2017.10.08.
Godova Gábor: „Kihívás nekem, kihívás nekik is”

A Vasas SC serdülőcsapatának új vezetőedzője a középmezőny elejére vezetné a fiúkat.

A Vasas serdülő együttese igen eredményesen szerepelt az elmúlt szezonban, hiszen bejutott a bajnoki döntőbe, ráadásul a keret jó néhány tagja rendszeresen szerepet kapott a korosztályos válogatottban is. Kemény Kristóf vezetőedző a szezon végén távozott (a BVSC-hez), és a nyáron elvándoroltak a meghatározó játékosok is. Korom Dániel, Csorba Tamás, Sólyom Levente a BVSC-hez, Konarik Ákos az UVSE-hez, Tóth Gili Tamás a KSI-hez, Kalácska Barnabás az Oázishoz, Böröczky Marcell és Böröczky Bence a Ferencvároshoz, Bozó Péter a Szenteshez igazolt.

Új csapatot kell tehát építeni, ez a nemes feladat Godova Gáborra vár. A hazai szakembergárda egyik legrutinosabb képviselője egy ideje már kötődik a Vasashoz, ha nem is közvetlenül, de közvetetten mindenképp. Most még szorosabb ez a kapcsolat, őt kérdeztük új feladatáról.

Felső sor, balról: Bekő László, Bognár Márk, Paupa Bálint, Mónus Máté, Juhász Márton, Kuffart Péter, Fótos Tamás, Török Dominik, Zsiga Kristóf, Hajzer Dániel, Andrasev Fülöp
Középső sor, balról: Dodog Szabolcs edző, Kocka Benjamin, Peőcz Richárd, Bétéri Roland, Lepizsán Hunor, Mókus Bálint, John Kende, Tóth Tivadar, Vadovics László, Csémy Krstian, Godova Gábor vezetőedző
Alsó sor, balról: Vizi Tamás, Pethő Bálint, Bebők Dániel, Záveczki Zoltán, Virág Zsolt, Virt Sámuel, Magyar Bence, Szabó Simeon, Záveczki Balázs (Fotó: Vasas Attila)

„Harmadik éve foglalkozom az utánpótlással az Angyalföldi Sportiskolában. Pár hónappal az ottani munka kezdetét követően úgy döntöttünk Steinmetz Ádámmal, a Vasas akkori utánpótlás szakmai igazgatójával, hogy legyen az ASI a Vasas egyik bázisa, bízva abban, hogy a másik továbbra is Faragó Tamás akadémiája lesz. Így kezdődött ez a szakmai kapcsolat, és két korosztályt már fel is adtunk a Vasasnak” – mondta a korábban többi közt az Újpestnél, a Ferencvárosnál, Szegeden, a felnőtt női válogatottnál, az UVSE-nél dolgozó szakember, aki 65-70 gyerekkel dolgozik az ASI-ban.

„Miután Kemény Kristóf távozásával megüresedett a hely a serdülőcsapat mellett, Ádám felvetette, mi lenne, ha kipróbálnánk, hogy ezt a csapatot is én gardíroznám. Annyit mondtam neki, nagyon szívesen, de a fő munkahelyem továbbra is az Angyalföldi Sportiskola. Leültünk a teljes szakmai stábbal, majd a klub vezetésével is, megismertük egymás elképzeléseit, a Vasas érdekeit és megegyeztünk. Kicsit sajnálom, hogy Ádám eltávolodik az uszodától, máshol is kipróbálja magát, de szerencsére Mátéfalvy Csabával is nagyon jó a kapcsolatom, így a munka folyamatos” – tette hozzá.

A kérdésre, miszerint mennyire nehéz a jelenlegi helyzet a sok távozó miatt, így válaszolt:

„Mi az előző bajnokság befejezése előtt már megegyeztünk, és minden bizonnyal ezek a játékosok már a szezon vége felé eldöntötték, hogy elmennek, sem én, sem a Vasas nem voltunk visszatartó erők. El akartak menni, az élet majd eldönti, hogy jól vagy rosszul döntöttek. Sajnáltam természetesen, hiszen hat válogatott kerettag távozott, velük idén is az érmekért küzdhettünk volna, így viszont marad a középmezőny. Bízom abban, hogy tavaszra összeáll a csapat és a középmezőny elejét is célba vehetjük, a hatodik-hetedik hely tűnik most reálisnak.”

Azért vannak érkezők is, Godova Gábor szerint olyan fiatalok, akik kemény munkával sokat fejlődhetnek.

„Nagyon ügyes játékosok igazoltak hozzánk olyan csapatokból, ahol vagy kevesebbet játszottak, vagy amelyek az alsóbb osztályokban küzdenek. Szeretnék magukat kipróbálni, meg vagyok elégedve az eddigi teljesítményükkel, szorgosan dolgoznak. Magyar Bence, Mókus Bálint, Virág Zsolt, Vadovics László, Lepizsán Hunor, Zsiga Kristóf, Virt Samu vagy a Németországból érkező Szabó Simeon és John Kende be szeretnék bizonyítani, hogy belőlük is lehet jó játékos. Szeretem ezt a mentalitást, ez az év kihívás nekik és nekem is.”

Godova Gábor sok helyen megfordult, arról érdeklődtünk, mit jelentett korábban neki a Vasas, és mire emlékszik szívesen vagy kevésbé szívesen a régmúltból.

„A Vasas eddig az ellenfelet jelentette, most nyilván más a helyzet. 1996 és 1999 között a Ferencváros edzője voltam, és nagy csatákat vívtunk a Vasassal. A legkevésbé kellemes emlék, amikor hatmeccses bajnoki elődöntőt játszottunk, és végül a Vasas ment tovább. Sokkal kellemesebb viszont, hogy ugyanabban az évben a Fradival kivertük őket a kupaelődöntőben, és végül meg is nyertük a Magyar Kupát.”

A felnőttekhez hasonlóan a serdülők is a Komjádiban játsszák hazai mérkőzéseiket, kíváncsiak voltunk arra is, mit jelent Godova Gábor számára ez az uszoda.

„Szeretek a Komjádiban edzést tartani, de ugyanúgy a Margitszigeten is. Remélem, hogy idővel az Angyalföldi Sportiskola számára a Dagály területe lehet egy komoly bázis, a Vasasnak pedig a Duna Arénában juthat hely.”

Dobos Sándor