Gy. Szabó Csilla, 2020.08.14. | Kosárlabda

A Vasas Akadémia NBI/A-s női csapatának új edzője, a szerb Milos Pavlovics második otthonának érzi Magyarországot, s már a Pasaréti úton töltött első hetét követően elégedetten nyilatkozott játékosai elszántságáról. Az általa jól szervezettnek ítélt klubban szerinte kiváló a kapcsolat az edzők között, akik tisztelik és segítik egymást. Pont úgy, mint egy nagy családban.

A kurtán-furcsán befejezett bajnokságot, majd a karanténhelyzetet követően új vezetőedzővel és két új játékossal kezdte meg felkészülését az őszi idényre a Vasas Akadémia NBI/A-s női csapata.

Az U20-as szerb női válogatott szövetségi kapitányaként értékes tapasztalatokat szerzett Milos Pavlovics Győrből érkezett Pasarétre, ahol az azonos osztályban játszó együttes munkáját irányította. A Rába-parti városból igazolt klubunkhoz a 24 éves irányító Papp Klaudia is, a 21 esztendős sokszoros utánpótlás-válogatott Radócz Fanni pedig az NKE-FCSM Csatában játszott a tavalyi esztendőben.

A sikeres szerb szakembert mindenki nagy izgalommal várta a csapatnál, a koronavírus-járvány pedig csak tovább fokozta ezt a hangulatot. Pavlovics hiába érkezett meg a múlt héten Budapestre, s hiába hozta magával a kért dupla negatív tesztet, néhány adminisztrációs hibát követően csak a hét elején kezdhette meg az edzések irányítását. S bár azóta csupán néhány nap telt el, az első benyomásai máris kedvezőek.

„Láthatóan nagyon motiváltak a játékosok, remélem ez sokat segít majd abban, hogy a bennünk rejlő lehetőségeket megmutathassák – mondta honlapunknak Milos Pavlovics a péntek délelőtti gyakorlást követően, amelyet az alapozási időszakhoz méltóan egy kis futás előzött meg. Ám ez a lányok kedvén egyáltalán nem látszott, s ezzel is igazolták új mesterük szavait. – A legfontosabb feladatom az lesz, hogy maximálisan segítsem őket ebben a kibontakozásban, és a folyamatos fejlődésben. Ebben a pillanatban nagyon elégedett vagyok a látottakkal, csak pozitívan nyilatkozhatok a klub működéséről. Nagysága ellenére igen jól szervezett, sok képzett edzővel, akik között jó a kapcsolat, tisztelik egymást és napról napra jobb eredményre törekszenek. Mint egy nagy család.”
 


Milos Pavlovics jól ért a fiatalok nyelvén, miközben számon is kéri a tanultakat


Utóbbi kijelentésével máris a lényegre tapintott rá Milos Pavlovics, aki ezek szerint nemcsak a fiatal csapatokkal szerzett nagy tapasztalatára, de tökéletes megérzéseire is számíthat majd a jövőben. Nem csoda, hogy amikor választásának okairól faggattuk, részben ismét az intuíciójára hivatkozott:

„Természetesen elsősorban szakmai kihívásnak tekintem az új munkámat, mert nagyon szeretem látni, ahogy a fiatal játékosok fejlődnek és a segítségemmel kiteljesítik önmagukat. Másodsorban a Vasas Akadémia híres a képzés minőségéről, amelyet mi sem bizonyít jobban annál, hogy a tavalyi idényben több mint húsz játékost adott a korosztályos válogatottaknak. A mérce tehát igen magasan van. A vezetőséggel folytatott első tárgyalások során gyorsan kiderült, hogy hasonlóan képzeljük el a munkát, s már ekkor éreztem, itt leszek a legjobb helyen a következő idényben.”

Szintén Győrből, de külön utakon érkezett Pasarétre Papp Klaudia, a 3x3-as szakágban két világbajnoki ezüstérmet szerzett irányító, akire nagy feladatok várnak idén. A véletlen puszta játéka, hogy eddigi edzőjével folytatja a munkát, eddigi tapasztalatai alapján azonban ezt inkább szerencsének tartja:

Milos szakmailag igen magasan képzett edző, éppen ezért az edzéseket is nagyon alaposan és jól építi fel. Sok taktikai elemet tanított nekünk Győrben, abszolút pozitív a kosárlabdázásról alkotott filozófiája. Szereti a hosszabb, jól kijátszott játékokat, amelyeket a végén extrapasszokkal oldunk meg. Nagyon jól kezeli a fiatal játkosokat, miközben igen következetes. Amit megtanít, azt később számon is kéri. Az új csapattársak szeretettel fogadtak, jól érzem magam, mintha nem is most érkeztem volna” – mutatta be nekünk régi-új mesterét Papp Klaudia, aki Nyíregyházán nőtt fel, s bár a Vasas már korábban hívta, először a BEAC-hoz, majd Győrbe vitte az útja, ahol korántsem a várakozásainak megfelelően alakult a szezonja. A kisebb vargabetűt követően az első számú irányító szerepköre vonzotta végül is Pasarétre, ahol biztosítottnak látja fejlődését az egyéni képzések gyakorisága miatt. Klaudia pedig a lehető legmagasabb szintre szeretne eljutni.

