2017.08.10.
Kevésen múlt a kvalifikáció

Fiatal sportlövőink Európa-bajnokságon jártak, amelynek fő célja az ifjúsági olimpiai kvóta megszerzése volt.

Az azerbajdzsáni Baku adott otthont a sportlövők kontinensviadalának, amelyen junior korosztályban három Vasas-versenyző is képviseltette magát, így a honi klubok közül mi adtuk a legtöbb sportolót.

Az első megmérettetés a kiskaliberű sportpuska 50 méteres száma volt, amelyen Gáspár Lalita és Kozma Nikolett indultak. Az olimpiai szám versenyét mostoha körülmények között, óriási szélben rendezték, ami rányomta a bélyegét a mieink szereplésére. Lalita ezzel együtt is csak hat körrel maradt el döntőtől, a magyar csapat pedig – természetesen a két Vasas-versenyzővel soraiban – a nyolcadik helyen végzett.

Ezt követően jött az ifjúsági olimpiai kvalifikáció szempontjából fontos légfegyveres szám. A mostani Eb-n összesen három nemzet nyerhetett el kvótát, a vasasosok közül Gáspár Lalita mellett ezúttal a korosztályos magyar ranglistát vezető Hurai Viktória próbált szerencsét. Utóbbi számára sikerült jobban a verseny, hiszen bejutott a fináléba, ahol azonban az utolsó körben megremegett a keze, így csak az ötödik helyen végzett. A kvótákat az oroszok, a németek és a finnek vitték el, de még nyílik esély a kvalifikációra a 2018-as évben is.

Kovács Tibor szakmai vezető a következőképpen értékelte a bakui szereplést: - Az ötvenméteres számban a fiataljaink egyszerűen nem tudtak megbirkózni a heves széllel, nádszálvékony lányokról van szó, akiknek nem volt meg a kellő erejük és rutinjuk a helyzet kezeléséhez. A nagyobb reményeink egyébként is a kvalifikációs versenyszámban voltak, arra készültünk tudatosabban. Hurai Vikinél egy rossz lövésen múlt a siker, Gáspár Lalita formáját pedig igyekszünk ősszel rendbe tenni, biztos vagyok benne, hogy ez sikerülni fog. Erre a hétre kisebb szabadságot kaptak a versenyzők, utána viszont edzőtáborral készülünk a szeptemberi országos bajnokságra, amelyen juniorban és felnőttben is indulunk. Szeretnénk címet védeni.