Jenkei Dániel, 2021.04.27. | Röplabda

Végletekig kiélezett párharcban szerezte meg a Vasas Óbuda az Extraliga-bronzérmet a Kaposvár ellen. Két válogatott kulcsemberünkkel, Török Katával és Juhár Dalmával beszélgettünk az igencsak érzelemdús történésekről. Sarlós Márton ügyvezető pedig már a jövőről is szót ejtett, hiszen fontos változások történtek a csapatnál: az elsősorban családi okok miatt távozó lengyel vezetőedzőt, Jakub Głuszakot a görög Jannisz Atanaszopulosz váltja, akit több komoly európai csapat is szívesen látott volna a kispadján, ő mégis a Folyondár utcát választotta.

Elsőként válogatott szélső ütőnket, Török Katát kérdeztük, kifejezetten arról, hogy mit érzett a Kaposvár elleni bronzcsata ötödik meccsének ötödik szettjében…

- Őszintén szólva az ötödik szettre alig emlékszem… Főleg az maradt meg, amikor 3-0-ra elment a Kaposvár és Kuba időt kért. Azon gondolkoztam, hogy most azonnal össze kell szednünk magunkat, mert nem lehet az, ami egész évben, hogy elrontjuk egy fontos szett elejét és emiatt elveszítjük a meccset. Tudtam, hogy ez egy utolsó lehetőség arra, hogy visszajöjjünk, és ha nem sikerül, akkor azt nagyon meg fogjuk bánni…

Kata egyébként magyar szinten mindent megnyert a Vasassal az elmúlt években, de mégis különlegesnek tartja a mostani harmadik helyet:

- Érdekes ez, mert nyilván a bajnoki cím és a kupagyőzelem után egy bajnoki bronzérem nem tűnik nagy dolognak.
A mostani szezon után viszont rengeteget jelentett mindannyiunknak, hogy éremmel tudtunk zárni. Nehéz volt megélni, amikor a covid többször is elkapta a csapatot, és mindig lerombolta az addig felépített munkát. Ehhez jöttek még a szerencsétlen sérülések… Mondhatom, hogy gyakorlatilag egész évben nem tudtunk normálisan edzeni. Ilyen küszködés után egy nagyon kiélezett, ötmeccses párharcban megnyerni a bronzérmet, szerintem nagyon pozitív. Az, hogy ez sikerült, megmutatta, hogy ez egy jó közösség volt, és amikor a legjobban kellett, tudtunk küzdeni egymásért.

A jelenleg is a válogatottal edzőtáborozó kulcsjátékosunk egy további fontos tényezőt is kiemelt:

- A szurkolókról szeretnék még beszélni, mert az is nagyon rossz volt a szezonban, hogy nem hallottuk a meccsek alatt a hangjukat. Viszont a kapcsolat folyamatos volt, rendszeresen küldtek valamilyen apróságot nekünk, csokit vagy éppen gyümölcsöt. Az, hogy éreztük a szeretetüket, sokszor segített a nehéz időszakokban. Köszönjük nekik ezúton is.
 

 

Juhár Dalma liberóként biztos pontja és kezdőembere volt az idei Vasas Óbudának, és nem árulunk el meglepetést azzal, hogy ő is igencsak szenvedősnek élte meg a szezont:

- Csatlakozni tudok Katához, ami a nehézségeket illeti, azt hiszem, hogy ez a szezon minden sportoló számára különösen nehéz volt. És nemcsak a pályán, hanem abból a szempontból is, hogy edzés után még egy kávét sem tudtunk meginni a csapattársakkal. Pedig ez nagyon fontos egy formálódó közösségnél. Szóval, ha mindent összevetünk, akkor Kubával értek egyet, aki azt mondta, hogy nekünk ez a bronz felér egy aranyéremmel. Nem titok az sem, hogy többeknek a Kaposvár elleni bronzmeccs volt az utolsó vasasos meccsük, ezért is nagy öröm, hogy akár a külföldiek, akár a magyarok haza tudnak vinni valami kézzelfoghatót, egy érmet az idény végén. Kicsit úgy éreztem, hogy amit szezon közben elvettek tőlünk a körülmények, azt a végére visszakaptuk.


Január-február táján külső szemmel nézve komoly hullámvölgyben volt a csapat, erről is kérdeztük Dalmát:

- Nyilván benne van a sportban, hogy többször kikapsz egymás után, de azért ezt nehéz elfogadni. Főleg, hogy az edzéseken minden stimmelt, dolgoztunk rendesen, az akarattal sem volt gond, de a meccsek ezt egyáltalán nem adták vissza. Nem tagadom, volt kétségbeesés, kicsit talán a hitünket is elvesztettük, de ahogy látszik, a végére felálltunk. Azt pedig azért tegyük hozzá, hogy az Extraliga mostanra nagyon megerősödött, sokkal kevesebb a hibázási lehetőség, mint korábban. Ha egy pillanatra elalszol, akkor onnantól jó eséllyel elvérzel, mert olyan ellenfelek vannak, akik maximálisan kihasználják a bizonytalanságodat.
 

