2017.12.06.
Tanultunk a Népligetben

A Ferencváros magabiztosan nyerte meg a 6. fordulóból elhalasztott bajnokit a VasasPlakettel szemben.

E.ON OB I, a 6. fordulóból elhalasztott mérkőzésen:

FTC-PQS Waterpolo–VasasPlaket 18-3 (3-2, 6-0, 5-1, 4-0)
Népliget, vezette: Csanádi, Fodor R.

FTC: Gárdonyi – Sedlmayer 1, Vámos 2, Jaksic, Varga Dénes 4, S. Mitrovic, Szirányi. Csere: Manhercz K., Nikic 1, Pohl 2, Jansik Sz. 4, Német, Gál 1. Vezetőedző: Varga Zsolt

Vasas: Jónás – Bencz, Bóbis, Burián, Takács B. 1, Marnitz G., Simon H. 1. Csere: Tihanyi (kapus), Hajdu A., Miklós L., Sélley-Rauscher, Hőna, Steinmetz Á. 1, Trombitás. Vezetőedző: Földi László

Gól/emberelőny: 5/8, illetve 0/7
Ötméteresek: 3/5, illetve -

Ismét fiatal kerettel állt ki a VasasPlaket soros bajnokijára, hiszen bár visszatért a csapatba a kapitány, Bóbis Máté, egyik rutinos játékosunk, Babay Árpád sapkájában ezúttal ificsapatunk meghatározó pólósa, Hajdu Attila volt ott a nevezettek között – míg a szokásos 4-es sapkában ezúttal Trombitás Tamás kapott szerepet.


A VasasPlaket a debreceniek elleni meccsre készült ezzel a bajnokival (Fotók: Vasas Attila)

Az elhalasztott mérkőzés pótlásán a mieink szerezték meg a vezetést a hétvégén a válogatottban Kanada ellen edzőmeccsen is szerepet kapó Simon Henrik centergóljával, erre Varga Dénes nem sokkal később gyorsan reagált megúszása után (1-1). Szirányi Balázs harcolt ki aztán büntetőt, de Stefan Mitrovic kihagyta, és Takács Bálint lemásolva Simont, centergóllal jelentkezett, 2-1 a Vasasnak, jól nézett ki a meccs eleje. Csakhogy a Ferencváros 35 másodperc alatt megfordította az állást, Sedlmayer Tamás és Pohl Zoltán volt eredményes, ez is maradt a negyed vége.

Jansik Szilárd a második szakasz második percében növelte a Ferencváros előnyét, majd jöttek a még nagyobb lövők, Vámos Márton és Varga Dénes, 6-2-re elhúzott a hazai csapat, amely a hétvégén elveszítette a Szolnok elleni kupaelődöntőt, de ezen az estén a csalódottság nem látszott rajta.

A Vasas egyébként ezzel a mérkőzéssel is a december 16-i, nagyon fontos debreceni bajnokira készült, az sok mindent meghatároz majd a későbbiekre, már ami a legjobb négy közé jutást jelenti a csoportban.

A szerbek is odacsaptak aztán a második negyed végén, Slobodan Nikic, majd Nikola Jaksic találataival már 8-2 volt az eredményjelzőre írva, eldőltek a nagy kérdések a nagyszünetre, már, ha ezek nagy kérdések voltak egyáltalán.

Földi László az OSC elleni kupanegyeddöntőt követően azt mondta, nem baj, ha egy-egy nagyobb vereségbe is beleszalad a nagycsapatok ellen a Vasas, ezeken a mérkőzéseken az a cél, hogy a fiatalok szokják a tempót, a ritmust, az erős fizikai igénybevételt (a nagyszünetben 9-2).

Steinmetz Ádám szépített a fordulás után, de a sok hazai emberelőny/büntető tovább nyitotta az ollót, a negyed végére épp tíz gól fölé kúszott a zöld előny. A fiatal Gál Dávid is betalált hazai részről a negyedik negyedben, felszabadultan játszott a Ferencváros, és biztosan haladt a kiütéses siker felé.

A vége tehát több, mint papírforma lett, folytatás december 16-án, Debrecenben.

Földi László vezetőedző így összegzett a mérkőzést követően:

„Igazából kicsit korábban elfáradtunk, ami valamennyire az én saram is, mert nem erre a mérkőzésre készültünk ezen a héten. Fáradtabban, nehezebben mozogtunk, miközben a Fradi megtisztelt minket azzal, hogy teljes erőbedobással játszott. Kár azért a pár szép helyzetért, amit kidolgoztunk, de nem tudtuk értékesíteni, mert szinte mindegyikből gólt kaptunk aztán. Ebből tanuljuk meg, hogy a kihagyott helyzetek megbosszulják magukat az ilyen jó együttesek ellen. A jövőt kell szem előtt tartani, a fiatalok láthatták, milyen egy ilyen szintű csapat ellen játszani, reméljük, az utánpótlás-mérkőzéseken és a későbbiekben ezeket a tapasztalatokat hasznosítani fogják.”

A másik szerdai mérkőzésen:

Kaposvári VK–UVSE 13-5 (3-2, 3-2, 4-0, 3-1) 

Az alapszakasz "A" csoportjának állása:

1. Szolnoki Dózsa 9 9 - - 155-56 27
2. FTC PQS Waterpolo 7 6 - 1 121-41 18
3. BVSC-Zugló 8 4 1 3 80-73 13
4. VasasPlaket 8 3 2 3 62-80 11
5. Debreceni VSE 8 3 - 5 74-93  9
6. AVUS Szombathely 8 2 - 6 65-116  6
7. Kaposvári VK 8 2 - 6 52-98  6
8. UVSE 8 1 1 6 57-109  4