A fejlődés útján pedig valóban Milos Pavlovics az egyik legjobbnak tűnő választás, aki szerint a fiatalokat nemcsak a pályán, de azon kívül is formálni kell még. Meg kell szokniuk a vállukra nehezedő terheket, mentálisan fel kell nőniük a legbonyolultabb feladatok megoldásához, a személyiségük fejlesztéséről nem is beszélve.

Sportembereket, atlétákat nevelünk s ennek a munkának csak egy része a kosárlabda. Kihívás ez a javából, hiszen minden játékos egyénisége más, így teendőim nagyobb részét sokkal inkább pszichológusként, mint a szó szoros értelmében vett kosáredzőként látom el. A feladatot nehezíti, hogy fiatal társaságról és hölgyekről van szó” – összegzi dióhéjban filozófiáját Milos Pavlovics, aki második otthonának tekinti Magyarországot. Nem csak a Győrben tavaly eltöltött esztendő, de a szerb korosztályos válogatottakkal nálunk töltött számtalan alkalom miatt is. Magabiztosan sorolja, Szombathely, Sopron, Miskolc nevét a már kívülről fújt Győr és Budapest mellett. Fővárosunkat azért szereti különösen, mert igazi európai metropolisz, ahol mindent megtalál. S bár imádja a magyar konyhát, az érkezését követő néhány napi kényszerű bezártsága alatt annyi finomsággal kedveskedtek neki új kollégái, hogy most egy ideig inkább könnyített menüt választ.

Radócz Fanni első tapasztalatai is igen kellemesek a Vasas Akadémiáról, és az új mesteréről, bár számára egyelőre kicsit furcsa, hogy külföldi edzővel kell dolgoznia:

„Szerencsére beszélek angolul, úgy érzem fennakadás nélkül menni fog a közös munka. A lányokkal már csak azért is könnyen megtaláltam a hangot, mert a válogatottból többen is ismertük egymást. Nagyon tetszik, hogy fiatal, ambiciózus csapatba kerültem, mert számomra most a fejlődés a legfontosabb” – a szegedi születésű magas játékos eddig nem igazán kedvelte a kosár alatti, verekedős helyzeteket, amikor tehette, inkább kintről dobott. A Vasas Akadémia szakemberei azonban azt szeretnék, idővel belül is hatékonyabb lenne, így Fanni most ennek tanulására fog leginkább koncentrálni.

Korántsem új szerzemény Bach Boglárka, aki július végén hosszabbította meg szerződését, ám tavalyi bokasérülése miatt tavasszal mindössze négyszer lépett pályára. Az ő esetében a lehető legrosszabbkor érkezett a koronavírus-járvány, és a bajnokság idő előtti lezárása.

„Senkinek sem volt jó érzés így befejezni a szezont, hiszen sportolók vagyunk, a siker éltet minket, fiatal csapatunk számára pedig különösen fontos lett volna a végjátékban jól teljesíteni – emlékszik vissza a tavaszi történésekre Bach Boglárka, aki a visszatérés rövidsége miatt társainál is nehezebben élte meg a karanténhelyzetet. – A házi edzésprogramból, amit csak tudtam végrehajtottam, ezért szerintem nem is veszítettem az erőnlétemből. Szeretném idén megtalálni a régi önmagamat, s remélem ebben Milos is segíteni fog. Egy új edző, mindig új ingereket is jelent, s bár most még néhány gyakorlat szokatlan és ismeretlen a számunkra, szakmailag nagyon jól felépített edzéseket tart nekünk. Tudtuk, hogy korábban is sokat foglalkozott fiatalokkal, s most az első tapasztalatok igazolják is a várakozásainkat. Sokáig szeretnék még kosárlabdázni, s a lehető legmagasabb szintre eljutni, ám igazán csak ott érzem jól magam, ahol fontos emberként számítanak rám.

A Vasas Akadémia szakmai vezetője, Krivacsevics Dragoljub már Bogi szerződésének meghosszabbításakor megelőlegezte ezt a bizalmat a 23 éves játékosnak, hiszen elmondása szerint olyan játékot lehet várni tőle, amely méltó ajánlás lehet akár a felnőtt válogatottba is. Ehhez hasonlót pedig csak fontos emberről mondanak.

 

(Fotók: Vasas Attila)


Hirdetések