2018.01.25.
Vasas Akadémia: papíron is jeles!

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége akkreditálta a Vasas kosárlabdaműhelyét, amely így viselheti a Nemzeti Akkreditált Kosárlabda Akadémia nevet. Háttér.

Tíz akadémiát minősített minden tekintetben megfelelőnek a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) januári elnökségi ülésén, egyelőre ezek a bázisok feleltek meg egy igen szigorú kritériumrendszernek. Örömteli, hogy a Vasas Akadémia női és férfi szakosztálya is teljesítette az elvárásokat, azaz a feltételrendszer minden egyes pontjában 85 százalék felett zártunk – mint alább kiderül, jóval felette.

Pasaréten tehát kiváló munka folyik, és ez nemcsak korosztályos csapataink helyezéseiből és eredményeiből szűrhető le, jól tudjuk, nem is ez az elsődleges szempont egy bázis szakmai értékelésénél.


fotók: Vasas Attila

Mészáros Zalánt, a Vasas Akadémia férfi szakosztályának igazgatóját kérdeztük arról, miért is jelentett mérföldkövet ez a mostani auditálás a klub számára.

„Az MKOSZ 2012-ben hagyta jóvá az akadémia rendszert, melyet most, 5 év elteltével a tapasztalatokat leszűrve felülvizsgáltak és úgy döntöttek, hogy 2017 tavaszától mindenkinek újra pályáznia szükséges, függetlenül attól, hogy korábban akadémiaként működött, vagy sem. Ezt egy nagyon alapos kritériumrendszer alapján tették meg, ahol első lépcsőként az akadémiák szervezeti felépítését, a gazdasági és infrastrukturális hátterét, valamint a szakmai feltételek meglétét vizsgálták, illetve kértek be róla adatokat. 2017 áprilisában indult a jelentkezés, mi nem sokkal később fel is vittük az adatainkat az erre a célra kialakított rendszerbe. Ezeket – ahogyan az összes többi akadémia anyagát – nyár végéig dolgozták fel a szövetségben, szeptember 20-ig pedig bekérték a klubok produktivitási mutatóit. Miután ezt leadtuk, az auditálást végzők végig járták a jelölteket, ellenőrizték a dokumentumokat, a tárgyi feltételek meglétét, szerződéseket néztek át, megvizsgálták az edzői hátteret, a szakmai anyagokat, azaz egy nagyon széles körű ellenőrzést tartottak. Nálunk ez decemberben történt meg, itt járt Pasaréten Bodnár Péter, az MKOSZ főtitkára, az auditálási folyamatban a nemzetközi standardokat követő dr. Szabó Tamás professzor, a Testnevelési Egyetem Diagnosztikai Központjának főigazgatója, a statisztikai elemzést készítő dr. Molnár László, a Miskolci Egyetem docense és édesapám, Mészáros Lajos, aki a szakmai bizottság vezetőjeként az akadémiai rendszer szakmai felelőse a szövetségben. 2017. december végéig az összes akadémiai minősítésre váró központot ugyanígy meglátogatták és végül az MKOSZ elnökségi ülésén azokat a műhelyeket, amelyek a kritériumoknak minimum 85 százalékban megfeleltek, feljogosította arra, hogy a Nemzeti Akkreditált Kosárlabda Akadémia nevet viseljék. Ez egyébként egy nyitott kör, vannak olyan további sportszervezetek, amelyek az elbírálásra várnak, mivel hiánypótlásra szólította fel őket a szövetség, illetve újonnan is lehet jelentkezni az akadémiai minősítésre.

Tíz akadémia kapta meg tehát az akkreditációt, a Vasas Akadémia hogy teljesített százalékosan?
Az ellenőrző audit, tehát a decemberi időpont előtt közel 93 százalékosra minősítették a Vasas Akadémiát, végül 98 százalék körüli értéket kaptunk.

A vizsgált főbb kritériumok közül melyikben lehet és szükséges tovább fejlődnie a Vasas Akadémiának?
A szakmai háttér tekintetében a legmagasabb értékelést kaptuk az akadémiák közül, de mi ezzel nem vagyunk megelégedve, ebben ugyanis a saját magunk elvárásainak szeretnénk megfelelni. Ebben a tekintetben 2018 januárjában már történt is strukturális és személyi változás a férfiszakágban, ami a hosszabb távú terveinket szolgálja. Szeretnénk Magyarország legjobb szakmai stábját összeállítani a következő szezonra, ennek első lépései megtörténtek. Fontos a kiválasztás, illetve az, hogy a korosztályok felkészítése határozottan egymásra épülve történjen. Egységes képzést szeretnénk, az a cél, hogy a Vasasban mindenki ugyanazt a játékrendszert sajátítsa el, ezt a szakemberektől is megköveteljük azt. Szeretnénk tovább erősíteni a szakmai stábot, de az is lényeges, hogy a jelenlegi edzőinknek a lehető legnagyobb támogatást adjuk meg a folytatásban. Ez persze egy belső feladat számunkra, nem érinti az akadémia rendszer kritériumait. Ami viszont a további fejlődési lehetőséget és az előrelépést illeti: ahhoz, hogy szakmailag a maximumot tudjuk nyújtani, infrastrukturális fejlesztésre lesz szükség. Megfelelő darabszámú, megfelelő óraszámú és minőségi edzést szeretnénk biztosítani, hiszen mi az európai szintet tűztük ki magunk elé. A jövőben Pasaréten vagy a jelenlegi központunkhoz közeli helyen lesz szükség létesítményfejlesztésre, egy új csarnokot, valamint az utánpótlás nevelését mindenben támogató egyéb infrastruktúrális hátteret ideértve. Erre azért van szükség, mivel a Pasaréti Sportcentrumot kinőttük és a fejlesztések, terembővítés nélkül hosszú távon önmagunk fejlődését, fejlesztését gátolnánk. Jelenleg nagyságrendileg 300 gyermek, fiú és lány kosarazik a Vasas Akadémián, nem ideértve az iskolai előkészítő csoportokat, amely komoly létszám, de egyben nagy felelősség is.

