Jenkei Dániel, 2020.11.10. | Klub

Hiába kértük a halasztást, az A-Híd VasasPlaket vízilabdacsapatának szerdán vízbe kell ugrania a Népligetben az FTC elleni bajnokin, függetlenül attól, hogy hét igazolt covid-fertőzött van a mieinknél, és múlt csütörtökön leálltak az edzések. Hasonló példákért nem kell messzire menni, egészen irreális viszonyokat teremtett mostanra a csapatsportágakban a koronavírus-járvány. És ami a legrosszabb, úgy tűnik, a lényegi kérdések nem a parkettán, a vízben, a jégen, vagy a gyepen dőlnek el. Vitaindító, szubjektív írás következik.

Október-november táján normál esetben már lázas számolgatás megy a csapatsportágakban, a szezon üzemi hőmérsékleten pörög, jönnek egymás után a rangadók, hangos szurkolókkal a lelátókon, közben pedig találgatjuk, ki lehet majd ott a tavaszi végelszámolásnál.

Mondhatnánk, hogy ebből idén őszre csak a lázas állapot maradt, de egy olcsó szóviccnél sokkal elkeserítőbb a valóság. A mai napon, november 10-én vasasos csapataink például így állnak:
 

r
Jégkorongozóink több mint egy hónapja karanténban, azóta minden mérkőzésük elmaradt.
Női kosarasaink három hete nem tudnak kiállni.
Férfi vízilabdacsapatunkat másodszorra érte el múlt héten a vírus, de úgy tűnik, hiába dőlt ki a fél csapat, játszani kell…
Női kézilabdázóink hétről hétre fogyatkoznak, hétvégén tíz mezőnyjátékossal kellett Egerben rangadót vívniuk.
Női röplabdázóink részéről szintén a napokban jelentették, hogy a keret fele megfertőződött.
Labdarúgóink hetek óta foghíjasak, a vasárnapi Soroksár elleni meccs előtt 13 „covid-érintett” játékosról számoltak be.


És ezek csak azok az esetek, amelyekről hivatalosan tudunk, hiszen a jelenlegi helyzet egyik legrosszabb része éppen az, hogy titkolózásra ösztönzi a csapatokat az ország valamennyi pontján…

A halasztásokkal kapcsolatosan pedig nincs egységes szabályozás, sportáganként, sőt akár sportágon belül is eltérően kezelnek bizonyos helyzeteket, ami nem igazán teremt fair viszonyokat. Sokszor látunk példát arra, hogy a szövetség felteszi a kezét és a csapatokra bízza a halasztási kérdés eldöntését, de amikor egy-egy meccsen a későbbi feljutás, a rájátszás, vagy éppen a kiesés elkerülése, tehát komplett szezonok, költségvetések sorsa múlhat, akkor nehezen elvárható, hogy maguk az érintettek hozzanak felelős döntést.

Vízilabdában Vasas-BVSC rangadót rendeztek volna vasárnap, ami kulcsmeccs az alapszakaszban. A mieinknél a találkozó előtti napokban bukkant fel a vírus újra, a BVSC pedig nem mérlegelt, első kérésre belementek a halasztásba, roppant sportszerű és méltányos módon.  Közben női kézilabdában is egyre fogyatkoztak múlt héten a játékosaink, edzeni is alig tudott a csapat, így a feljutás szempontjából kulcsfontosságú, Eszterházy elleni idegenbeli rangadó előtt az ellenfélhez fordultunk. Itt viszont zárt kapukat döngettünk, így játszani kellett.

Mi pedig játszottunk Egerben, és hősiesen küzdve, tíz mezőnyjátékossal nyertünk is
 


A sport persze valahol erről is szól, ezért is ad felejthetetlen élményeket, mert vert helyzetből is lehet heroikusan küzdve nyerni. Ha azonban külső körülmények miatt hónapokon át borulnak az erőviszonyok, az teljesen kezelhetetlen és igazságtalan helyzetet eredményez.

Márpedig itt nem egy-két meccsről beszélünk, a jelenlegi (egyébként abszolút helyénvaló) sportkórházi állásfoglalás alapján pozitív teszt után alsó hangon négy, de inkább hat hét mire újrakezdheti az edzéseket az érintett sportoló. Ha pedig egy csapat nagy része megfertőződik, akkor még ennél is későbbi visszatéréssel lehet számolni. A jelenlegi helyzetre lefordítva, azok a sportolók, akik november elején lettek betegek, jó eséllyel már nem fognak tudni játszani a 2020-as naptári évben.

