Dobos Sándor, 2020.03.05. |

A Vasas SC még juniorkorú versenyzője az egyéni számban teljesített legjobban a február közepén rendezett antholzi felnőtt világbajnokságon, főleg remek lövészete miatt. Azóta megjárta a minszki Eb-t, és a héten az IBU junior világkupán szerepel(t).

Élete első felnőtt világbajnokságára készült Pónya Sára, és az Antholzban, fantasztikus atmoszféra mellett rendezett vb-n a sprintszámmal kezdett. Itt négy hibával teljesítette a távot, amivel a 99. helyen zárt. A verseny után Szőcs Emőke szövetségi kapitány így értékelte a Vasas biatlonversenyzőjének teljesítményét:

„Nyilván egy vb nagyon más, mint egy IBU kupa, rengeteg új ember, helyzet, több ezer szurkoló veszi körül a versenyzőket. Testközelbe kerülnek a példaképek, akiket eddig nagyrészt csak tv-ben látott, nagy élmény ez számára. Természetesen ehhez is rutin kell, hogy egy ilyen helyszínen teljesíteni tudjon egy ennyire fiatal versenyző. Én hálás vagyok azért, hogy ebben a nehéz kvalifikációs rendszerben is sikerült kijutnia a világbajnokságra. Örülök, hogy mindezt megtapasztalhatja, mert tudom, ez még jobban táplálja a benne lévő ambíciót, akaratot és a vágyat, hogy egyre jobb legyen.”

A verseny egyébként már az első lövészetek után kiszámíthatatlanná vált, mert nagyon sokat hibázta a versenyzők, a legjobbak is. A körülmények is vegyesek voltak, a szél olykor balról, máskor jobbról fújt erőteljesen, és a fényviszonyok is gyakran változtak.

„Sárikával minden lehetséges verziót átbeszéltünk, és én reméltem, hogy a fekvő lövészeténél, ha a szükség úgy kívánja, reagálni fog a szél és fény viszonyoknak megfelelően. Meg is tette, aminek köszönhetően négy találatot szerzett. Az állóban három hibája volt, de egy kis szerencsével az érintők is bukhattak volna. Ez volt az ő első versenye egy ilyen kaliberű helyzetben. Én büszke vagyok rá, és tudom, hogy nagyon sokszor fogja még a magyar közönséget megörvendeztetni a jövőben” – nyilatkozta a sí szövetség weboldalának a kapitány.

A női egyén számban aztán remek lövészettel a 83. lett Sára. A szövetségi kapitány így összegezte ezt a versenyt:

„Egy lövészet szempontjából nehéz nap volt ez is. A szél sem hagyta magát, nagy kihívás elé állította a versenyzőket.  Sára belövése sem volt akadálymentes, de jól megoldotta, és be tudtuk állítani a fegyvert.  Kiszámoltuk, hogy a helyi fényviszonyok és a szélmozgás milyen lehetséges irányban tudja elmozdítani a lövéseket, és az előzetes kalkuláció bejött, a lövészete jól sikerült. Sára végig nagyon koncentrált tudott maradni, pedig neki juniorként a 15 kilométer nagyon hosszú verseny. Mindössze két hibája volt, és 83-ként ért célba. Nagyon biztató ez az eredmény. Azt gondolom, hogy élete első felnőtt világbajnokságán, juniorként megállta a helyét.”

„A lövés az nagyon jól ment, azzal nagyon elégedett vagyok. A futásban próbáltam tartalékolni az első három körben, hogy az utolsó kettőre a maximumot ki tudjam magamból adni, úgyhogy összességében nagyon örülök, mert a lövészet ilyen jól még nem jött össze egy egyéni versenyen sem. Az elején nagyon izgultam, de miután elrajtoltam, már egyből jobb volt” – ezt már Pónya Sára mondta a verseny után.

A férfiak egyéni versenyében Gyallai Soma révén voltunk érdekeltek, ő a 103. helyen zárt, míg a vegyes váltó számban Pónya Sára Panyik Dáviddal indult. Fekvő lövészetben hibátlanul teljesítettek, de állóban Sára négy, Dávid két alkalommal hibázott, így büntetőkörökre kényszerültek. Mivel a verseny felénél lekörözték őket, befejezték azt, és a 29. helyen zártak.

Nem sokkal később Fehéroroszországban, Minszk-Raubichiben rendezték meg az Európa-bajnokságot, de itt betegség miatt Pónya Sára nem állt rajthoz, és Gyallai Somának sem sikerült túl jól a verseny, a szuper sprintben 117. helyen zárt, 10 km-en a 104. lett.

A versenyzőink Minszkben maradtak, ugyanis éppen ott rendezik péntekig az IBU Junior világkupa-sorozat következő állomását. Pónya Sára 61. helyen zárt szerdán 7,5 km-en, Gyallai Soma a 64. pozícióban fejezte be a versenyt 10 km-en, Sára aztán 57. lett a csütörtöki futamban.


Hirdetések