Az eszközrendszerben mutatkozott még némi hiányosság, ez mit jelent?
Két sportágspecifikus eszköz és egy úgynevezett hidegterápiás gép hiányzik jelenleg, tényleg elég szigorúak a követelmények ebben a tekintetben is. Fontos elemek ezek, mégis, mi úgy gondoljuk, ennél sokkal fontosabb, hogy a szakmai stáb minősége és az infrastruktúra legyen biztosított a jövőben is.

Ha a kilenc másik akadémiai rangot kapó központot figyelembe vesszük, hol állunk most országos szinten?
Ebben a mostani értékelésben nem kaptuk meg a többiek adatait, de ha közel 100 százalékosra minősítettek minket, olyan rosszul nem állhatunk. Amikor tavaly ilyenkor felvittem az adatainkat a korábbi rendszerbe, a 12 szegmensből 8-9 esetében a legjobb minősítést kaptuk, így szerintem nem állok távol a valóságtól, ha azt mondom, jelenleg biztosan az első három akadémia között van a miénk. Ez azonban nem tesz minket elégedetté, tudjuk, miben kell előre lépni.

Krivacsevics Dragoljub, a Vasas Akadémia női szakosztályának szakmai vezetője egyértelműen a szakmai stáb összetételét és az egyéni képzés fontosságát emelte ki, amikor arról kérdeztük, hogy foglalható össze az elmúlt öt év akadémiai rendszere a Vasasnál.

„Már amikor ideérkeztem, tele volt a kosárcsarnok a csapatok eredményeit hirdető zászlókkal. Én úgy érzem, a kinevelt játékosok, éljátékosok arcképét is kitehetnénk ide, hiszen erre lehetünk igazán büszkék. A bajnoki címeket, érmeket meg lehet nyerni, lehet rá emlékezni vagy sem, de ha nincsenek stabil A-csoportos, válogatott játékosok, akár Euroliga-szintű játékosok, akik innen kerültek ki, akkor ezek a címek kevésbé előre mutatóak. Nagyobb kihívás kinevelni nagy játékosokat, nekem mindig is ez volt a legfontosabb célom. Ma is és a jövőben is próbáljuk a tőlünk telhető legjobb munkával nevelni a játékosokat, és lehet, hogy szerénytelennek tűnik, de az egyik, ha nem a legjobb szakmai munka itt folyik az országban. A Vasas adja a legtöbb válogatottat a korosztályos csapatokban, de a felnőtt válogatottban is több Vasas-nevelésű játékos szerepel. Említhetném például Határ Bernadettet, aki mikor hozzánk került, a nulláról kezdte, fel kellett építeni a játékát, a technikáját. Két év után meghatározó játékos lett, ma pedig a Sopronnal az Euroligában játszik. Ami az edzőkön múlik, azt itt mi megtesszük, minden nap egyéni foglalkozásokkal csiszoljuk a technikát, az egyéni képességeket, mindenre figyelünk.”

Krivacsevics Dragoljub ugyanazt az elvet képviseli, mint Mészáros Zalán, szerinte az egyik legfontosabb pillér, hogy a szakmai stáb összetétele minőségi legyen. Úgy érzi, ebben jelenleg a Vasas Akadémia a legjobb az országban, öt főállású edző dolgozik a szakosztályban, emellett további edzők munka mellett segítik a Vasas szakmai előrelépését. Rendszeresen keresik a lehetőségeket, hogy az edzésmódszereket fejlesszék.

„Azt gondolom, ilyen körülmények között itt Pasaréten mindenkinek élmény dolgozni, legyen az edző vagy játékos, és ebben nagy köszönet jár Bolyó Juditnak, a szakosztály vezetőjének. Ideálisan a lehetőségeink, igaz, tényleg sokan vagyunk már, kezdjük kinőni otthonunkat.”

A szakember, aki 2011 óta dolgozik a Vasasnál, most igazán büszke, mert szerinte példátlan, hogy három olyan játékos legyen egyszerre a klubnál, akikről még nagyon sokat fogunk hallani.

„Jelenleg három olyan játékosunk is van, akikre a világ minden táján büszkék lennének a képességeik alapján. A 3x3-as kosárlabda egyéni világranglistáját vezető Böröndy Vivien, az U18-as Európa-bajnokság legértékesebb játékosának választott Tóth Orsolya és a szintén az Eb All Star-csapatába választott, 2002-es születésű Dombai Réka, aki már 15 évesen 20 perceket kap az NB I-ben. Ez páratlan az irányító pozícióban. Sokan annak is örülnének, ha csak egy ilyen játékosuk lenne. De arra is büszkék lehetünk, hogy a hozzánk önként bejelentkező bosnyák Sara Heljic, aki hamarosan a WNBA-draftra utazik, francia, török és orosz klubok helyet választotta a Vasas Akadémiát, mert azt hallotta, hogy itt kiváló munka folyik. Rengeteg értékes játékosunk van, kiemelném a 2001-es generációt például. Fontos, hogy a játékosaink a fokozatosság alapján lépjenek előre, Réka például jövőre már biztosan első számú irányító lehet az A-csoportban.”

S hogy a gyakorlatról is beszéljünk a lányok esetében a legfelsőbb szinten: szerdán a jóval erősebb ZTE csapatát szorongatta meg NB I A-csoportos csapatunk.

D.S.