Gy. Szabó Csilla, 2020.08.07. | Tenisz

Két nehéz hónapon van túl a Vasas teniszszakosztályának új vezetője, Bocskay József, aki június elején egy fenntartható, egymásra épülő és szakmailag is vonzó modell kialakítására mondott igent a Körmöczy Zsuzsa Teniszakadémián. A szakember pontosan tudta mit vállal, hiszen hosszú évek óta dolgozik a Folyondár utcában.

Bocskay József a nehézségek ellenére töretlenül hisz az általa megálmodott modell sikerességében, amely nemcsak a teniszről szól. Igazi életpályát szeretne sportolóiknak kínálni, s ezzel minél több játékost megtartani a magyar tenisz számára. Függetlenül attól, hogy élversenyzőként, vagy csak hobbiteniszezőként képzelik el jövőjüket. Ez pedig tökéletes összhangban van az elképzeléseit maximálisan támogató anyaegyesület, a Vasas SC jelmondatával, amely a családot helyezi az első helyre.

De melyek azok a nehézségek, amelyekkel Bocskay József elsőként találkozott a szakosztály átalakítása kapcsán?

„Miután egy reálisan finanszírozható működési modellt tűztünk ki célul, a szakmai stáb bérezését teljesítményalapúvá tettük. Fiatal, lelkes edzőket kerestem, akik fogékonyan és aktívan állnak hozzá a feladatokhoz. Mindennapi munkájukhoz részletes, gyakorlatokra lebontott koncepciót dolgozunk ki, így a saját elképzeléseink szerint képezhetjük őket. A magyar teniszsport egyik nagy problémája a szakemberhiány, így most ennek megoldásába is beszálltunk.”

A Körmöczy Zsuzsa Teniszakadémián az utóbbi időben sok kiváló utánpótláskorú játékos jött össze. Velük kizárólag egyéni keretek között foglalkozva is lehetett volna látványos eredményeket elérni, Bocskay József azonban hosszútávon és koncepcióban gondolkodik, s ezért a szakosztály életének megreformálását fontosabbnak tartotta a rövidtávú sikereknél. 

„A Magyar Tenisz Szövetségnél múlt héten történt vezetőváltás optimizmussal tölt el, most látok esélyt arra, hogy nagyobb figyelmet fognak fordítani az utánpótlás-nevelő bázisok problémáinak megoldására. A sportág eddig is részesült az állami forrásokból, ezeket kell a jövőben észszerűbben elosztani, és a mindennapi munkát végző egyesületeket támogatni. Átláthatóan, az eredményesség és a gyermeklétszám függvényében. Esetünkben ezzel biztosan nem lesz probléma, hiszen a mi munkánk is ezekre az elvekre épül.”

 


A korosztályos Budapest-bajnokság dobogóján együtt örül Bocskay József, Mészáros Patrik, Dankó Vanesa Dalma és Fonó László (balról jobbra)

 

Bocskay József olyan szakosztályt képzelt el, ahová a szülő nyugodtan „leteheti” gyermekét hatéves korában, s ettől kezdve a „karosszékből” figyelheti ahogy növekszik, ügyesedik, igazi teniszezővé érik csemetéje. Ennek a rendszernek pedig nemcsak a pontosan lefektetett játékszabályok képezik alapját, de a kétévenkénti újratervezés is. Az időszakok végén, a szakemberek pontos képet adnak majd játékosuk pillanatnyi állapotáról, ami alapján a családdal együtt döntenek a további lehetőségekről. A verseny és az amatőrtenisz közül az utóbbit választók azonban a folytatásban is ugyanolyan minőségi munkát végeznek majd, mint korábban, csak adott esetben nem olyan intenzítással.

„Nem lehet célunk, hogy valaki csak ütögessen és a pénzét hagyja nálunk. Akit mi képzünk, annak a helyes technika által kell játékán látszódnia a munkánknak. S ha az út végén valakit egy amerikai egyetemi ösztöndíjhoz tudunk hozzásegíteni, ugyanolyan boldogok leszünk, mint ha ATP-versenyző vagy egy a sportágat szerető üzletember válik belőle.”

Az új vezetésű szakosztály legjobbjai már javában készülnek a jelenleg zajló korosztályos ob-ra, közülük az U16-osok mezőnyében induló Dankó Vanesa Dalma és Mészáros Patrik a legesélyesebb a végső győzelemre, de Sávay Zalán is szép eredményt érhet el. A nemrégiben befejeződött Budapest-bajnokságon Dankó és Mészáros egyaránt egyéni címet ünnepelhetett, s bár a csapatversenyben a vártnál picit gyengébben szerepeltek, az azt követő egyéni küzdelmekben már mindenki hozta a tőle elvárható eredményességet. Még akkor is, ha Bocskay József szerint a fiatalok esetében nem egyetlen siker vagy kudarc alapján kell ítélkezni, azt majd megteszi helyettük az idő, amikor átlépnek a felnőttkor küszöbén. A Folyondár utcában ugyanis nemcsak teniszre, de erkölcsi értékekre is nevelik a lurkókat.


Hirdetések