Gy. Szabó Csilla, 2021.02.24. | Karate

A hétvégén Klement Kármen Ausztriában vett részt meghívásos nemzetközi versenyen, kumite versenyzőink a Budapesti Honvédnál vendégeskedtek közös edzésen, a Vasas Dojoba látogató nemzetközi bírónak, Molnár Tamásnak, pedig kata formagyakorlatokat mutattak be sportolóink. Ezzel újraindult az élet karateszakosztályunknál.

A hétvégén három helyszínen is versenyeztek a Vasas karatékái, ami azért különösen örvendetes a számukra, mert végre megszakíthatták az edzések monotonitását. A koronavírus-járvány miatt a sportágban szinte megállt az élet, elhalasztották az Eb-ket, elmaradtak a fontos olimpiai kvalifikációs viadalok, a korosztályos és felnőtt sportolók kizárólag saját klubjukban, a legnagyobb óvatosság mellett folytathatták gyakorlásaikat.

A Vasas kiemelt versenyzője, Klement Kármen, egy év után lépett ismét versenyhelyzetben tatamira, mégpedig Ausztriában, egy meghívásos tornán, amelyre csak az olimpiai felkészülésben érdekelt karatékákat invitálták. Éppen ezért a korosztályos és felnőtt magyar bajnok saját -50 kg-os súlycsoportja helyett, eggyel feljebb, az ötkarikás játékok programjában szereplő -55 kilogrammban indulhatott. Éppen ezért több olyan versenyzővel kellett összemérnie tudását, akikkel eddig még soha nem mérkőzött.

„Súlycsoportonként öt-hat sportolót hívtak Európa különböző országaiból – számolt be Kármen ausztriai szerepléséről Egri Tamás, a Vasas SC karate szakosztályának igazgatója. – Sajnos a felkészülésünket megzavarta, hogy korábban egy gyakorláson „elrúgták a kezét”, ezért a versenyen való részvétel is az utolsó pillanatban dőlt csak el. Amit lehetett megtett, hasznos tapasztalatokkal gyarapodott, a legjobban azonban valóban annak örülünk, hogy egy év kihagyás után végre éles helyzetben mérhette fel saját magát.”

Az elmúlt hétvégén a többiek sem unatkoztak, a korosztályos és felnőtt kumite versenyzőink, a Budapesti Honvéd rendezésében az MTK, a BVSC, a Honvéd és a Kakusei csapatával vettek részt egy nagyon jó hangulatú közös edzésen. A sportolók két csoportban – a tizennégy éven alattiak, és a tizennégy év felettiek – másfél-másfél órát gyakoroltak. Egri Tamás szerint ezeknek az eseményeknek nemcsak a versenyhelyzet miatt van nagy jelentősége, de azért is, mert a hazai mezőny tagjai így jobban megismerhetik egymást.

Fontos versenyek állnak előttünk, amelyeken mindenkinek a lehető legjobb teljesítményt kell nyújtani ahhoz, hogy a korosztályos vagy felnőtt Európa-bajnokságon való részvételt kivívja. Ha ez sikerül, a kontinensviadalon már minden magyar karatékának egymást kell bátorítania, ami sokkal könnyebb, ha korábban kialakult közöttük egyfajta sportbarátság – hangsúlyozta a szombati közös edzéssel kapcsolatban Egri Tamás, aki szerint nagyon hasznos volt, hogy a gyakorlásokat követően az öt egyesület edzői valamennyien elmondták a véleményüket a tapasztaltakról és közösen vonták le ebből a szükséges végkövetkeztetéseket. – A fiatalabbakkal a BVSC-s Klíma Zsuzsa, az idősebbekkel pedig az MTK-s Fischer Mihály foglalkozott. A Honvédnak pedig nagy köszönet jár azért, hogy mindezt megszervezték és biztosították a helyszínt."

A hétvégét a korosztályos és felnőtt kata versenyzők Molnár Tamás nemzetközi bíróval zárták, aki a Vasas Dojoba látogatott vasárnap. Ennek apropóján a korai időpontban nagyon erős formagyakorlatok bemutatására került sor.

„A legtöbb versenyen ezzel a versenyszámmal indul a program, ezért a résztvevőknek addigra már be kell melegíteniük. Éppen ezért most is azt kértem a gyerekektől, hogy mindent csináljanak úgy, mintha élesben menne a dolog, tehát korán kellett kelniük. A hazai szövetség bíró bizottságának elnöke, Molnár Tamás személyesen tekintette meg a versenyzők katáit, ami több szempontból is hasznos volt a számunkra – mondta el a vasárnapi bemutatóról Egri Tamás, kiemelve, hogy Molnár Tamás világversenyek sorozatán bíráskodott már. – Ráadásul ő bírói szemszögből tekintett a gyakorlatokra, így számos fontos dologra tudta felhívni a figyelmünket. Nemzetközi tapasztalatának köszönhetően ő az egyik leghozzáértőbb személy. A vasárnapi program kapcsán természetesen felfedeztünk olyan hibákat, amelyek kijavításához hosszabb távú munka szükséges, összességében azonban nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk tőle, aminek a sportolók és én is nagyon örülök. A hétvége megerősítette bennem a közös gyakorlások hasznosságát, ezért a jövőben is megpróbálunk más egyesületekkel együtt készülni. A formagyakorlatban versenyzők számára pedig Falusi Márton nemzetközi bíróval, illetve Nánai Ferenc stílusvezetőnkkel is tervezek egy hasonló edzést. De a legfontosabb az, hogy végre ismét mozgásban vagyunk, s reméljük ez most már így is marad."


Hirdetések