2018.01.12.
Mészöly Kálmán életműdíja

A Nemzeti Színházban csütörtökön adták át a magyar sportújságírók elismeréseit. Vasas-szívvel is lehettünk libabőrösek az este során.

Három esetleges elsőségben reménykedve indultunk el a Nemzeti Színházba csütörtökön, 60. alkalommal adták át ugyanis a Magyar Sportújságírók Szövetségének elismeréseit az év legjobb sportolóinak.

A kardvívó Szatmári András, a női kajak négyes tagjaként Takács Tamara és Vad Ninetta, valamint a paraúszó Pap Bianka volt ott a legjobb három között kategóriájában. Nem véletlenül.

Pap Bianka már tavaly is ott volt a „dobogón”, hiszen a riói paralimpián, első ötkarikás szereplésén ezüst- és bronzérmet szerzett. Most rátett egy vagy inkább két lapáttal, hiszen a mexikói világbajnokságon 100 méteres hátúszásban aranyérmes, 200 vegyesen ezüst-, 100 és 400 gyorson bronzérmes lett. A berlini Világkupán nyáron Európa-csúccsal lett győztes 200 háton, de 100-on is nyerni tudott.


Pap Bianka kategóriájában harmadik lett (fotó: Róth Tamás)

Takács Tamara és Vad Ninetta a plovdivi Európa-bajnokságon és a racicei világbajnokságon is aranyérmet nyert 500 méteren a kajak négyessel, ezzel továbbra is a világ legjobbja ez a hajó – igaz, a riói olimpián egyedül Fazekas-Zur Krisztina volt ott az egységben a tavalyi „aranylányok” közül. Tamara és Ninetta a magyar bajnokságon is remekeltek, előbbi 9, utóbbi 7 aranyat nyert az ob-n.


Vad Ninetta és Takács Tamara Markovits László, a Vasas SC elnökének oldalán

Szatmári András példátlan bravúrt ért el 2017-ben, hiszen 27 év után nyert egyéniben világbajnoki címet kardvívásban, ráadásul a magyar sport egésze tekintetében is unikum volt ez az arany, hiszen ez volt az egyetlen olimpiai versenyszámban született egyéni vb-cím. Egy éve klubtársa, a riói olimpián aranyérmes Szilágyi Áron volt a kategória győztese, most őt a magyar bajnoki döntőben is legyőzte Szatmári András. S még egy címet bezsebelt 2017-ben az Universiadét is megnyerte a Vasas klasszisa.

A sors és a sportújságírók végül úgy akarták, hogy egyik érintett kategóriában sem vasasos győztest avattak, a rekordszámú, 436 kolléga voksainak összesített eredményeként az év fogyatékos női sportolója a világbajnok kerekesszékes vívó, Krajnyák Zsuzsa, az év férfisportolója a vb-bronzérmes gátfutó, Baji Balázs, míg az év csapata az egyéni sportágak között a Világcsoportba jutott tenisz Davis-kupa csapat lett.


Szatmári András második lett az év férfisportolója kategóriában (fotó: Kozma János)

„Nagyon erős volt a mezőny, már annak is örültem természetesen, hogy bekerültem a legjobb háromba. Úgy gondoltam, innentől kezdve ez a nap már csak egy örömjáték, egy kellemes izgalom. Ez a díj pont lett volna az „i”-re, de egyáltalán nem vagyok szomorú. Gratulálok Baji Balázsnak, fantasztikus teljesítmény az övé is. Követem az atlétikát, néztem Balázs vb-döntőjét is, és aztán személyesen tudtam neki gratulálni, hiszen az Universiadén együtt szerepeltünk. Azon leszek, hogy idén is megnyerjem a világbajnokságot, és aztán találkozzunk egy év múlva…” – összegzett weboldalunknak Szatmári András a gála végén – úgy legyen, már ami a vb-címvédést illeti.

„Nagyon jól éreztem magam, most voltam itt először, nagyszerű volt ennyi élsportoló, ennyi bajnok között lenni, kellemes szórakozás volt. Nem vagyunk elkeseredve a lányokkal, hiszen tudjuk, hogy nem könnyű egy ilyen versenyben győzni, sok szép sportteljesítmény van mögöttünk, gratulálok minden magyar sportolónak. Szeretem a teniszt és az úszást is, követem a magyar versenyzők eredményeit, ők is büszkék lehetnek arra, amit 2017-ben elértek, és mi is azok vagyunk. Idén is vannak és lesznek céljaink, ezekért fogunk mindent megtenni, és bízunk benne, hogy egy év múlva újra itt lehetünk” – ezt már Takács Tamara mondta a gáláról.

