Jenkei Dániel, 2020.11.02. | Vívás

Hosszú-hosszú hónapok után ismét pástra léptek a legjobb magyar párbajtőrözők a Magyar Kupa sorozatban. Szász-Kovács Emese két és fél év után győzelemmel tért vissza magyar versenyen a pástra, Koch Máté pedig a lehengerlő egyéni szereplése után csapatban is aranyérmet ünnepelhetett.

Hétvégén a párbajtőrözők is megkezdték a szezont egy Magyar Kupa-viadallal. 

A férfimezőnyben több hiányzó is akadt, többek között a vasasos Nagy Dávid, de így is bőven volt kiért szorítanunk a szombati egyéni küzdelmekben.

A legjobb napot Koch Máté zárta, aki remek csoportkör után a kieséses táblán is ellenállhatatlanul vívott, és végül a döntőben Somfai Pétert legyőzve nyerte meg a viadalt.

Nem lehetett panasz Bányai Zsomborra sem, aki egy remek bronzéremmel adott életjelet magáról, de klubunkból Hamilton-Meike Jonatán (7.) és Nagy Marcell (8.) is bekerült a legjobbak közé a 124 indulóból.

A hölgyeknél egyéniben Szász-Kovács Emese szereplését övezte a legnagyobb figyelem, hiszen a márciusi budapesti GP után ez volt a szülés után visszatérő olimpiai bajnoknőnk második fellépése versenyen, magyar viadalon pedig „emberemlékezet” óta nem láthattuk őt.

Nos, az újrakezdés stílusosra sikeredett: Emese viszonylag simán menetelt a döntőig, hogy ott aztán más erényeit is megcsillantsa, hiszen háromtusos hátrányból tudott győzni Kun Anna ellen.

A Vasasból Kardos Edinát kell még kiemelni, aki az ötödik helyen végzett, de az utánpótláskorú fiatalok is szépen helytálltak.

Vasárnap a csapatversenyekre került sor, amelyen a férfiaknál a Bakos Bálint, Bányai Botond, Fenyvesi Csaba, Koch Máté vasasos négyes a dobogó legfelső fokára állhatott fel, miután Halla Péter tanítványai a döntőben simán verték a nagy rivális Honvédot.
 


A hölgyeknél is jutott egy bronzérem, Szász-Kovács Emese mellett Csonka Valéria, Kardos Edina és Lipthay Hanna alkották a dobogós kvartettet.

 


 

 

Szász-Kovács Emese: - Vártam, hogy versenyezzünk, hiszen hosszú ideje nem kaptam visszajelzést arról, hogyan állunk a felkészüléssel. Ráadásul hazai versenyen utoljára két és fél éve indultam. Örülök, hogy sikerült nyernem, persze van még sok olyan elem, amin tovább kell dolgoznunk, főleg a fizikális dolgokon, a szombati döntőben például már csak a szívem vitt előre, így sikerült 3-6-ról a fordítás. Jólesett a sok kedves visszajelzés, sokan mondták, hogy örülnek, hogy vívhatnak ellenem. A csapatversenyen is remek volt a hangulat, úgy érzem, a későbbi győztes Honvédot is megcsíphettük volna, de ez most nem sikerült. Készülök tovább, a novemberi válogató és utána az országos bajnokság van még tervben az idei évre.
Koch Máté: - Nagyon vártam, hogy újra pástra léphessek, hiszen az egész karanténidőszakot munkával töltöttem. Rengeteget kondiztam, iskoláztam, és próbáltam fejben is rendbe rakni magamat a kevésbé eredményes tavalyi év után. Az edzőm, Halla Péter mondta is, hogy ennek ki fog jönni az eredménye, és nagy öröm számomra, hogy rögtön az első versenyen visszaigazolást kaptunk a stratégiánk helyességéről. Ritka az ilyen, de a csoportkörben alig tudtak megszúrni, és utána tábla 1-esként is jól ment a vívás, viszonylag magabiztos győzelmekkel jutottam el az aranyig, ami egyébként az első felnőtt győzelmem a magyar mezőnyben. A csapatverseny kicsit más volt a korábbiakhoz képest a sok hiányzó miatt, de úgy éreztem, hogy Bakos Bálinttal és Bányai Botival tényleg csapatként tudtunk funkcionálni. A Honvéd elleni csaták mindig nagy presztízsűek, és nem is igazán emlékeszem arra, hogy valaha 15 tussal le tudtuk őket győzni. Amikor a végén felálltam a pástra, és tízzel mentünk, azt alig hittem el… Összességében nagy lökést, önbizalmat ad ez a hétvége nekem, és amíg bármennyi halvány esélyem is van, én küzdeni fogok a tokiói olimpiai részvételért!

Hirdetések