Jenkei Dániel, 2020.10.02. | Kajak-kenu

A vasasos Sólyom Dóra nem tudta úgy befejezni a szezont a szegedi kajak-kenu világkupán, ahogy szerette volna, elsősorban azért, mert lehetőséget sem kapott rá. Simon Miklós edzővel világítottuk meg a történések hátterét.

A tényszerű leírás a következő: Sólyom Dóra a szegedi világkupán K4 500 méteren három szolnoki társával, Katrinecz Ritával, Bodonyi Dórával és Csikós Zsókával ötödik helyen ért célba, közvetlenül egy másik magyar egység mögött.

- Azzal kezdeném, hogy Dóri az egész szezonban nagyon szépen dolgozott és sokat fejlődött, fizikálisan is, de főleg mentálisan. Azt láttam rajta, hogy mindez lehetővé teszi számára, hogy a lehető leghamarabb harcba szálljon a felnőtt válogatottságért. Ezt nemcsak benyomásokra alapozom, hanem az országos bajnokságon és a gyakorlóversenyeken elért eredményeire, valamint azokra az időkre, amiket edzésen ment – mondta el Simon Miklós, Dóra vasasos edzője.

Természetesen arra is kíváncsiak voltunk, hogy a szezonzáró világkupán végül miért csak egy számban rajtolt el versenyzőnk.

- Függetlenül attól, hogy egy nagyon bizonytalan éven vagyunk túl, szerintem összességében jó szezont zártunk, a szegedi világkupán pedig lehetősége lett volna Dórinak a nemzetközi mezőnyben is megmutatnia magát. A terveink szerint egyesben, párosban és négyesben is indult volna, és erre a válogatási szempontok alapján lehetőséget is kellett volna kapnia, hiszen az ob-n ötödik lett egyesben, de az előtte lévő négy lány nem indult a világkupán. A verseny előtt új fejlemény volt Bodonyi Dóra indulása, aki idén még nem vett részt versenyen, de mivel tavaly tagja volt a világbajnok egységnek, így jogos lehetősége volt elindulni a világkupán. Sajnos a szövetségi kapitány végül úgy döntött, hogy egyesben és párosban is másokat próbál ki, így Dórinak hirtelen egyetlen száma, a négyes maradt. Természetesen a kapitánynak joga van csapatot építeni, versenyzőket kipróbálni, de minket ez most a lehető legrosszabbul érintett. Azt gondolom, utólag az eredmények is azt tükrözik, hogy talán jobb döntés lett volna, ha a négyes mellett legalább egyesben lehetőséget kap. Így most rossz szájízzel zárjuk a szezont, és kicsit mindkettőnk érzése az, hogy kárba veszett a munkánk egy része.

 


 

A csalódottságot arra is alapozza az edző és tanítványa, hogy négyesben sem úgy sikerültek a dolgok, ahogy az várható volt.

- Dóritól és a három szolnoki lánytól abszolút reális elvárás volt a dobogós helyezés, de már az előfutamban látszott, hogy problémák vannak, hiszen már ott is alulmaradtak a másik, jóval fiatalabb magyar négyessel szemben. Nehéz megmondani, hogy mi lehetett a probléma, de úgy érzem, nem rajtunk múlt a jobb szereplés. Ahogy már mondtam, Dóri mind fizikálisan, mind mentálisan remek állapotban érkezett Szegedre, az előző hetekben férfiversenyzőknél is jobb időket ment edzésen.

A kurta-furcsa végkifejlet után a jövőről is kérdeztük Simon Miklóst:

- Továbbra sem mondtunk le a tokiói olimpiáról, és bízom benne, hogy Dóri a mostani világkupától függetlenül sem lesz elfelejtve a válogatott szempontjából, és reálisan értékelik a helyzetét. Ehhez természetesen folyamatosan bizonyítania kell a jövőben is. A szegedi verseny után csalódott volt, de hamar átbeszéltük a dolgokat, és most már túl vagyunk ezen a rossz élményen. Három hét pihenőt kapott, de közben is heti két-háromszor fut, hogy megfelelő állapotban tudjuk újrakezdeni az edzéseket. A hátterünk abszolút nyugodt és kiegyensúlyozott, a Vasas legalább a párizsi olimpiáig tervez velünk, ami garancia a zavartalan munkára.


Hirdetések