Jenkei András, 2021.03.08. | Atlétika

A hajdúsági megyeszékhelyen megrendezett maratonfutó országos bajnokságon a férfiak mezőnyében, a Vasas SC távfutója Jenkei Péter diadalmaskodott.

2020-2021, rendkívüli idők, rendkívüli történések...

A normál kerékvágásból erősen kizökkentette az életet járvány, ami alól természetesen az atlétika, jelen esetben a hosszútávfutás sem képez kivételt. Ahogy az élet minden területén, így az ebben a szakágban tevékenykedők is igyekeznek a lehető legjobban alkalmazkodni a nehézségekhez.

A maraton bajnokság megszokott időpontja hosszú ideje az ősszel megrendezett Budapest Marathonhoz kapcsolódott. A beszűkült lehetőségek azonban felvetették a változás igényét. Az ötlettől a megvalósításig alig több mint három hónapra volt szükség.
A Magyar Atlétikai Szövetség a kezdetektől támogatta a kezdeményezést, a rendezés tekintetében pedig kiváló helyszínre, és gyakorlott partnerre talált a debreceni Sportcentrum csapatában.

Két évvel ezelőtt kettős vasasos siker született ebben a bajnoki versenyszámban, sajnos az akkori női győztesünk, a Skóciában élő Gyurkó Fanni hosszas próbálkozások után sem tudta megoldani a hazajutását, pedig abszolút esélyesnek számított volna.

A 2019-ben bajnok, tavaly pedig ezüstérmes Jenkei Péter, az elmúlt hónapokban gőzerővel készült, temérdek munkát és energiát fektetett a cím visszaszerzésébe. A formája is az elképzelteknek megfelelően alakult, az utolsó hetekben sokat ígérő edzéseket végzett, így bizakodva várhatta a megmérettetést.

A verseny előtti napon aztán kiderült, hogy az utóbbi években már szinte elmaradhatatlanná vált küzdelem riválisával, a BEAC-os Csere Gáspárral mégis elmarad, hiszen ellenfele megbetegedett.
Ez a tény nyilván némileg könnyített a helyzetén, ám azt is jelentette, hogy a Nagyerdőben kijelölt 3,5 km-es körön nagy valószínűséggel végig egyedül kell futnia.
Maratonistánk azonban remekül megbirkózott a kihívással. A rajt után méterről méterre növelte előnyét vetélytársaival szemben, féltávig óramű pontosággal érkezett a frissítőponthoz, majd a táv második felében növelni is tudta a sebességét. A hozzáértők számára sokatmondó lehet, hogy a 69:50-es  első félmaraton után, a másodikat 69:02 percre teljesítette.

A célba meggyőző, öt és fél perces előnnyel ért be a kiváló ultrafutó Bódis Tamás előtt. Az óra 2:18.52-öt mutatott amikor áthaladt a célvonalon, ezzel az időeredménnyel pedig maximálisan elégedett lehet!

maraton OB - Debrecen, 2021.03.07.

férfiak:
1. Jenkei Péter 1992 Vasas 2:18:52
2. Bódis Tamás1988 Postás SE 2:24:22
3. Tugyi Levente1994 DVTK 2:29:30
 


fotó: haon.hu - Molnár Péter


Hirdetések