GY.SZ.CS., 2020.11.19. | Kosárlabda

Szinte pontosan egy hónapot hagyott ki a Vasas Akadémia NBI-es női csapata a koronavírus-járvány miatt. A Milos Pavlovics által irányított együttes kedden tartotta meg első edzését, miután valamennyi játékos tesztje negatív lett és a kosárlabda szövetség által előírt vizsgálatokat is elvégezték rajtuk.

Budácsik Dorottya mégis a kispadról nézte társai gyakorlását. Az ő koronavírus története ugyanis még mindig nem ért véget.

„Egy héttel ezelőtti az első negatív tesztem, de hirtelen mozdulatok vagy érzelmek hatására még mindig szorít a mellkasom, ezért az orvosok december harmadikára jegyeztek elő szív-MR vizsgálatra – mesélte érthető szomorúsággal Dorka, akit a csapat tagjai közül leginkább megviselt a betegség. Az akadémia centere most annak örül, hogy a többiek elvileg mind jól érzik magukat, s hamarosan ő is csatlakozhat hozzájuk. Azt az október 16-i, utolsó edzést, amikor kálváriája kezdődött, pedig igyekszik minél gyorsabban elfelejteni, bár nem lesz könnyű. – Amikor hazafelé indultam, azt hittem, hogy túlhajtottam magam. Borzalmas fáradtság telepedett rám. Azután szédülni kezdtem, mintha részeg lennék. Otthon már a szemem is égett és belázasodtam. Ezután jött a hír, hogy Madár Eszti és Kata tesztje pozitív lett, amiből azonnal tudtam, hogy ez a koronavírus. Három-négy napig alig tudtam lábra állni, szédültem, fájt a fejem. Olyan szinten elgyengültem néhány nap alatt, hogy amikor a kutyusunkat levittem sétálni, úgy megizzadtam attól a néhány lépcsőfoktól, mintha lefutottam volna egy maratont. Két órát aludtam utána. Nem is értettem, hogy történhet velem ilyen, amikor eddig a napi két edzést is simán bírtam. Körülbelül két hétig voltam nagyon rosszul, majd olyan érzésem volt, mintha valaki a mellkasomra ülne. Emiatt különösen óvatosak velem még mindig az orvosok.”

De nemcsak az orvosok, hanem a szakosztály vezetése is fontosnak tartja, hogy kizárólag azok kezdhessék meg az edzéseket, akik teljesen egészségesek. Dorkának kifejezetten jól esett, hogy Milos Pavlovics is fontosabbnak tartja most játékosai gyógyulását, mint az eredményességet. A szerb szakember azt mondta játékosainak, ebben az évben az a legfőbb cél, hogy ne essen bajuk, s aki gyengének érzi magát, vagy fájdalom gyötri az haladéktalanul jelezze felé.

Az emlékezetes október 16-i, utolsó edzést követően a játékosok többsége teljesen különböző tüneteket produkált. Madár Eszter azonban már néhány nappal korábban, a Cegléd elleni találkozót követően rosszul érezte magát. Igaz, meg sem fordult a fejében, hogy a koronavírus lehet ennek az oka:

„Hőemelkedésem volt és a szokásosnál fáradtabbnak éreztem magam, de több mint harminc percet töltöttem a pályán, tehát a terhelés számlájára írtam a dolgot – emlékszik vissza a Cegléden történtekre a 18 esztendős játékos, aki a találkozót követő hányingerrel kapcsolatban még viccelődött is Milos Pavloviccsal, hiszen sportolóknál ez egyáltalán nem szokatlan, ha kihajtják magukat. Márpedig Eszter idén mindent megtett azért, hogy helytálljon a csapatban. – A keddi edzésen ismét rosszabbul éreztem magam, de lázam egyáltalán nem volt. A gyengeség miatt másnap jeleztem is, hogy nem játszanék a BEAC ellen. Szinte ezzel egyidőben derült ki, hogy a matematika tanárunk koronavírusos és akkor azonnal kértük a tesztelést. Innen már mindenki ismeri a folytatást. Összességében nem voltak súlyos tüneteim, és most már teljesen jól vagyok. Az edzést pedig már nagyon vártam. A visszatérés azonban korántsem volt olyan egyszerű, mint gondoltuk. Egy teljesen egyszerű, bójás gyakorlat után is elfáradtam. Nagyon is érzem a kihagyást és valószínűleg a betegséget is. Csak az bánt, hogy a leállás előtt annyira jó formában volt a csapat. Remélem, hogy együtt vissza tudjuk küzdeni magunkat ugyanarra a szintre, amin a szezon elején voltunk. Türelmesnek kell lennünk, de épp ez az, ami nehéz egy sportolónak.


Mindenki türelmetlenül várta a karantén utáni zöld jelzést

 

A pillanatnyi állás szerint Brianna Fraser a jövő héten csatlakozhat társaihoz, Budácsik Dorottya pedig november 30. után. A csapat következő meccse november 25-én lenne Pécsett, ám az szinte kizárt, hogy egy hét alatt akár a minimális formájukat is elérjék a játékosok. Különösen az érvényben lévő koronavírus utáni protokoll fényében, amely szerint kizárólag fokozatosan lehet terhelni a kosárlabdázókat. Ezért a szakvezetés kérvényezte a találkozó elhalasztását, amelyről az MKOSZ versenybizottsága dönt néhány napon belül. Ha ezt engedélyezik, akkor december 9-én, a Sopron pasaréti látogatásával térhetne vissza minden a régi kerékvágásába.

Budácsik Dorottya számára nagy valószínűséggel azonban még korai lesz a hónap eleji dátum a meccselésre, hiszen az edzéseket csak néhány nappal korábban kezdheti majd meg:

„Nagyon várom a visszatérést, de bevallom picit tartok is tőle. Furcsa időszakon vagyunk túl, hiszen két hónapja még mi is kételkedtünk a koronavírusról szóló hírekben, azután bele kerültünk a közepébe. Nagyon kemény napokat éltünk át, ezért mindenkinek azt tanácsolom: vigyázzon magára és próbálja elkerülni, hogy kórházba kerüljön!”

Fotók:Vasas Attila


Hirdetések