Gy. Szabó Csilla, 2020.12.23. | Karate

A Vasas karatékái számára sem volt könnyű a 2020-as esztendő, sőt talán még a többi sportág képviselőinél is jobban megviselte őket a koronavírus-járvány és az azzal járó versenyszünet. Pedig egy évvel ezelőtt, még bizakodóan készültek, úgy tűnt, hogy eseményekben és sikerekben gazdag év vár rájuk. Csalódniuk kellett.

„Úgy vágtunk neki az esztendőnek, hogy a korosztályos és felnőtt Európa-bajnokságon, majd pedig Tokióban, az olimpián kell bizonyítanunk – idézi fel a januári terveket Egri Tamás, a Vasas SC karate-szakosztályának igazgatója. – Végül egyetlen eseményt rendeztek meg ezek közül, mégpedig a budapesti korosztályos EB-t. A szervezés tökéletes volt, a lelátókat megtöltötték az érdeklődők, így a hangulatra sem lehetett panasz. Versenyzőink minden tőlük telhetőt megtettek a legjobb eredmény érdekében, egy picike pluszra lett volna még szükség az éremszerzéshez. Összességében két előkelő ötödik helyezéssel járultunk hozzá a magyar sikerekhez.”

A kontinensviadalon Forgács Tamás az U21-es mezőny formagyakorlatában, a Bán Dominik, Csicsay Gergely, Mérő Bálint trió pedig a junior csapatok formagyakorlatában végzett az ötödik helyen. Utóbbiak esetében az éremszerzés sem lett volna lehetetlen, többek szerint meg is érdemelték volna a harmadik helyet, a bírók azonban másképp gondolták. Pedig a fiúk felkészülését sérülések is nehezítették, a sok munkának köszönhetően mégis készen voltak a megméretésre. Ekkor még sem a versenyzők, sem edzőik nem sejthették, hogy a folytatásban semmi sem úgy lesz, mint ahogyan azt eltervezték:


Egri Tamás szakosztály-igazgató most már csak előre szeretne nézni, és a jövő évi feladatokra koncentrálni

„Sokan nyilatkoztak már az idei évről és a pandémia okozta nehézségekről, én sem tudok mást mondani, minthogy így is megpróbáltuk a legtöbbet kihozni belőle, s a lehető leggyorsabban alkalmazkodni az éppen aktuális járványügyi rendeletekhez. Március közepétől nálunk is megszűnt a személyes oktatás az iskolai csoportokban, sportolóinknak azonban heti rendszerességgel küldtük az online edzésfeladatokat. Élversenyzőinknek sem kellett teljesen leállniuk, ám a foglalkozásokon maximálisan egy sportoló és egy edző vehetett részt. A nyári táborokat a megszokottnál kisebb létszámmal tartottunk, ám senkit sem szerettünk volna kihagyni, ezért a korábbi három helyett hatot szerveztünk. Amire büszkék vagyunk, nyáron színes öves karatékáink övvizsgát tehettek. A legjobbak közül Mérő Bálint első, Klement Kármen pedig második dan-fokozatos feketeöves lett. Ennyit a múltról, mostantól szeretnék csak előre tekinteni és a jövőre koncentrálni, bízom benne, hogy szép lassan minden visszatér a régi kerékvágásba.”

Egri Tamás számára mostanra már nagyjából körvonalazódott a jövő évi program. Az már biztos, hogy a februári finnországi, korosztályos Európa-bajnokság időpontját augusztusra tették át, a felnőttek kontinensviadalát pedig Svédország helyett Horvátországban rendezik meg az eredeti időpontban.

„A kétezerhuszonegyes év természetesen az olimpia szempontjából lesz különösen érdekes, amelyre a felnőtt Európa-bajnokságot is magába foglaló, három viadalból álló versenysorozat révén kvalifikálhatják magukat a legjobbak. De az ötkarikás játékok utáni időszak sem lesz unalmas, hiszen novemberben, Dubajban rendezik meg a felnőtt világbajnokságot. A célunk természetesen az, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki valamennyi előttünk álló lehetőségből” – foglalta össze Egri Tamás bizakodóan a 2021-as esztendőben rájuk váró feladatokat.

A szakosztály-igazgató szerint az egyesület és a szövetség egész éves támogatása a nehéz időszakban különösen sokat jelentett a számukra. De a szülőknek is hálával tartoznak azért, hogy az online edzések során ugyanúgy lehetett számítani rájuk, mint a különböző edzéshelyszínek közötti szállítási feladatok megoldásában. Egri Tamás számára külön öröm, hogy a nehézségek ellenére is sokan kitartottak a sportág és a szakosztály mellett, szerinte ilyen összetartó csapattal a jövő esztendőben is fantasztikus élmény lesz a közös munka.


Hirdetések