Jenkei Dániel, 2019.12.17. | Műkorcsolya

A Vasas műkorcsolyázója pályafutása során hatodszor lett magyar bajnok, a teljesítménye pedig a Négy Nemzet Bajnokságán is ezüstérmet ért. Minden bizonnyal ő képviselheti így Magyarországot a januári Európa-bajnokságon.

Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia, tehát a visegrádi négyek legjobb műkorcsolyázóinak részvételével rendezték meg a hagyományos Négy Nemzet Bajnokságát, amely egyúttal a négy ország nemzeti bajnoksága is.

Az idei viadalra Ostravában került sor, mi pedig a vasasos olimpikonunkért, Tóth Ivettért izgulhattunk, már csak azért is, mert a januári Európa-bajnoki szereplés kivívása is nagyban múlt ezen a versenyen.

Nos, Tokaji-Kulcsár Zsófia és Tóth Zoltán tanítványa ebben a fontos pillanatban remekül összpontosított, és mind a rövidprogramot, mind a kűrt szépen teljesítette. Ezzel ő lett – immár hatodik alkalommal – a magyar bajnok, a 18 indulós Négy Nemzet viadalán pedig a második helyen végzett Ekaterina Kurakova  mögött.

Nézzük, hogy ő maga hogy élte meg a versenyt:

- Mind a kűr, mind a rövidprogram jobban sikerült, mint az előző versenyeken, de azért az előbbitől egy kicsit többet vártam az edzések alapján. Utána a kűrt próbáltam lazábbra és nyugodtabbra venni, de ez nem volt könnyű, mert ekkor már azért elég fáradt voltam. Örülök, hogy végül egy ilyen szituációban is sikerült odatennem magam és jól szerepelnem. Erős konkurencia volt, komoly európai korcsolyázók indultak, és a magyar mezőny is egyre nívósabb, aminek kifejezetten örülök. Korábban gyakran volt olyan, hogy egyedüli magyarként versenyeztem külföldön, mostanra ez szerencsére megváltozott, sokan tesznek bele a lányok közül itthon is munkát a sportágba. Az Európa-bajnoki keretet még nem hirdették ki hivatalosan, de ha én utazhatok, akkor előtte még szeretnék versenyezni egyet legalább, addig pedig különböző fellépéseim lesznek. Pénteken például a Vasas jégkorongmeccsének első szünetében lépek jégre. Érzem magamban az energiát, még bőven van ebben a szezonban potenciál, így motiváltan folytatom a munkát.


Ivett egyik edzője, Tokaji-Kulcsár Zsófia így nyilatkozott honlapunknak:

- Elégedett vagyok a teljesítményével, ez volt a harmadik Európa-bajnoki válogató, korábban egyet nyert meg, ezért nagyon fontos volt, hogy most is az élen végezzen. Sajnos Láng Julcsi, a legnagyobb hazai kihívója lebetegedett, így ő nem tudott jégre lépni, neki ezúton is mielőbbi gyógyulást kívánunk! Ivett rövidprogramos versenyzésével nem voltunk teljesen megelégedve, a forgások, a lépéssor és a program összességében szépen sikerült, a két fontos ugráselem azonban lehetett volna tisztább és magabiztosabb. Ivett erre egyébként képes lenne, ez tisztán látszik az edzéseken, csak kicsit lazábban kell venni a dolgokat. A kűrben nagyon keményen dolgozott, és hozta azt a szintet, ami elvárható tőle. Itt már felszabadultabb volt egyébként a versenyzése. Készülünk az Európa-bajnokságra, amelyen minden bizonnyal ő indulhat. Szeretnénk, ha addigra a részletek összeállnának, hogy kiemelkedő teljesítményt tudjon nyújtani.

 

(fotók: hunskate)


Hirdetések