Vízilabdában hétfőn a szövetség elnöksége úgy határozott, hogy a továbbiakban nincs lehetőség a versenyszabályzatban eredetileg szabályozott, közös megegyezéssel történő mérkőzéshalasztásra, így szerdán mégis játszanunk kell az immár teljes kerettel rendelkező, BL-győztes FTC ellen. Egy tévés meccsen, a mi részünkről vezetőedző, hat fontos mezőnyjátékos és edzések nélkül. Persze fel lehetne tölteni fiatalokkal a keretet, de ez vajon mennyire lenne felelősségteljes döntés, miközben ők amatőr játékosok, ráadásul még iskolába járnak, és semmilyen kontroll nincs esetükben a vírus felett.

Tudjuk, hogy nem léteznek mindenki számára kedvező döntések egy ilyen extrém szituációban, de azt látni kell, hogy hétről hétre rosszabbodik a helyzet, amivel egyenesen arányosan nő a csapatok közti feszültség, és az sem tűnik egészségesnek, hogy remegve várja mindenki az újabb napot, nehogy valaki tünetekre panaszkodjon edzés alatt vagy után, mert akkor dőlhet az egész dominó-rendszer…

A spanyolviaszt nem mi szeretnénk feltalálni, de a közös gondolkodás és felelősségvállalás elkerülhetetlen, különben az idei szezon nyertese tényleg nem a Vasas, a Fradi vagy az Eszterházy, hanem a vírus lesz…

 

(Jenkei Dániel, főszerkesztő írása)

 

Polgár-Veres Árpád, a Vasas SC sportszakmai elnökhelyettese így reagált a fenti írásban felvetettekre: 
- Az elmúlt hetek történései, döntései alapján egyre komolyabb hibának tartjuk, hogy lehetőség van sportáganként, sőt sportágon belül is eltérően kezelni a különböző koronavírusos helyzeteket. Gondolok itt például arra, hogy az egyik csapatnál a teljes keret karanténba vonul fertőzés esetén, a másiknál pedig „csak” a beteg sportoló kiemeléséről, elkülönítéséről beszélünk, de említhetném a nézők beengedésének kérdéskörét is. 
A koronavírus már így is számtalan, a sportműködésen túlmutató dilemmát okoz, és mivel nincsenek egységes szabályok, protokollok, nincs megkövetelve a következetes végrehajtás sem. A többség a számára pillanatnyilag legkedvezőbb értelmezést választja, holott egy ilyen méretű világjárvány és a velejáró egészségügyi kockázat kellős közepén nem szabadna engedni az egyéni érdekek érvényesülését a sportban. Sajnos a tapasztalat az, hogy minél inkább haladunk előre az időben, annál igazságtalanabb viszonyok teremtődnek a pályán és azon kívül is. Nem beszélve a sportorvosi engedélyek, versenyengedélyek érvénytelenítése körüli hazardírozásról…
Testközelből látunk példákat bőven arra, amikor az adott szövetség nem akar tudomást venni a koronavírus-tényezőkről és a csapatoknak szabad kezet ad a halasztási kérdések eldöntésében. Ez azért is sportszerűtlen felvetés, mert sok esetben a fair playt és az ellenfél tiszteltét kellene szembeállítani a saját egzisztenciával, ad abszurdum a kitűzött és olykor szerződésben vállalt sportszakmai célok teljesítésével. E tekintetben ki kell emelni a BVSC vízilabdacsapatának pozitív hozzáállását, és vélhetően, ha nem szól közbe a szövetség elnökségi döntése, akkor az FTC ellen sem menne vízbe a csapatunk.
Kérdés, hogy ilyen körülmények között miért kellene mindenáron kockáztatni a bajnoki pontok megszerzése reményében? Ha a szakemberek egybehangzó álláspontja szerint a veszély és a kockázat túlontúl magasnak bizonyul, mi indokolja, hogy ne lehessen olyan opciót találni, ami szerint nem kell az eredeti tervek szerint lejátszani bizonyos mérkőzéseket. Ezt annak ellenére kérdezzük, hogy abban nagy az egyetértés (vezetők, játékosok, edzők, szponzorok, szurkolók között), hogy még egyszer nem fejeződhetnek be a bajnokságok csúfosan, eredményhirdetés nélkül. A gázpedált ennek ellenére nem most kellene nyomni. Azt pedig végképp nem szabadna hagyni, hogy a sportolók egészségének fontosságát sportági érdekek mentén, különböző szempontrendszerek alapján eltérően ítéljék meg a döntéshozók. A világjárvány idején elvárható lenne a központi és egységes szabályozás. Ez mindannyiunk érdeke.

Hirdetések