2017.12.04.
Harcsa Zoltán megmutatná, ki az úr a háznál

Az ötödik magyar bajnoki címére készül Eb-bronzérmes ökölvívónk. A Vasas-Süllősé a legnépesebb küldöttség.

Egyedül a Vasas-Süllős Boxing Team nevezett több mint tíz versenyzőt a kedden kezdődő országos bajnokságra, tizenkét ökölvívónk lesz ott a Madárfészek Akadémián, a Halassy Olivér Sportközpontban. A legrutinosabb induló, aki a teljes magyar mezőnyt tekintve elmondhatja magáról ugyanezt, a 75 kg-ban induló Harcsa Zoltán, aki négy alkalommal már megnyerte az ob-t korábban.

Kissé viszontagságos időszakon van túl a londoni olimpián 5. helyet szerző sportember, hiszen a tavalyi riói olimpia nem úgy sikerült, ahogy tervezte, ráadásul mikor már kezdte összeszedni magát, épp a tavalyi országos bajnokság előtt sérült meg (azt így a szintén vasasos Hegyi Barnabás nyerte meg Vadász Andrást legyőzve, Árpád Viktor bronzérmes lett). Meg kellett műteni a könyökét, de az év elejei Bocskai-emlékversenyre még nem jött rendbe úgy, hogy ringbe léphessen.


Harcsa Zoltán ötödik aranyérmére készül (Fotók: Vasas Attila)

Aztán egyre inkább felvette a ritmust, két félprofi mérkőzésen Londonban is bizonyított, hogy aztán egy helsinki nemzetközi versenyen döntőbe kerüljön, Belgrádban pedig meg is nyerjen egy tornát – ezek kiváló ráhangolódások voltak az Európa-bajnokságra.

„Zoli munkához való hozzáállásával sosem volt probléma, Rio és a sérülése után is talpra állt, a nemzetközi versenyeken pedig jól teljesített. Ezért volt kicsit csalódás az Európa-bajnokság” – mondja Balzsay Károly, Harcsa Zoltán edzője. – Nagyon jól indult az Eb, de amikor az elődöntőben hoznia kellett volna azt, amit tud, valamiért ez nem sikerült. Igaz, hogy az ő bronzérme volt az egyetlen magyar érem, mégsem voltam elégedett, hiszen már jártunk a dobogó harmadik fokán. Ha sikerült volna a döntő, egy jobb sorsolást, kiemelést kapott volna a vb-n, amire szükség is lett volna. Nem volt éles Zoli azon az egyetlen vb-meccsen, így nemzetközi szinten nem tudtunk úgy előrelépni, ahogy terveztük.”

Balzsay Károly hozzátette, nem kezdődött jól az ob-re hangolódás sem, hiszen Tatára menet megsérült Harcsa bokája, ráadásul nem mindig tudtak úgy együtt készülni, hogy az ideális legyen – felkészítőjének ugyanis kötelezettségei vannak a válogatottnál is.

„Azért próbáltam úgy formába hozni Zolit, hogy senkinek eszébe se jusson az országos bajnokságon a trónfosztás. 75 kg-ban még mindig ő a domináns, nincs más opció, mint az aranyérem, a kérdés csak az lesz, hogyan nyer, nehézségek árán vagy úgy, hogy látványosan megmutatja, ki az úr a háznál” – fogalmaz a korábbi amatőr Eb-ezüstérmes, profi WBA-világbajnok mester.

Ezzel tökéletesen egyetért az érintett is:

„Kötelezőnek érzem, senkit lebecsülve, úgy érzem, hogy a rutinommal, tapasztalatommal ezt az országos bajnokságot nekem simán hoznom kell. Egy szép bunyót szeretnék bemutatni, így állok hozzá, ennek megfelelő edzésmódszerekkel dolgoztam. Gyorsnak, erősnek érzem magam, a kondíciómat is rendben érzem, úgyhogy bizakodó vagyok” – mondja a 75 kg korábbi négyszeres magyar bajnoka (további részletek a videóban).


Nézd HD minőségben, válts 360p-ről 720p-re!

Az ob után egyébként nem sok pihenője lesz Harcsának, hiszen a két ünnep között is edzi majd Balzsay Károly (ha csak könnyedebb foglalkozások keretében is), januárban pedig következik egy újabb mátraházai edzőtábor.

Más kérdés, hogy Balzsay szerint nehéz a motivációt magas szinten tartani, elvégre 2018-ban egyetlen világverseny sem lesz a naptárban. Nem úgy 2019-ben, amikor Eb-t, Európa Játékokat, vb-t, majd olimpiai kvalifikációs versenyeket rendeznek.

No, de az még odébb van, keddtől következik az országos bajnokság!

Burján Attila szakosztály-igazgató így várja az ob-t:
„Örök igazság, hogy a ringnek nevezett négyszögletű területen sok minden történhet, mondjuk úgy, bármi. Arra számítok ugyanakkor, hogy a fiúk hozzák azt, amire képesek, azt a formát, amit a felkészülés során mutattak. Kimondottan jól sikerült a felkészülés, és nem akarom elkiabálni, de tényleg jó formában érzem a küldöttségünket. Jó esélyünk lehet arra, hogy 2014, 2015 és 2016 után 2017-ben is a Vasas-Süllős legyen a felnőtt ökölvívó országos bajnokság legeredményesebb klubja.”

A Vasas-Süllős indulói az országos bajnokságon:
60 kg: Gombkötő Tamás, Balogh Róbert
64 kg: Fodor Milán (címvédő), Holczinger Alex (60 kg-ban tavaly bronzérmes)
69 kg: Képíró Ádám, Kozák László
75 kg: Harcsa Zoltán, Árpád Viktor (tavalyi bronzérmes), Hegyi Barnabás
81 kg: Kovács László, Kósa Mátyás
91 kg: Gyaraki Zoltán

Dobos Sándor