remek sansza van az olimpiai részvételre, de még Kutasi Máté helyzete sem reménytelen. Versenyzőkkel és edzőkkel értékeltük az eseményt.

A budapesti szuperbuborékban rendezett kontinensviadalon Gyurinovics Fanni volt a legfoglalkoztatottabb vasasos versenyzőnk, elsősorban azért, mert ő volt a magyar váltók fix gyorsúszó tagja. A 4x100-as mixváltóval ötödik lett a döntőben, míg a gyorsváltóval a nyolcadik helyen zárt. Ami pedig legalább ilyen fontos, 100 gyorson tovább faragott az egyéni csúcsából, 55.04-nél tart, és ez egy középfutamos szereplésre volt neki elég a Duna Arénában:

- Jó volt átélni egy hazai rendezésű világversenyt testközelből, tényleg mindent megtettek értünk, a buborék miatti bezártság is csak az utolsó napokban kezdett kicsit frusztrálóvá válni. 100 gyorson örülök az egyéni csúcsnak, igaz szerettem volna 54-el kezdődő időt, de tudom az okait, hogy ez miért nem sikerült. Ha kivisznek, akkor az olimpián már biztosan össze fog jönni a még jobb időeredmény. Kis hiányérzet van bennem amiatt is, hogy a 4x100-as női gyors és vegyesváltóval nem szereztünk kvótát, de még így is maradt esélyem, hogy ott legyek Tokióban valamelyik váltóval. Úgy érzem, kellően kiegyensúlyozott átlagot tudtam hozni ennek érdekében az Eb összes napján, aminek nagyon örülök - mesélt Fanni az élményeiről.

 


Lőrinczi György, Fanni edzője így összegzett honlapunknak:

- Nagy tétje volt ennek az Eb-nek számunkra, hiszen Fanni bizonyíthatta, hogy helye van az olimpiai csapatban. Úgy érzem, ezzel a lehetőséggel maximálisan élt is. Összesen hétszer úszta le a százmétert egyéniben és váltóban, a hivatalos egyéni csúcsát 55.04-re faragta, repülőrajttal pedig stabilan 54 másodperc körül úszott. Az egyéni eredményével továbbra is ő a legjobb b-szintes 100 gyorson, és a 4x100-as mix vegyesváltónak is van kvótája, ahol perpillanat ő a gyorsúszó. Úgy gondolom, Fanni most is bizonyította, hogy nagyon jó csapatember, óriási szívvel úszott valamennyi váltóban. Nyilván még semmi sem biztos az olimpiai részvétel kapcsán, a Budapest Openen még úszhatnak nála jobbat, de mi sem fogunk a babérjainkon ülni, sőt, jelen állás szerint ott még a 200 gyorssal is megpróbálkozunk majd.
 

Szabó-Feltóthy Eszter 50, 100 és 200 háton is egyéni csúcsokkal zárta az Eb-t, a legfontosabb ezekből a kétszáz volt, amelyben eljutott a döntőig, ott pedig a hetedik helyen végzett:

- Abból a szempontból nagyon nehéz volt ez a buborékrendszer nekem, hogy a fő számom az utolsó nap egyik legutolsó döntője volt, de nagyon örülök, hogy ott lehettem a legjobbak között, ez is volt a kitűzött célom. Emellett azt is megvalósítottam, hogy 200 háton mindhárom úszásom olimpiai a-szintes idő lett. A döntő kapcsán maradt bennem minimális hiányérzet, elsősorban az idő és nem a helyezés miatt. Ötven és száz háton is összejött az egyéni csúcs, de ezeket el is vártam magamtól ilyen versenykörülmények között. Még mindig nem tekinthető száz százalékosnak, hogy ott leszek Tokióban, de természetesen folytatom az edzéseket, és úgy készülök, hogy olimpiai résztvevő leszek - mondta el Eszter.
 

 

Dr. Egressy János vezetőedző pedig nemcsak Eszter teljesítményéről beszélt, hanem a többi vasasos versenyzőjét is értékelte:

- Eszter esetében már az előzetes rajtlisták alapján is látszott, hogy ott lehet a döntőben, aztán, amikor az előfutamban egyből egyéni csúcsot úszott, mindannyian megnyugodtunk. Utána is jól úszott, az összes futama a-szintes idő volt, és a 2:09.72-es legjobbja tovább erősítette az olimpiai csapattagságát. A jelek továbbra is arra utalnak, hogy Hosszú Katinka nagy valószínűséggel nem indul háton az olimpián, így Esztert szinte biztos résztvevőnek tartom. Tegyük hozzá, most a Duna Arénában kicsit munkából úszott, hiszen ilyen sokszor nem lehet felkönnyíteni, így még fog tudni javítani az idején. Kutasi Máté elmaradt 200 mellen az egyéni csúcsától, de továbbra is ő a legjobb b-szintes. Egyből a versenye után kiköltözött a buborékból és nagyon keményen dolgozik azért, hogy a Budapest Openen egy még jobb idővel megmutassa magát. Sós Dani számára biztossá vált, hogy nem lesz ott Tokióban, nem volt messze a legjobbjaitól 200 és 400 vegyesen, de nehéz volt számára ez a többszöri formaidőzítés. Azt látom rajta, hogy igazi sportemberként, éber tudattal kezeli a helyzetet, és jövőre szeretne ott lenni a világbajnokságon. Az USA-ból az Eb-re hazatérő György Rékával is nagyon jó szájízzel váltunk el, egyéni csúcsot úszott 200 vegyesen, jó állapotban érkezett Budapestre, és remekül együtt tudtunk dolgozni a közös edzések során.


Hirdetések