Arról a gáláról, amelynek egyik legmeghatóbb pillanatát mégis egy Vasas-sportembernek, egy Vasas-legendának köszönhetünk. A sok, labdarúgónak járó díj közül ugyanis az egyiket klubunk egyik ikonja kapta. A Magyar Labdarúgó Szövetség Életműdíjasa 2017-ben Mészöly Kálmán lett.


Mészöly Kálmán a színpadon (fotó: Kozma János)

Megérdemelt, dörgő vastaps kíséretében vonult fel a színpadra a vb-5, vb-6., Eb-bronzérmes, Eb-negyeddöntős, háromszoros magyar bajnok, háromszoros Közép-európai Kupa-győztes, 61-szeres válogatott labdarúgó, későbbi szövetségi kapitány, hogy Berzi Sándortól átvegye az elismerést.

Meghatottan, könnyek között kezdett beszélni érzéseiről a Szőke Szikla:

„Gyenge pali vagyok, na… Nagyon szépen köszönöm. Sok helyen játszottam, sok ember előtt, nagy stadionokban, de ilyen tapsviharban talán még az utolsó mérkőzésemen sem részesültem. Ezt tényleg nagyon köszönöm, és mindenkinek mindent, aki ebben a csodálatos elismerésben közreműködött. Fantasztikus dolgokon mentünk keresztül, bár talán kicsit peches voltam, sokszor mondták, egy kicsit hamarabb vagy egy kicsit később kellett volna születnem. Csodálatos játékosokkal játszhattam együtt, az Európa- és a világválogatottban is, nagy idők voltak” – fogalmazott Mészöly Kálmán, aki jó ismerőséhez, Berzi Sándorhoz is intézett néhány vidám gondolatot, de üzent fiának, Gézának, valamint a maga sajátos és igen népszerű stílusában a jelenkor futballistáinak is.

Örülhettünk tehát mi is, a Vasas-család gratulál Mészöly Kálmánnak ugyanúgy, mint a három dobogós jelöltünknek, de jár az elismerés a legjobb tíz közé kerülő Takács Tamarának (a legjobb női sportoló kategóriában) és Fábiánné Rozsnyói Katalinnak (az év edzője kategóriában) is, nem beszélve az összes többi vasasos sportolóról, akik tavaly meghatározó eredményt értek el.

Jövőre találkozunk, ugyanitt.

A 2017-es év legjobb sportolóinak listája:

Az év férfi sportolója:
Baji Balázs (atléta) 863 pont
2. Szatmári András (vívás) 341 pont
3. Liu Shaolin Sándor (rövid pályás gyorskorcsolya) 292 pont

Az év női sportolója:
Hosszú Katinka (úszó)

Az év csapata hagyományos csapatsportokban:
Győri Audi ETO KC női kézilabdacsapata

Az év csapata egyéni sportágak csapatversenyeiben:
Tenisz, Davis Kupa-csapat (Balázs Attila, Fucsovics Márton) 515 pont
2. A 4x100-as gyorsúszóváltó 495 pont
3. A női kajak-négyes (Takács Tamara, Vad Ninetta, Medveczky Erika, Fazekas-Zur Krisztina, Lucz Dóra) 404 pont

Az év edzője:
Shane Tusup (úszás)

Az év férfi labdarúgója:
Nikolics Nemanja (Chicago Fire)

Az év női labdarúgója:
Jakabfi Zsanett (VfL Wolfsburg)

Az MLSZ-életműdíj:
Mészöly Kálmán (labdarúgás)

A MSÚSZ-MOB-életműdíj:
Balczó András (öttusa)

Az év fogyatékos férfi sportolója:
Osváth Richárd (kerekesszékes vívó)

Az év fogyatékos női sportolója:
Krajnyák Zsuzsanna (kerekesszékes vívó) 718 pont
2. Biacsi Bernadett (atléta) 547 pont
3. Pap Bianka (úszó) 450 pont

Az év fogyatékos csapata:
A női kerekesszékes vívóválogatott

Az év fogyatékos sportolókkal foglalkozó edzője:
Beliczay Sándor (kerekesszékes vívás)

A galéria képeinek készítői: MSÚSZ/Róth Tamás, Kozma János, Horváth György, Bakai Gusztáv, Szücs Attila

D.S.