Gy. Szabó Csilla, 2021.04.25. | Sportlövészet

Pontegyenlőséggel végződött az Eb-csapat harmadik helyéért vívott párharc Gáspár Lalita és az újpesti Toma Dorina között. A részletesebb számításokat követően, végül utóbbi került a Horvátországba utazó keretbe.

Az első két válogatóversenyen javuló formában lőtt a Vasas fiatal sportolója, a csapatba kerülésért azonban nagyon szoros küzdelem alakult ki. Gáspár Lalita a harmadik helyért volt versenyben, s edzőjével Szucsák Lászlóval abban bíztak, hogy a harmadik válogatón sikerül vetélytársai elé kerülni. A hétvégén, Budapesten megrendezett utolsó viadal azonban még az eddigieknél is izgalmasabbá tette a válogatást, hiszen Lalita és az újpesti Toma Dorina között teljes pontegyenlőség alakult ki. A szabályok szerint a két legjobb alapszakasz átlagához adják hozzá a legjobb döntő pontszámát, s amennyiben ebben nem lenne különbség, akkor a harmadikat is figyelembe veszik. Így történt ez most is, a tovább számolást követően pedig az UTE sportlövője bizonyult jobbnak.

„Sajnos a harmadik eredmény figyelembevételekor Dorina felé billent a mérleg nyelve, igaz ekkor is kicsi volt közöttük a különbség – számolt be a döntésről Szucsák László, aki szerint valójában a múlt hétvégén, Pécsett megrendezett, második válogatón múlt az Eb-szereplés. – Akkor az alapszakaszban nagyon jó teljesítményt nyújtott Lalita, jó formában volt, ha a döntőben egy picit is pontosabban lő, akkor most ő van az utazó csapatban. Nagyon sajnálom a történteket, különösen a hajszálnyi különbség miatt. Nem először fordul elő ez vele, úgy tűnik, számára nehezebb kiharcolni a világversenyeken való részvételt, mint ott sikeresen szerepelni. Március végén Indiában, Világkupa-viadalon állt lőállásba és kiváló teljesítményt nyújtott. De ha reálisan nézzük a dolgokat, a válogatón most  elért eredményével a kontinensviadalon sem lett volna döntős. Ennek pedig egyetlen üzenete van a számunkra, erősödni kell, és a jelenleginél is többet dolgozni.”

A harmadik válogatón láthatóan gyengébb eredmények születtek, mint a korábbiakon. Szucsák László szerint ennek az volt az oka, hogy a Fehér úti lőtéren szeles időben nagyon furcsán alakulnak a légmozgások. Az északról érkező légáramlatok hol jobbról, hol balról kerülnek, a versenyzők pedig nem tudnak azonnal reagálni erre a változékonyságra. Ez a probléma azonban mindenkit érintett, nemcsak Gáspár Lalitát, aki az egy héttel korábbihoz hasonlóan ismét a negyedik helyen végzett az alapszakaszban, így továbbra is a hazai élmezőny biztos pontja.

„Reméljük, hogy a közeljövőben lesz egy-két kisebb nemzetközi verseny, amelyre a szövetség benevezi és megmutathatja, hogy mit tud. Ezek a viadalok azért fontosak, hogy fenntartsuk a motivációját, miközben mi az eddiginél is intenzívebb munkához látunk. A legtöbbet az eredmény stabilitáson kell dolgoznunk, miközben azt is szeretném, hogy öt-nyolc körrel javuljon a következő egy évben. Ez nagyon sok, de biztos vagyok benne, hogy menni fog. Ehhez minden adottság ott van Lalitában. Most még egy rövid pihenő szerepel a programban, ám azután gőzerővel készülünk tovább az esztendő későbbi eseményeire – összegezte Szucsák László optimistán a Gáspár Lalita előtt álló feladatokat.

III. válogató verseny, Budapest.
50 méter. Puska. Három testhelyzet. Nők.

Alapszakasz: 1. Horváth Lea (KVSE) 1166-55x, 2. Toma Dorina (UTE) 1164-47x, 3. Zwickl Veres Kata (KVSE) 1160-48x, 4. Gáspár Lalita (Vasas SC) (térdelő: 94, 98, 95, 98, fekvő: 97, 95, 98, 99, áló: 95, 98, 94, 97) 1158-52x.
Döntő: 1. Lovász Dorina (GEAC) 454.3, 2. Horváth Lea 453.0, 3. Zwickl Veres Kata 442.9 … 5. Gáspár Lalita 420.0.

Fotó: Vasas Attila


Hirdetések