Jenkei Dániel, 2020.11.12. | Ökölvívás

A Vasas-Süllős szakosztály-igazgatója a győri országos bajnokságon kitüntetésben részesült az ökölvívósportért végzett áldozatos munkája elismeréséül. Ennek apropóján beszélgettünk Dr. Burján Attilával a sportági kötődéséről, a Vasas-Süllősről és a magyar boksz jövőjéről.

- Immár harmincöt éve dolgozom a magyar ökölvívásban. Először ringszpíkerként kerültem bele a sportág vérkeringésébe, hiszen nekem az eredeti sportágaim az atlétika és a labdarúgás voltak. A későbbiekben a szövetségben is dolgoztam, két olimpiai cikluson át, egészen a 2004-es athéni játékokig bezárólag főtitkár pozíciót is betöltöttem a MÖSZ-ben. Közben a profi ökölvívás világába is belekóstolhattam, szintén ringszpíkerként vettem részt számtalan gálán, végigkísérve Kovács István, Erdei Zsolt, majd Kótai Mihály profi pályafutását is. A Vasasban 2016 óta foglalkozom erőteljesebben az ökölvívással, jelenleg szakosztály-igazgató vagyok a Vasas-Süllősnél.

Így foglalta össze röviden Dr. Burján Attila a sportági „életrajzát”, hiszen ennek a sokszínű tevékenységnek az elismeréseként kapta meg Győrben a Magyar Ökölvívó Szövetség emléklapját. Azon a győri felnőtt országos bajnokságon, amelyen immár hetedik alkalommal lett a Vasas-Süllős a legeredményesebb egyesület.

- Nemcsak ebben az összevetésben lettünk hetedszer a legjobbak, hanem a szakosztályok közötti országos versenyben is, amibe az utánpótlás eredmények is beleszámítanak. A kollégáimmal azon dolgozunk, hogy fenntartsuk ezt a színvonalat, és szeretnénk, ha Fodor Milán személyében jövőre vasasos olimpikont adnánk a magyar csapatnak. Négy évvel ezelőtt Rióban ebből a szempontból igazán büszkék lehettünk, hiszen Bacskai Balázs és Harcsa Zoltán is klubunk sportolójaként képviselte Rióban a magyar színeket.

 


Végül természetesen nem mehettünk el szó nélkül a magyar ökölvívás jelenlegi általános helyzete mellett sem, erről a következőket mondta szakosztály-igazgatónk:

- Nem szabad tagadni, hogy komoly mélyrepülésben volt a sportág az utóbbi időszakban, erkölcsi, szakmai és pénzügyi szempontból egyaránt. Én magam is próbálok tenni azért, hogy megfontoltan és racionálisan haladva lassan magunk mögött hagyjuk mindezt. Úgy érzem, az országban sok olyan fiatal tehetség van, akiknek jók az alapképességeik, melléjük kellenek olyan elkötelezett edzők, akik hajlandóak képezni magukat. Egyébként a szakmai megújulás szempontjából is kulcsfontosságú, hogy legyenek olyan példaképek, akik ki tudják vívni az olimpiai részvételt 2021-ben.

 


Hirdetések