2017.12.05.
Garbacz Máté utazik a junior vb-re!

A Vasas SC kapusa bent maradt az utolsó szűkítésnél az U20-as válogatott keretében.

A franciaországi Courchevelben és Meribelben rendezik december 10-től 16-ig a divízió 1/A-s junior jégkorong-világbajnokságot. A magyar válogatott Lettország, Németország, Franciaország, Kazahsztán és Ausztria társaságában küzd majd a minél jobb helyezésekért.

Jarno Tolvanen szövetségi kapitány a hétfőn kezdődő összetartásra Garbacz Mátét és Bukor Rajmundot hívta meg a Vasasból, kedden este viszont már ki is hirdette az utazókeretet, klubunk juniorcsapatának kapusa kezdhet csomagolni, utazik.


Garbacz Máté első világbajnokságára készülhet

Igen emlékezetes körülmények közepette sikerült egy éve kiharcolni a divízió 1/A-s szereplést, hiszen a B-csoportos vb-n a Jégpalotában már veszni látszott minden a lengyelektől elszenvedett vereség után, csakhogy aztán a zárónapon 1-3-ról sikerült legyőzni 4-3-ra Szlovéniát, míg a lengyelek 5-4-re kikaptak az olaszoktól.

Akkor Bukor Rajmund képviselte a Vasas-színeket, a hatcsapatos vb-re ő most nem utazik. Az A-csoportos tornán egyébként tíz nemzet indulhat, a divízió 1/A-ban hat válogatott.

„Nagyon örülünk Máténak” – kommentálta a döntést Szuper Levente, a Vasas szakosztály-igazgatója, maga az érintett, Garbacz Máté pedig így összegzett:

„Négyen voltunk ebben az utolsó keretben, úgy érkeztem erre az összetartásra, hogy megmutatom, ott a helyem az utazók között. Nem is gondoltam másra, csak arra, hogy összejöjjön. Négy jeges edzésen kellett ezt bebizonyítani, főleg azért, mert az előző összetartáson nem tudtam részt venni, épp egy nappal előtte sérültem meg. Most itt volt a lehetőség, és nagyon boldog vagyok, hogy sikerült elérnem, hogy utazhatok első világbajnokságomra. Szeretném megköszönni a Vasasnak, a stábnak, Szuper Leventének, Ladányi Balázsnak, Horváth Andrásnak, Székely-Mádai Lászlónak, Székely Csabának, hogy a klubban bíznak bennem. A családomnak és a barátnőmnek is köszönöm, hogy támogatnak a céljaimban. Nagyon motivált vagyok, és nagyon jól érzem magam a válogatottban, szerintem ez egy nagyon jó társaság, csupa olyan játékossal, akik profi jégkorongozóknak készülnek. Vannak, akik már a finn vagy a svéd juniorbajnokságban játszanak, de mindenki nagyon eltökélt, jó érzés így bemenni egy öltözőbe. Az egyik szemem viszont sír, mert nagyon sajnálom, hogy Rajmi kimaradt a keretből, tudom, hogy sokat tesz azért, hogy még jobb legyen, sajnálom, hogy most nem sikerült a szűk keretbe kerülnie. Innentől arra törekszem, hogy megmutassam, hogy első számú kapusként is lehet rám számítani. Nagyon büszke vagyok, hogy a Vasast képviselhetem a válogatottban. Hajrá, Vasas!”

Garbacz Máté mellett egyébként Tóth Károly Balázs a másik kapus, ő Linzben véd. A csapat szerdán edzőmeccset játszik Norvégiával, majd pénteken utazik Franciaországba.

A magyar válogatott kerete:

Garbacz Máté (Vasas SC), Tóth Károly Balázs (Linz, osztrák) - kapusok

Fejes Nándor (MAC), Kiss Roland (UTE), Pokornyi Dávid (UTE), Sándor Flórián (Fehérvár AV19), Sarica Antonino (MAC), Szabó Bence (Fehérvár AV19), Vas Márk (Fehérvár AV19) - hátvédek

Horváth Bálint (Rögle, svéd), Kreisz Brúnó (KalPa, finn), Majoross Barnabás (MAC), Mihály Ákos (Fehérvár AV19), Molnár Dávid (MAC), Papp Kristóf (Honeybaked, amerikai), Péter Andor (Fehérvár AV19), Révész Marcell (Zürich, svájci), Szalma Zsolt (UTE), Szigeti Ákos (Springfield, amerikai), Szita Donát (Fehérvár AV19), Tóth Gergely (MAC), Vértes Nátán (Fehérvár AV19)

A magyar válogatott programja:

Magyarország–Lettország (december 10., vasárnap, 18:00)
Magyarország–Franciaország (december 11., hétfő, 19:00)
Magyarország–Kazahsztán (december 13., szerda, 15:30)
Magyarország–Németország (december 15., péntek, 13:00)
Magyarország–Ausztria (december 16., szombat, 16:00)

D.S.