2017.08.11.
Új arcok, új elnevezések, változatlan célok!

Nagy lendülettel kezdi meg a 2017/18-as szezont a Vasas röplabda utánpótlása.

A szezon kezdetén körülnéztünk utánpótlás röplabdázóinknál, ahol augusztus 7-én indult el a munka. Fontos központi változás, hogy más sportágakhoz hasonlóan az idei szezontól röplabdában is létrejönnek az úgynevezett U-korosztályok.

Ennek megfelelően a legidősebbeket (korábban juniorokat) U21-es csapatként követhetjük majd. Ezt a korosztályt Kőnig Gábor irányítja, és elsősorban fiatalabb, még serdülő korú játékosokkal áll fel a gárda. A versenyeztetésben is változás jön, hiszen az U21 nem a felnőtt csapattal párhuzamosan játszik, hanem önállóan indul az NB II-es bajnokságban.

Az U17-es (volt serdülő korosztályt) Szappanos Máté veszi át, aki új név a szakmai stábban. A fiatal szakember – aki egyben szupermini tréner is lesz - így nyilatkozott honlapunknak:
„Tamasi István szakosztály-igazgató keresett meg a nyár folyamán, hamar megállapodtunk, hiszen tetszett a Vasas koncepciója. Korábban Kecskeméten dolgoztam, ehhez képest nagy váltás a Vasas, és megtisztelő is, hiszen a Folyondár utcai utánpótlásmunka komoly hagyományokkal és sikerekkel bír. Eddig a személyes benyomásaim is ezt tükrözik, mind a feltételek, mind a hangulat, mind az edzők egymáshoz való viszonyulása kifejezetten tetszik. Két csapatom lesz, tehát főállásban edzősködöm, így minden figyelmemet a szakmai munkának szentelhetem. Nyilván más a cél a szuperminikkel, ahol inkább a sportág szeretetéről és a játékosságról szól minden, míg a serdülőknél már komolyabb célok is adódhatnak, a felnőtt keret is elérhető távolságba kerülhet. Korábban Kecskeméten Kiss Gréta edzője voltam, ő ugye most a Vasas felnőtt játékosa, szeretném, ha hasonló pályaívekhez tudnék segíteni más tehetségeket is.”

Az U15-ös (korábbi gyerek korosztály) két csapatot is nevez az országos küzdelmekbe, Halász Márta és Kovács Tibor irányításával Vasas „A” és Vasas „B” együttesért izgulhatunk. Az U13-as csapatot Gintner Domonkos irányítja, míg az U10-es szuperminiket a már említett Szappanos Máté edzi majd. A kezdő korosztályok felügyelete Benedek Csilláé lesz, és folytatódik a Vasas sikeres óbudai iskolai programja is, összesen hat III. kerületi általános iskolában tart a szakosztály kihelyezett foglalkozásokat.

Új erőnléti edző is bekapcsolódik az utánpótlásmunkába, Kerekes Kinga így beszélt a várakozásairól:
„Eredetileg a TF-en végeztem atlétika edzőként, így régóta arra vágytam, hogy napi szinten sportolók mellett dolgozhassak. Ez most remek lehetőség nekem, a cél az, hogy jó erőnlétű és koordinációjú játékosai legyenek a Vasasnak, és természetesen a sérülések megelőzésére is figyelünk majd. Heti egy-egy óra technikai és kondiedzést végeznek majd velem a lányok.”

A szakmai stábban technikai oldalon is történt változás, hiszen Oláh Nikolett lett az új utánpótlás technikai vezető.

Végül Tamasi István szakosztály-igazgatót kértük arra, hogy foglalja össze várakozásait az új szezon kapcsán: - A felnőtt csapat önálló Kft-ként működik tovább, ami fontos változás, de az eddigiekhez hasonló, harmonikus együttműködésre törekszünk velük. Ebben a kooperációban a felnőtteknél másodedzőként is tevékenykedő Kőnig Gábor kulcsfigura lesz, hiszen továbbra is szemmel tartja a tehetségeket és biztosítja az átjárást. Remek visszacsatolás, hogy a 2017/18-as szezont több tehetséges utánpótlás játékosunk is a felnőtt keret teljes jogú tagjaként kezdi majd meg, néhányan pedig más NB I-es klubokban folytatják.  Látok hasonló tehetségeket a fiatalabbaknál is, a serdülőknél például öt korosztályos válogatottunk van, a cél továbbra is az, hogy ők hamarosan a Vasas Óbuda első csapatát erősítsék. Érdekes helyzet lesz az U21-es csapat NB II-es versenyeztetése is, mivel ez a bajnokság „üti” felnőtt küzdelmeket, ezért minden bizonnyal még több serdülő fiatalunk lehetőséget tud majd kapni. Töretlen lelkesedéssel folytatjuk az iskolai programot is Karácsonyi Júlia vezetésével, az 1-4. osztályos gyerekek később a szupermini korosztályba kerülhetnek fel. Összességében érdekes évnek nézünk elébe, a TAO-rendszer bevezetése is rengeteg kihívást tartogat, de úgy gondolom, fel vagyunk készülve, és újabb eredményes szezonban bizakodhatunk.


A legutóbbi junior bajnokcsapatból az új szezonban többen is a felnőtt élvonalban kaphatnak komolyabb szerepet