Gy. Szabó Csilla, 2020.09.05. | Sportlövészet

Ötkarikás álmokról, az idén véget érő felemás juniorkarrierjéről és a sikeres érettségiről is beszélt Gáspár Lalita, a Vasas-APLE fiatal sportlövője, aki pénteken írta alá újabb négyéves szerződését klubunkkal. A junior-világbajnok, felnőtt magyar bajnok sportoló nemzetközi versenyek helyett idén már „csak” a ma kezdődő junior és a szeptember végi felnőtt ob-ra készül. Utóbbin a címvédés a cél.

Utolsóéves juniorként különösen érzékenyen érintette Gáspár Lalitát, a Vasas-APLE sportlövőjét, a júliusra tervezett junior-világbajnokság törlése. A fiatalok között már 15 évesen Európa-bajnoki címet szerző sportoló a vb-n zárhatta volna szépen utánpótláskarrierjét, s vigasztalódhatott volna az idén februárban kicsit félresikerült junior Eb-ért.

„Nagyon fiatalon és eredményesen robbantam be a nemzetközi mezőnybe, ám ezt a kezdeti lendületet nem sikerült tartanom – értékeli tárgyilagosan az elmúlt időszakot Lalita, aki a felnőttek között viszont már többször is letette névjegyét, február elején ob-t nyert a 10 méteres női légpuskások között, s már tavaly augusztusban is új országos csúccsal nyerte a felnőttek 50 méteres, három testhelyzetű számát. A fiatalok között azonban már csak egyetlen egyszer bizonyíthat, a ma kezdődő korosztályos országos bajnokságon. – Természetesen most a juniorok, szeptember végén pedig a felnőttek között is elindulok. Igazából nincs is olyan nagy különbség a két mezőny között, hiszen a fiatalok egyre jobbak, s mind résztvesznek a „nagy ob”-n is, ahol néhány tapasztalt versenyzővel egészül csak ki a nevezők listája. Világéletemben a győzelem volt számomra a legfontosabb, ezért most is az első helyet célzom meg. Külföldön viszont már nem várhatóak versenyek. Pedig a járvány ellenére kifejezetten jó formában érzem magam, hiszen nem is álltunk le igazán. A karantén elején hazahoztam a fegyveremet és itthon töltöttem célra, ami persze meg sem közelíti a komoly edzések hatékonyságát. Arra azonban jó volt, hogy a folytonosságot biztosítsa. Amikor újranyitott a lőtér, nagyon feszes edzéstervet kaptam edzőmtől, Szucsák Lászlótól, és két tatai táborozáson is túl vagyunk. A rutinból tehát nem estem ki.

Ahogy a többiek sem. Az augusztus utolsó hétvégéjén megrendezett Budapest-bajnokságon ugyanis Gáspár Lalita szerint mindenki hozta a szokásos formáját, senkin sem látszott meg a leállás. A Vasas-APLE fiatal puskásának is a harmadik hellyel kellett beérnie a juniorok összetett versenyében. S mivel mindenki csak egy kategóriában indult, ő inkább utolsó korosztályos lehetőségét választotta a felnőtt helyett.

A juniorévek lezárásával kapcsolatban Gáspár Lalita úgy gondolja, a kezdeti nemzetközi sikereket követően túl magasra helyezte saját maga számára a lécet. „Gyermekfejjel” pedig még a lövészetet sem vette elég komolyan. Úgy érzi, most kezdett csak igazán fejben is felnőni. A fiatal sportlövő szavait támasztja alá az a tény, hogy idén sikeresen leérettségizett, s bár felvették az egyetemre, családjával mégis úgy döntött, halaszt egy évet.   

„Magyarból sajnos becsúszott egy négyes, ezért az első két helyen kiszemelt szakra nem vettek fel, én pedig mindenképpen azt szeretném tanulni, ami igazán érdekel. Ezért tovább készülök és jövőre kijavítom, ami most nem sikerült tökéletesen. Pedig csak a vizsga második felében csúsztam vissza, igaz, az egész osztálynak gyengébben sikerült az esszéírás” – beszél iskolai eredményeiről Lalita, aki aligha tudja, milyen sokan cserélnének vele, és azzal a négyes érdemrenddel.

Ám aki bajnok a lőtéren, az az életben sem éri be kevesebbel. Még akkor sem, ha jövőre is nagy feladatok várnak rá sportágában. Lalita ugyanis szeretne kijutni a tokiói olimpiára. A pillanatnyi állás szerint erre még van is esélye, hiszen a tervek szerint az elhalasztott, mindkét hátralévő kvalifikációs versenyt meg fogják rendezni. A pénteken aláírt 2024-ig szóló szerződés pedig csak tovább erősítette az olimpiai reményeit, hiszen saját bevallása szerint egyesületünktől eddig nemcsak anyagi, de erkölcsi támogatást is igen sokat kapott:

„Örülök, hogy a háttérben ezután is minden rendben lesz. Ami felett viszont nincs befolyásom, azon nem rágódom. Ezért nem aggódom a nemzetközi folytatás miatt sem. Fiatal vagyok, ha további versenyeket is törölnének, akkor majd később célzom meg az ötkarikás játékokat. Csak addig nézek előre, ameddig tisztán ellátok, vagyis az országos bajnokságig. Természetesen jó lenne megvédeni a felnőtt címemet és juniorban is bizonyítani még egyszer, utoljára. De amúgy is minden versenyen győzni szeretnék, s ez nem lesz másképp most sem!”


Hirdetések