2017.11.26.
Bányai és Szatmári bajnok

Remekül zárták vívóink az országos bajnokság egyéni küzdelmeit.

Szerénytelenség nélkül állítható, hogy sokat vártunk a vasasos vívóktól a 2017-es felnőtt országos bajnokságon, legalábbis női és férfi párbajtőrben, valamint férfi kardban feltétlenül. A nagy dolog, hogy sportolóink igazolták is a várakozásokat  Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban rendezett viadalon.

Kezdjük a női párbajtőrrel, ahol bizony vaskos meglepetés született, aminek kevésbé örültünk. Szász-Kovács Emese alulmaradt a 15 éves Büki Lilivel szemben, így végül „csak” ötödik lett. Olimpiai bajnoknőnk persze semmivel nem lett rosszabb vívónő, de el kell fogadni, hogy a vívásban egy adott versenyen bármi megtörténhet. Emese hiányában is lett végül érmes, a fiatal Kardos Edina szenzációs versenyzéssel, felnőtt válogatottakat legyőzve ért oda a dobogó legalsó fokára.

És akkor jöjjön a legnépesebb mezőnnyel startoló férfi párbajtőr: ez bizony a mi fiunk, Bányai Zsombor napja volt, aki kőkemény ágon jutott be a döntőbe. Búcsúztatta többek között Rédli Andrást, aki korábban Zsombor öccsét, a szintén Vasasban pallérozódó Botondot győzte le. Na de ez még szinte semmi a fináléhoz képest, amelyet Halla Péter tanítványa 13-10-es hátrányból, a hirtelen halálban nyert meg 14-13-ra. Bányai Zsombor életében először, de szerintünk nem utoljára lett egyéni magyar bajnok a felnőttek között.


Nézd HD minőségben, válts 360p-ről 720p-re!

Az este végén, a férfi kardozók fináléját már egészen nyugodtan szemlélhettük. Az olimpiai bajnok nézett farkasszemet a világbajnokkal, a vasasos Szatmári András, a vasasos Szilágyi Áronnal. Áron kezdett dominánsan, de elmondása szerint talán pont ezzel paprikázta fel fiatalabb riválisát, így az asszó további része már Andrisról szólt, aki végül magabiztos győzelmet aratott, megvédve tavalyi címét. Igaz, egy éve Szilágyi Áron távollétében nyert, így a mostani siker jóval értékesebb lehet számára.


Nézd HD minőségben, válts 360p-ről 720p-re!

És végül a további nyolc közé jutottakról Vasas-szempontból: Csoknyai Lilla hetedik lett női párbajtőrben, Galgóczy Tamás pedig hatodik férfi kardban. Vasárnap jöhet a csapatverseny, reményeink szerint további piros-kék éremesővel.