Gy. Szabó Csilla, 2021.05.17. | Sportlövészet

Kontinensviadalra utaznak a legjobb magyar sportlövők, köztük Gáspár Lalita. A Vasas sportolója ugyan versenyen kívül indul Eszéken, további fejlődése szempontjából mégis fontos viadal lesz az Eb.

A horvátországi Eszéken csütörtökön kezdődő Európa-bajnokság előtt utoljára lépett lőállásba a hazai élvonal a hétvégi Budapest-bajnokságon. Köztük volt a Vasas versenyzője, Gáspár Lalita is, aki részt vesz ugyan a kontinensviadalon, de csak versenyen kívüli indulóként. A válogatók során ugyanis minimális különbséggel lett negyedik, s így éppen kimaradt a hivatalosan utazó hármas női keretből. Klubunk jóvoltából azonban mégis elindulhat egyéni versenyzőként, ami egyértelműen a fiatal sportlövő további fejlődését szolgálja.

„A koronavírus-járvány miatt világszerte olyan kevés versenyt rendeznek, hogy minden adódó lehetőséget ki kell használni – magyarázta meg a döntést Szucsák László, Lalita edzője, aki azt is elmondta, hogy rendhagyó módon számos ázsiai sportoló is részt vesz a kontinensviadalon. Olyanok, akik a közelgő tokiói olimpia előtt szinte alig próbálhatták ki magukat éles helyzetben. Az eredményük természetesen nem szerepel majd a hivatalos listán, ahogy Lalitáé sem, ám arra tökéletes alkalom lesz, hogy végre versenyezzenek. Ráadásul nem is akármilyen mezőnyben. – Lalita pontegyenlőséggel lett negyedik, így tényleg csak egy hajszálon múlt a részvétel. Idén már nem is lesz nagyon nemzetközi megméretési lehetőség a számára, a kontinensviadal utáni világkupa-versenyen ugyanis a szövetségi kapitány érthető módon a juniorokat szeretné indítani, hiszen ők korosztályos világbajnokságra utaznak az ősszel. Persze egy jó eredménnyel Lalita is felhívhatná magára a figyelmet, függetlenül attól, hogy a hivatalos pontversenybe nem számít bele a teljesítménye.

A Budapest-bajnokságon a Vasas sportlövője 1165 körös eredményt ért el a nők 50 méteres összetett versenyében, amely nem számít kiugróan jó teljesítménynek, de még az elfogadható kategóriába tartozik. S bár a térdelő helyzet szokott az erőssége lenni, most ebben a szokásosnál gyengébben kezdett, ami később görcsösségbe ment át, döntően befolyásolva a végeredményt.

„A legjobb lövészidőben volt részünk, csak a végén támadt fel picit a szél. Bár Lalita általában igen gyors és határozott lövő, most kicsit belecsúszott ebbe a szelesebb helyzetbe, az irányzékával felmerülő pici technikai probléma miatt. De nem hiszem, hogy ez túl sokat jelentett az eredmény szempontjából. Az edzéseken szerencsére eddig is nagyon szépen dolgozott, egy napi pihenést követően, keddtől folytatódik a munka. Én már csütörtökön elutazom Eszékre, ezért ő pontos edzésterv szerint készül addig, amíg nem csatlakozik hozzánk. Lalita szorgalmas, megbízható versenyző, tudom, hogy a távollétemben is az elvárásaimnak megfelelően fog dolgozni. Szerencsére a világversenyek hangulata mindig feldobja, remélem, ez most sem lesz másképpen” – fűzte hozzá bizakodva Szucsák László a kontinensviadallal kapcsolatban.

Fotó: Vasas Attila


Hirdetések