Gy. Szabó Csilla, 2020.09.25. | Kosárlabda

Az RKA-Pécs ellen kezdi az új idényt a Vasas Akadémia férfi NBI/B-s kosárlabdacsapata. A nyáron négy új igazolással megerősített együttestől Faragó Péter vezetőedző elsősorban fejlődést vár, amely később eredményekben ölthet testet. 

A koronavírus-járvány miatt tavasszal végeredmény nélkül zárták le a hazai kosárlabda bajnokságokat. A Vasas Akadémia NBI/B-s férfi csapata gyengébb kezdés után remekül hajrázott, így a szezon megszakításakor csak egy hajszál választotta el a rájátszást érő nyolcadik helyezéstől. Szombaton, az RKA-Pécs együttese ellen, új bajnokság kezdődik gárda számára, ami új reményeket is jelent. Különösen azért, mert négy új igazolásával egyértelműen erősödött a csapat, s csupán Csík Richárd és Roland távozott a klubtól. Farkas Attila (2000) Zalaegerszegről, Medve Máté (1989) Veszprémből, Dormán Balázs (2001) Budafokról, Krasovec Ádám (2000) pedig Németországból érkezett a Pasaréti útra.

„Az utánpótlás-nevelésre szakosodott akadémiákon is nagyon fontos, hogy legyenek olyan tapasztaltabb játékosok a keretben, akikre fel lehet nézni – indokolta az igazolásokat Faragó Péter vezetőedző, amikor az új idénynek nekivágó csapatról kérdeztük. – Az erősítéssel ugyanakkor versenyhelyzetet is teremtenünk növendékeink számára. Enélkül csak fiatalok lennének és akadémisták, de semmi több. Nálunk pedig éppen ezen a többön van a hangsúly. Vagyis a folyamatos fejlődésen. Feladatként megjelölhetjük, hogy a rájátszásba kell kerülni és ott minél jobb pozíciót elérni az új idényben, cél azonban ez nem lehet. A cél az, hogy a csapat februárban jobb játékerőt képviseljen, mint most az induláskor. Ha ezt sikerül megvalósítanunk, akkor a számszerű eredmények automatikusan jönni fognak. A helyezés tehát egyfajta mérőeszköze lesz az elvégzett munkának.

Az elmúlt nyolc hétben különösen nagy hangsúlyt fektettek arra a Vasas Akadémia szakemberei, hogy az újak megtalálják a szerepüket, a régiek pedig hozzájuk alakítsák a sajátjukat. Ez felettébb időigényes folyamat, az edzői stáb pedig valójában csak segíteni tud ebben, az új csapategység a meccsek során alakul majd ki. Az ideális helyzet az lenne, hogyha mindenki komfortosan érezné magát az új felállásban. Faragó Péternek pedig nem lenne más dolga a mérkőzések során, mint nyugodtan felülni a lelátóra.

„A pillanatnyi helyzetben itt még nem tartunk – tette hozzá a szakember kicsit előre szaladva az időben. − Eddigi edzői pályafutásom során azonban egyszer-kétszer már előfordult, hogy olyan jól működő gépezetté állt össze az együttesem, hogy a játékosok nélkülem is tudták mi a dolguk. Végeredményben mindenki erre a szintre szeretne eljutni, de hát ez a legnehezebb feladat. A fejlődés érdekében ugyanakkor mindenkivel meg kell találni azt a hangot és bánásmódot, ami őt segíti. Hibázni is hagyni kell a gyerekeket, és végül az fog kiválasztódni, aki kevesebbet ront. Hiszek abban, hogy túlzott bizalommal kell fordulni feléjük. A kezdetektől azt a játékost látom magam előtt, akivé a folyamat végére válhat. S lehet, hogy sokáig hibázni fog, a végén éppen emiatt fog odaérni, s lesz kiemelkedően jó kosaras.”


Kelenföldi Domonkosra idén is nagy szükség lesz a palánk alatt 

Az akadémisták nagyon jó hangulatban készülnek a szombati bajnoki nyitányra, amit egyedül a koronavírus-járvány miatt folyamatosan érezhető bizonytalanság árnyékol be. Ugyanakkor az is tény, hogy az idei felkészülési időszak meglehetősen egyhangúra sikerült, hiszen az egészségügyi helyzet miatt nem tudták lejátszani a tervezett edzőmeccseket. Faragó Péter szerint a mérkőzések megkezdése mindenképpen oldani fogja a helyzetet.

„Az Országos Sportegészségügyi Intézet szövetség által elfogadott új protokollja szerint, egy pozitív tesztet követően akár hat hétre is kieshet a játékos az edzésekből, ami nagyon hosszú idő – hívta fel a vezetőedző a betegséget követő szövődmények megelőzésére szolgáló rendelkezésre a figyelmet. – Összehasonlításként, egy lábtörés után általában hét-nyolc hét alatt hozható valaki ismét formába. A járványt éppen ezért nagyon komolyan vesszük és a megelőzésre is figyelünk. A többi csapat azonban pontosan ugyanezekkel a problémákkal küzd, senki sincs tehát hátrányban vagy előnyben a másikkal szemben.

Ami pedig a szombati nyitómérkőzést illeti, a Rátgéber Akadémia fiatal együttessel érkezik Budapestre. S bár az ellenfél teljes keretéről Faragó Péteréknek egyelőre nincsenek bővebb információi, az biztos, hogy idén nyáron meghatározó játékosok távoztak az első osztályba Pécsről.

„Hajtós fiatalokra számítunk, akik kulturált kosárlabdát játszanak” – összegzett egyetlen mondatban férfi kosárlabdacsapatunk vezetőedzője a találkozó előtti esélylatolgatás zárásaként.

Fotók: Vasas Attila


Hirdetések