Gy. Szabó Csilla, 2020.12.19. | Tenisz

Éppen huszonöt évvel ezelőtt, a Vasas Körmöczy Akadémia szakembere, Fonó László, elődöntőt játszott párosban a floridai rangos utánpótlásversenyen, az Orange Bowl-on. A szép emlék kapcsán jelenlegi munkájáról is beszélgettünk a korábbi kiváló teniszezővel.

Pontosan egy héttel ezelőtt, a Fajta Péter, Velcz Zsombor fiú kettős megnyerte a rangos junior Orange Bowl párosversenyét Floridában. S bár az idei évben a koronavírus-járvány miatt sokan távol maradtak az eseménytől, a tornán való részvétel mindig nagy lehetőség és megtiszteltetés. Talán kevesen tudják, de éppen 25 évvel ezelőtt, a Vasas Körmöczy Teniszakadémia kiváló szakembere, Fonó László is az indulók között volt és Ott Márton partnereként egészen az elődöntőig jutott. Igaz, ők akkor még csak 14 esztendősek voltak, így nem a juniorok, hanem a fiatalabbak között jutottak a legjobb négy közé. A verseny hangulata azonban minden korosztályban pontosan ugyanaz.

„Machán Róbert kísért el minket a háromhetes amerikai túrára, hiszen az előversenyen is részt vettünk – idézi fel a negyed évszázados szép emlékeket Fonó László, aki a nyáron újjáalakult teniszszakosztályban, a tanfolyamok koordinálásával segíti kollégája Bocskay József munkáját. – Óriási élmény volt, hiszen ezt a tornát lehet tekinteni a nem hivatalos világbajnokságnak, de a meccsekre már nem igazán emlékszem. A külsőségekre viszont igen, annyira profi volt minden, a zászló rengeteg, a labdaszedők, a szervezés. Ráadásul itt játszottunk először zöld salakon, ami szintén különleges élmény volt a számunkra. Az elődöntőben nagyon közel voltunk az ellenfelünkhöz, voltak lehetőségeink, de végül alulmaradtunk. Később már nem jöttem vissza Floridába, mert én akkor már a felnőtt ATP-pontokra hajtottam.”

A teniszszakosztály jelenlegi társvezetőedzője ugyanebben az évben, a téli korosztályos csapat Európa-bajnokságon egyenesen a svájci színeket képviselő Roger Federerrel nézhetett farkasszemet. Az összecsapást Fonó László és a magyar válogatott nyerte, amely így tovább léphetett az U14-es  európai nyolcasdöntőbe. Az ATP világranglistán karriercsúcsát 2004-ben, vagyis 23 évesen, a 608. helyen elérő játékos azonban inkább az edzői pályát választotta, a nyári modellváltás óta leginkább a Vasas teniszakadémiájának tanfolyamos gyerekeinek képzését ellenőrzi, de a versenyzőcsoportban is Bocskay József szakosztályvezető jobbkeze.


A Bocskay-Fonó (balról jobbra) tandem szerint élversenyzőkre és amatőrökre egyaránt szükség van a kiegyensúlyozott szakosztályi modellhez

„A napi munkát az edzők végzik a legkisebbek mellett, én az egységes irányvonalért felelek, amely a megfelelő szakmai színvonal záloga – tér rá a Folyondár utcai tevékenységének egyik ágára Fonó László, hozzátéve, hogy decemberben maga is beállt közéjük, háromtól ötig a versenyzőkkel, öttől hatig pedig a tanfolyamosokkal foglalkozott nap mint nap. – Remekül dolgozik a Szávay Blanka, Gera Zsombor és Szalma Eduárd által alkotott edzői csapat, nagyon elégedett vagyok a munkájukkal. Reményeim szerint januártól tovább erősödik a team, mégpedig Helmes Péterrel, akire különösen számítok a jövőben. A koronavírus-járvány természetesen nálunk is okozott problémákat, de úgy érzem, kisebb a veszteségünk, mint más sportágakban, szakosztályoknál. A tanfolyamos gyerekeknek körülbelül húsz százaléka nem jár pillanatnyilag edzésre, ám a pandémia után mindannyian tervezik a visszatérést. Ez a hűség mindenképpen a szakmai munkánk legnagyobb elismerése. Éppen ezért nem is aggódunk különösebben, amint a helyzet rendeződik, mi is százszázalékos kihasználtsággal pörgünk tovább.”

Fonó László a csoportos tanfolyamokon résztvevő gyerekek számával elégedett ugyan, ám általános tendenciaként elismeri, hogy kevesen szeretnének tíz-tizenkét éves korukat követően komolyan versenyezni. Annak ellenére, hogy a Körmöczy Teniszakadémián van olyan haladó csoport, amelynek kifejezetten a feljebb lépés megkönnyítése a célja. A szakember szerint azonban ennek is van egy jó oldala, mégpedig az, hogy a gyermekek nagyon jól érzik magukat a klubnál, örömmel járnak edzésre. Márpedig mi lehet fontosabb ebben a korban, mint a mozgás, a sport és a tenisz megszerettetése?

„Jobban szeretem, ha én mehetek oda a szülőhöz és ajánlhatom fel, hogy a gyermeke sűrűbben jöjjön edzésre, mint fordítva, hiszen ilyenkor látom a fiatalokon a lelkesedést és az ambíciót. Márpedig nem a családnak, hanem a gyereknek kell nagy terveket szövögetnie a sportággal kapcsolatban. De számunkra az is siker és boldogság, ha jó kedvű, jó hangulatú „amatőrök” kerülnek ki a kezünk alól, akik az aktív tudást adó, jól szervezett tanfolyamunknak hála, szép, kerek mozdulatokkal ütik a teniszlabdát – véli a korábbi Davis Kupa-játékos, aki természetesen az élversenyzőknél is partnere Bocskay Józsefnek, hiszen versenytenisz nélkül nem lenne teljes az élete. – Őszinte, nyílt brigád jött össze a legjobbaknál, akikkel öröm dolgozni. Segítik, biztatják egymást, s mi is segítjük, biztatjuk őket. Ők azok, akik példaképként állíthatók a legkisebbek elé, s ezáltal a szakosztály dinamikájának kialakulását is segítik. A sikeres modellhez ugyanis mindenkire szükség van.”

Fotó: Vasas Attila


Hirdetések