2018.02.04.
Három, plusz kettő... világkupaérem!

Kitettek magukért Padovában a Vasas kardozói, egyéniben Szilágyi Áron második, Szatmári András harmadik lett, és egy csapatbronzot is begyűjtöttek kiválóságaink. Eközben párbajtőrben is remek utánpótlás eredmények születtek.

Kezdjük a plusz kettővel...
Szerbiában, a Száva partján fekvő Szabácson junior korú férfi párbajtőrvívók számára rendeztek korosztályos világkupa versenyt. Koch Máté, Halla Péter tanítványa az eredményhirdetéskor a 226 induló között a dobogó harmadik fokára állhatott fel (második magyarként).
Máté tizenegy győztesen megvívott asszó után a tizenkettedikben, az elődöntőben maradt alul egy francia vívóval szemben. Emiatt persze cseppet sem kell szomorkodnia, az éremmel komolyan érvelt amellett, hogy a korosztályos Eb-n és világbajnokságon is helyet kíván magának a magyar csapatban.
Két klubtársa, Nagy Dávid és Bányai Botond, ezúttal a legjobb 64-ig jutott el.

A csapatversenyben aztán újabb dobogós eredmény született, Koch és Nagy részvételével ezüstérmes lett válogatottunk.


Koch Máté a dobogó harmadik fokán (fotó: hunfencing.hu)

És akkor vissza Padovába, ahol szombaton az egyéni kardversenyben Szilágyi Áron olasz, ukrán, francia és koreai  ellenfél legyőzése után jutott el a legjobb négy közé. Szatmári András számára ugyanez magyar, olasz, német és orosz riválisok kiejtése után sikerült. Mivel egy ágon voltak a táblán, az elődöntőben egyikőjüknek búcsúznia kellett.
A decemberi magyar bajnoki döntő „újrajátszásán" Áron revansot vett Andrison, 15:11-re nyert, a döntőben pedig az egyesült államokbeli Dershwitz várt rá. Az amerikai fiút is jól ismeri, de ellenfele ezúttal túl járt az eszén. Már 7:14 is volt az állás, innen kiválóságunk még 12:14-re fel tudott jönni, akkor azonban megszületett a mérkőzést lezáró tus.
Az ezüst, és a bronz miatt azonban egyáltalán nem kellett szomorkodni az olasz városban.


Az egyéni verseny dobogósai Padovában (fotó: hunfencing.hu)

A nagy hagyománnyal bíró Luxardo-kupáért kiírt csapatversenyben, a nyolcaddöntőben Kanada nem okozott gondot (45:35, Szilágyi +6, Szatmári 0) a mieinknek. A negyeddöntőben egy az előbbinél veretesebb alakulat, Irán válogatottja sem tudta nehézzé tenni a magyarok dolgát (45:38, Szilágyi +9, Szatmári -5), az elődöntőben viszont a vendéglátó olaszok megállították együttesünket (40:45, Szilágyi +3, Szatmári -10).
A bronzmérkőzésen az Egyesült Államokkal szemben kétszeres olimpiai bajnokunk Szilágyi Áron tovább őrizte egész nap kitartó jó formáját, és az egyéni világbajnok Szatmári Andrásnak is sikerült összeszednie magát, így magabiztosan nyert a magyar együttes (45:34, Szatmári +5, Szilágyi +3).