Gy. Szabó Csilla, 2021.04.14. | Kosárlabda

Öt másodperccel a találkozó lefújása előtt fordított a Vasas Akadémia, az ötödik helyért zajló Csata elleni párharc első mérkőzésén. Folytatás szombaton este, Pasaréten.

NŐI NBI/A. Playoff. Az 5. helyért.
Ludovika-FCSM Csata – Vasas Akadémia 91-93 (18-19, 26-15, 25-32, 22-27)

Csata: Lelik (21/9), Böröndy (15/3), Mányoky (16/3), Zempare (9/3), James (12). Csere: Angyal B. (13/9), Hegedüs (5) Angyal N.

Vasas: Fraser (25), Tóth (6), Bach (6), Papp (22/9), Madár E. (11/3). Csere: Smailbegovic (9/3), Budácsik (11), Madár K (3/3), Szerencsés.


Szoros mérkőzésnek ígérkezett a Csata elleni párharc első találkozója, ám arra kevesen számítottak, hogy az utolsó másodpercekben dől csak el a meccs sorsa. Az alsóági helyosztót a házigazdák kezdték magabiztosabban, gyorsan előnyt szereztek. Az akadémisták azonban szívósan küzdöttek, aminek meg is lett az eredménye. A 7. percben Madár Eszter hárompontosával szerezték meg először a vezetést, amelyet a negyed végéig meg is tartottak. A második játékrész pontszerzését is Madár kezdte, ám a hárompontos előnyt nem tudtuk sokáig tartani. 23-23-as állásnál rákapcsoltak a házigazdák, s percről percre növelték az előnyüket, amely a félidőre 10 pontosra duzzadt.

A harmadik negyedben lendült csak igazán formába a Csata, tizenhét ponttal is vezetett a jól irányzott távoli dobásoknak köszönhetően. A mérkőzés sorsa már már eldőlni látszott, ám az akadémisták ebbe nem nyugodtak bele. Remek hajrával három pontosra faragták a hátrányukat.

Az utolsó, mindent eldöntő negyed első pontját Bach Boglárka szerezte s ezzel 69-68-ra hozta fel a csapatot. Újabb remek csatás távoli dobások következtek, s újból elhúzott a házigazda. 88-82-es állásnál azonban Nadija Smailbegovic hárompontosát követően, a házigazdák egyik legjobbja, az akkor már 21 pontnál járó Lelik Réka eladott labdája sorsdöntőnek bizonyult. Budácsik Dorottya sikeresen értékesítette a javára megítélt két büntetőt, így másfél perccel a meccs vége előtt 88-87-re szépítettünk. Hatalmas küzdelem bontakozott ki, már csak tizenkilenc másodperc volt hátra, amikor Tóth Orsolya két büntetőjével 91-89-re módosult az állás. Ekkor ismét Lelik hibázott, és öt másodperccel a lefújás előtt Papp Klaudia mesteri hárompontosával fordított a Vasas Akadémia. Fraser büntetője már csak formaság volt, a házigazdáknak nem maradt idejük a fordításra.


Papp Klaudia (középen piros mezben) bravúros kosarával nyert a Vasas Akadémia a Csata ellen

Szombaton, Pasaréten, egy újabb győzelemmel akár le is zárhatják a párharcot akadémistáink, amelyben pillanatnyilag 1-0-ra vezetnek.

Milos Pavlovic, a Vasas Akadémia vezetőedzője:

„A játékban sok volt a fent és lent szituáció, mind a védekezésben, mind pedig a támadásban, mindkét csapat részéről. Azt hiszem nagyon sok hibát vétettünk, elsősorban azért, mert az ellenfelünk rákényszerített minket. Nagyon kemény mérkőzésre számítottunk és azt is kaptunk. Amikor hátrányban voltunk, a szívünk és a győzni akarásunk lendített át bennünket a holtponton. De a szezon során már több alkalommal bizonyítottuk, hogy óriási az akaraterőnk, és a végsőkig tudunk küzdeni. Erre alapozva igyekeztünk leegyszerűsíteni a támadójátékunkat és próbáltunk tudatosabban védekezni. Amint sikerült felzárkóznunk, a Csata kezdett el hibázni, mi pedig kihasználtuk az ellenfelünk rövidzárlatát. A meccs végén nagyon közel kerültünk egymáshoz, ekkor volt néhány szerencsés labdaszerzésünk és Dia palánkos hárompontos dobása is kicsin múlott. Öt másodperccel a vége előtt, ez döntött. Azt hiszem, hogy a Csata egy nagyon erős együttes, rendkívül jól tudják kézben tartan a játékot, ezért nagyon nehéz következő mérkőzésre számítok. Ahhoz, hogy meg tudjuk nyerni a párharcot a mainál összeszedettebb játékra lesz szükségünk. Gratulálok a lányoknak. Különösen azért, mert már többször megmutatták, hogy nehéz helyzetekből is vissza tudnak jönni, képesek a végsőkig küzdeni, éppen ezért nem csak szerencse kérdése, hogy ez most is sikerült. Most egy rövid pihenő jön, utána pedig folytatjuk a munkát, hogy hazai pályán lezárhassuk a párharcot és megvalósítsuk legmerészebb álmunkat.”

Tóth Orsolya, a Vasas Akadémia játékosa:

„Szerintem a meccs elején mind a védekezésben, mind pedig a támadásban nagyon rosszul dolgoztunk, hagytuk őket hármasokat dobni és a saját játékukat ránk erőltetni. Azután a második negyedben sikerült mínusz tizenötről visszajönni és végül egy bravúr kosárral sikerült nyernünk és gratulálok a csapatomnak, hogy ilyen mélyről is vissza tudtunk jönni.”

Fotók:hunbasket

 


Hirdetések