Gy. Szabó Csilla, 2020.11.09. | Sportlövészet

Hat leányversenyzőnk indult a Vasas SC-APLE, illetve az APLE-Vasas SC színeiben a budapesti szövetség által megrendezett hétvégi „Szuperkupán”. Az ifjúsági és serdülő sportlövészek számára kiírt viadalon a legjobb eredményt Bodolai Boglárka érte el, aki a légpuskások alapszakaszában a harmadik helyen végzett.

A korosztályos Budapest Szuperkupa érdekessége volt, hogy az alapszakaszok legjobb négy-négy fiú illetve leányversenyzője jutott be a döntőbe, s ezzel egy mixmezőny alakult ki a fináléra. Ez végül csupán a hat Vasas érdekeltségű fiatal közül csak a leány légpuskások között 384 körrel harmadik helyezett Bodolai Boglárkának (képünkön jobbról) sikerült. A verseny megrendezésének egyébként éppen a döntők gyakorlása volt a szakmai célja, hiszen a fiatalabbak számára még igen nehezen kezelhető annak különleges és feszült légköre.

„Akiket feldob a finálé kiélezett hangulata, azokból lesznek a nagy versenyzők, de ez nemcsak az egyéni adottságokon múlik, hosszú tanulási folyamat eredménye a későbbi, körülményektől teljes mértékben független pontos célzás – hívja fel a figyelmet a korosztályos Budapest Szuperkupa kapcsán a gyakorlás fontosságára Szita György, a Vasas SC-APLE vezetőedzője. – A hétvégén lőállásba lépett versenyzőink nem tudták igazán kihozni magukból a maximumot, az edzéseken ennél azért már jobban teljesítenek. Bodolai Boglárka a döntő első lövésében nagyot hibázott, ezért ő volt az első kieső. A serdülő légpisztolyos lányok mezőnyében indult Tóth Lídia viszont egyéni csúcsot lőtt, pedig eddig alig indult versenyen. Őt nem is olyan régen állítottuk át kollégáinkkal a légpisztolyra, hétvégi teljesítménye igazolta a döntés helyességét.”

Általánosságban azt is elmondta Szita György a fiatalokról, hogy ebben a korban, versenyhelyzetben, még nem szánnak elég időt a lövések helyes kivitelezésére. Az edzőktől kapott „lassabban, lassabban” taktikai utasításnál ilyenkor még erősebb a stressz hajtóereje, ám az évek múlásával és a koncentrációs képesség javulásával már nemcsak érezni fogják a helyes ritmust, de be is tartják.

Budapest SzuperKupa 2020.
Leányok.
Légpuska. Serdülők. 40 lövéses alapszakasz:
1. Keresztesi Petra (Cél-Tudat SE) 388(25), 2. Toma Réka (UTE), 386(22), 3. Bodolai Boglárak (APLE-Vasas SC) 384(20) … 5. Fehér Anna (APLE-Vasas SC) 379(16) … 14. Kepes Edua (APLE-Vasas SC) 360(7). Döntő: 8. helyezett Bodolai Boglárka (115,8).
Ifjúságiak. 40 lövéses alapszakasz: 1. Tóth Anna (UTE) 415,1(29) … 9. Nagy Zsófia Zsuzsanna (Vasas SC-APLE) 396,7(13) … 11 Holló Eszter (APLE-Vasas) 385,9(13).
Légpisztoly. Serdülők. 40 lövéses alapszakasz: 1. Kálóczi Regina (Keszthely ELK) 361(5) … 6. Tóth Lídia (APLE-Vasas SC) 342(3) egyéni csúcs.


Fotó: Budapesti Sportlövő Szövetség


Hirdetések