2018.01.12.
Szuper Leventét Kanadába hívták, örömmel megy

A Vasas SC jégkorong-szakosztályának vezetője korábbi sikerei helyszínére, Ottawába utazik egy születésnapi eseményre.

Nagy mérföldkő volt az 1997-98-as szezon Szuper Levente számára, hiszen a Ferencvárosból – az Év jégkorongozójaként – előbb Németországba szerződött bajnokként (a Krefeld Pinguine csapatához), majd az új szezont már a tengerentúlon kezdte, az Ottawa 67’s szerződtette.

Húsz évvel később, 2018-ban már sportvezetőként, egy páratlanul sikeres sportolói pályafutással a háta mögött tér vissza Kanadába. Arról érdeklődtünk, mi a látogatás apropója.

„Idén 50 éves az Ottawa 67’s franchise. Ez a kanadai klub az Ontario Hockey League-ben (OHL) szerepel, ez volt az első észak-amerikai csapatom. Az OHL a Canadian Hockey League (CHL) egyik tagja, van még másik kettő is, a Western Hockey League, valamint a Quebec Major Junior Hockey League, a CHL a legmagasabban jegyzett juniorliga. Én 1998 és 2000 között játszottam Ottawában, és hatalmas sikert értünk el 1999-ben, amikor megnyertük a Memorial Cupot. Ez a három liga összesített döntője, amit 12 000 néző előtt, hazai pályán húztunk be úgy, hogy a kanadai nemzeti tévécsatorna élőben közvetítette a döntőt. A mi csapatunkból és a ligából is világsztárok kerültek ki, büszke vagyok, hogy ott játszhattam. Idén 50 éves tehát a klub, és meghívtak a január 27-i hazai mérkőzésükre, ahol a mi generációnkat köszöntik majd, hatalmas buli lesz. Mivel mi bajnokok voltunk, kitüntetett figyelmet kapunk majd” – mondta Szuper Levente, aki feleségével utazik január 21-én az észak-amerikai országba.

„A programunkba beiktattunk egy másik állomást is, átrepülünk majd Saint Johnba is, hiszen a Calgary Flames farmcsapatával, a Saint John Flames-szel az AHL-ben, azaz az American Hockey League-ben lettünk bajnokok. Ezt a látogatást is nagyon várom, de az ottawai meghívásra különösen büszke vagyok, nagyon megható és megtisztelő, hogy a hoki őshazájában magyarként tudok együtt ünnepelni a fantasztikus klub tagjaival” – tette hozzá szakosztály-igazgatónk.

Annyit még mindenképp el kell mondanunk, hogy Szuper Levente a mai napig tart két klubrekordot is. A legjobb védési hatékonysága (91,6%) és a legjobb kapott gól átlaga (2,45) is a legjobb az 50 éves történelem során – ezt a klub weboldalán is nyilvántartják.

Szuper Leventét egyébként az ottawai utolsó évben, 2000-ben az NHL draftján a Calgary Flames a 4. körben, 116. játékosként draftolta, és a klubbal hároméves szerződést írt alá. Később a Worcester IreCats és a Peoria Rivermen csapatában játszott, hat észak-amerikai év után tért vissza Európába, ahol előbb Dunaújvárosban játszott egy évet, majd az olasz Asiagóhoz igazolt. A Duisburg, a Malmö és a Milano Vipers után az Alba Volánnál töltött egy évet, majd Hannoverben védett. 2010-ben az Arizona Sundogs szerződtette, majd Missouriban hokizott. Utolsó klubcsapata a kazah Aristan Temirtau volt.

D.S.