Liberónk, aki szintén a Jakub Gluszak által kihirdetett válogatott keret tagja, így beszélt a saját teljesítményéről:

- Novemberben én is átestem a koronavíruson, viszonylag gyorsan fel is épültem, de azért akadtak még elhúzódó problémáim, szóval nem volt könnyű. Szerintem ahogy mindenki, sokat tanultam én is ebből a szezonból, talán főleg a karakterem erősödött. A liberó dolga alapvetően az, hogy támogassa és irányítsa a csapatát, és bár voltak rosszabb meccseim is, de szerintem alapvetően tudtam teljesíteni, amit az edzőm és a csapattársaim elvártak tőlem.
 

 

Néhány nappal a szezon lezárása után egyébként máris beindult a zuhanyhíradó, április 22-én a Vasas Óbuda bejelentette, hogy a lengyel vezetőedző, Jakub Gluszak három sikeres szezon után távozik. Rá egy napra pedig az utód kilétére is fény derült: a jelenlegi cseh szövetségi kapitány, a Stuttgarttal korábban német bajnok, kupagyőztes és kétszeres Bajnokok Ligája-negyeddöntős görög Jannisz Atanaszopulosz irányítja majd a következő három évben csapatunkat.


Sarlós Mártonnal, a Vasas Óbuda ügyvezetőjével beszélgettünk erről a váltásról, de előtte még kicsit a mögöttünk hagyott évad is szóba került:

- Szerintem egy ilyen szezon után bármilyen érem nagyon szép eredmény. Sokszor kellett felállni a padlóról, újrakezdeni a munkát a sorozatos vírusfertőzések miatt, és bizony a visszatérés folyamata a játékosaink többségénél nagyon hosszúra nyúlt. Mi is tapasztaltuk a poszt-covid jelenségeket, az izomvesztést, a lelassulást, és azt, hogy ez a betegség fizikálisan és mentálisan is nagyon megviseli a sportolókat. Mindent elmond, hogy a bronzmeccs előtt négy nappal tudtunk először tizennégy játékossal edzeni. A Kaposvár elleni párharc egyébként szerintem nagyon jó reklámja volt a magyar röplabdának, és mindkét csapat megérdemelte volna a bronzérmet.

És akkor a lengyel-görög „edzőcseréről”:

- Kuba története szerintem nagyon kerek, mindig jó szívvel gondolok majd a nálunk töltött idejére. Ha csak az eredményeket nézzük, a Vasas bajnok, kupagyőztes, BL-főtáblás csapat lett, emellett pedig hozott egy olyan profi szemléletet, amellyel rengeteget tudtunk fejlődni. A távozásának indoka teljesen érthető, két kisgyermeke van, és azt szeretné, ha ők Lengyelországban nőnének fel, úgy, hogy együtt van a családjuk.

 


 


 Az új görög mesterről pedig a következőket mondta el Sarlós Márton:

- Az, hogy Kuba ilyen szintre hozta a Vasast, meghatározó volt abban, hogy az új edzőnket, Jannisz Atanaszopuloszt megnyertük magunknak. Korábban nehéz lett volna elképzelni, hogy egy ilyen kaliberű szakember jön a Vasashoz. Nem titok, hogy voltak lengyel, török, sőt olasz kérői is, de mégis minket választott. Nagyon sikeres éveket töltött a Stuttgartnál, Sándor Renáta is csupa jót mondott róla. Meccs közben nagyon szenvedélyes típus, ezer fokon ég, és sokat ad arra, hogy igazi partneri kapcsolata legyen a játékosaival. Miután Kuba jelezte, hogy távozik, rögtön megkerestem, és Jámbor Jánossal közösen Budapesten találkoztunk vele. Egy hosszú távú koncepciót tudtunk neki vázolni, nem véletlen, hogy végül három évre írt alá. Innentől kezdve már vele közösen zajlott a jövő évi keret kialakítása, és ahogy tapasztaltam, a játékosügynököknél is komoly pluszpont volt, hogy ő lett a vezetőedző. A következő hetekben folyamatosan fogjuk bejelenteni a 2021/22-es keretünket, a külföldi kulcsjátékosok mellett igyekeztünk minőségi magyar játékosokkal is megállapodni. Annyit mondhatok, hogy elsősorban Jámbor János támogatásának köszönhetően jövőre is komoly célokért küzdhetünk majd.

 



 


Hirdetések