Dobos Sándor, 2020.02.14. | Curling

A vasasos sportolókból álló magyar válogatott szombaton kezd a házigazda ellen.

Mint arról beszámoltunk az év elején, a negyedik helyen végzett a lohjai, finnországi B-ligás junior világbajnokságon a Joó Linda, Dobor Dia Regina, Nagy Laura, Nagy Laura Karolina, Bartalus Anna összeállítású magyar válogatott (edzők: Nagy Gyöngyi, Jakab Zoltán).

Az eredeti kiírás szerint az első három helyezett jutott volna fel az A-csoportba, amely egyben a világbajnoki részvételt is jelentette volna. Később viszont Kína bejelentette, hogy nem vállalja a részvételt (ez a visszalépés nem volt összefüggésben a koronavírus járvánnyal), a nemzetközi szövetség pedig a magyar válogatottat kérte fel a „beugró szerepre”.

Nagy Laura azóta ifjúsági olimpiai bajnok lett vegyes párosban Lausanne-ban, és ott volt a játékokon Joó Linda is, ők tehát további versenytapasztalatokkal a lábukban, kezükben utazhattak Krasznojarszkba.

A Crystal Ice Hall-ban február 15-én, azaz szombaton kezdődik a junior világbajnokság, második alkalommal házigazda egyébként Oroszország (2013-ban Szocsiban rendezték a vb-t, a rá egy évre rendezett téli olimpia tesztversenye volt a torna).

A tavalyi téli universiade egyik központi helyszíne viszont először fogadja a sportág képviselőit, mind a férfi, mind a női torna tízcsapatos.

A női mezőny tagjai:

Oroszország – házigazda
Kanada, Svájc, Korea, Svédország, Norvégia – a 2019-es vb alapján kvalifikáltak
Japán, Lettország, Dánia, Magyarország – a B-csoportos vb alapján kvalifikáltak

Minden csapat mindenkivel játszik majd, a legjobb négy pedig február 21-től küzd az érmekért. A legjobb hat kvalifikálja magát a 2021-es kínai vb-re, amely Pekingben lesz, a 2022-es téli olimpia tesztversenyét jelenti majd.

A vb-t a Youtube-on élőben lehet majd követni (napi két mérkőzést pontosabban), az első nap első találkozóját épp a magyar válogatott vívja majd Oroszországgal (ezt például adják). 


A magyar válogatott programja:

Február 15.: Magyarország-Oroszország – 8 óra (magyar idő szerint)
Február 16.: Korea-Magyarország – 3 óra
Február 16.: Magyarország-Svájc – 13 óra
Február 17.: Magyarország-Dánia – 8 óra
Február 18.: Kanada-Magyarország – 3 óra
Február 18.: Lettország-Magyarország – 13 óra
Február 19.: Magyarország-Norvégia – 8 óra
Február 20.: Magyarország-Svédország – 3 óra
Február 21.: Japán-Magyarország – 13 óra


Hirdetések