2017.08.06.
U20: edzőtábor, összeszokás, nagy remények

Egy hónappal a bajnokság kezdete előtt keményebb edzésekbe fogott a Vasas SC juniorcsapata. 

„Minden úgy zajlik, ahogy elterveztük, mindent, ami a felkészüléshez szükséges, megkaptunk, megkapunk. Minden szakasza mérföldkő a felkészülésnek, a szezon májusban elkezdődött, majd fontos volt az a hathetes pihenő is, amit a játékosok június második felétől július végéig kaptak. Akkor kell azokra a dolgokra koncentrálni, amire a szezonban a hoki és a suli miatt nem marad idő. Természetesen ki volt adva a feladat a srácoknak, és a teszteket figyelve, elégedettek lehetünk a munkájukkal” – mondta Ladányi Balázs vezetőedző érdeklődésünkre.

A nyári alapozó időszak hétfőtől csütörtökig egy rávezető, könnyedebb terheléssel indult, vasárnap viszont elkezdődött egy egyfajta edzőtábor a kiváló körülményeket nyújtó Vasas Jégcentrumban. Két hétig reggeltől estig tartanak a foglalkozások, napi három edzéssel, melyből kettő jeges, egy száraz (azért pihenőnapok is jutnak a fiúknak). Emellett videózások, csapatépítő trémingek, elméleti képzések is színesítik a programot.

A kéthetes etap után három-négy edzőmeccset játszik a csapat, majd nem sokkal ezután, szeptember 3-án már indul is az Erste Bank Young Stars League, azaz az osztrák bajnokság. A ligát erre az évre átalakították, két csoportot hoztak létre, az egyikben a magyar csapatok és a cseh Znojmo szerepel, a másikban az osztrák és a szlovén együttesek. Mindenki a saját csoportjában szereplő csapatokkal játszik többet, ez a forgatókönyv anyagilag és az utazásokat illetően is kevésbé megterhelő. A csoportok első három helyezettje automatikusan a rájátszásba jut, a többiek később küzdenek a további két helyért.

„Nekem itt minden új volt eleinte, de mondhatom, nagyon pozitív élmények értek, mind az edzők részéről, mind a körülményeket tekintve. Erre is számítottam, ez volt a váltásom egyik oka, tudtam, hogy ide jó lesz bejönni nap mint nap dolgozni, és ez így is van” – fogalmazott Revák Zoltán, az U20-as gárda új másodedzője, aki legutóbb Debrecenben dolgozott.

„A csapat is pozitív benyomást tett rám, egy nagyon összetartó és egységes brigád, látszik, hogy Tete (Székely-Mádai László, a csapat korábbi vezetőedzője – a szerk.) jó munkát végzett az utóbbi években. Egyénileg is jól állnak a srácok, a teszteken látszik, hogy sokat dolgoztak a nyáron. Minden mutatóban javultak, ez jó jel, jók az alapok. A jégen még dadog a korong, de szép lassan belejönnek majd, most nem ez a lényeg, az alapozás elején vagyunk, a kemény munkán van a hangsúly, hogy az állóképességet felépítsük a jégen” – tette hozzá Revák Zoltán.

Ami pedig a csapat összetételét illeti: már korábban eldőlt, hogy távozott Zsigmond Bence, egyelőre kérdéses Nagy Zoltán és Szabó Bence szereplése, míg a Vasas SC egyik legjobbja, Bukor Rajmund egy észak-amerikai lehetőség előtt áll, könnyen lehet, hogy el is fogadja az invitálást.

„Érkezett a külföldről hazatérő Bálint Tomi és a korábbi Vasas-nevelés, Faragó Ricsi, mindketten szimpatikus srácok, nem volt gond a csapatba illeszkedésükkel, úgy érzem, a csapat kohézióját is erősítik. Az ificsapatból négyen jönnek fel, Altmann Márk, Harmados Ádám, Serfőző Milán és Ferencz Szilárd, kíváncsi leszek arra, mit tudunk kihozni abból, hogy csatlakoznak. Nagy falat lesz nekik, de mindannyian fogékonyak” – mondta Ladányi Balázs.

Bálint Tamás azt mondja, eddig remekül érzi magát a csapatban:

„A csapat magjával egyszerre kezdtük a hokit, és hét-nyolc évig együtt is játszottunk, szóval jól ismerem a többieket. Volt egy kétéves kitérőm, a Frankfurtban játszottam, jól éreztem magam, de az érettségi miatt, valamint mert ott elég nehéz a felnőtt csapatba kerülni, úgy éreztem, jobb, ha hazatérek. Hogy miért a Vasas? Magyarországon, úgy érzem, a Vasasban van a legnagyobb potenciál, az edzői stáb is nagyon jó, és azért az is számított, hogy a legtöbb játékost ismerem. Szeretném megnyerni a bajnokságot, az EBEL-ben pedig bejutni a rájátszásba, és tovább fejlődni a bajnokság során. Várom már a szezont” – összegzett a 18 éves új igazolás.

Faragó Richárd a MAC-ból érkezett vissza a klubhoz, a tavalyi magyar bajnoki döntőben még a kékek színeiben örülhetett, viszont vonzó klubnak tartja a Vasast, így váltott:

„Több oka is van, hogy ide igazoltam. Idén érettségizem, itt lakom közel, egyszerűbbek és kényelmesebbek lesznek a hétköznapok, és az is számított, hogy nem éreztem már annyira jól magam a MAC-ban. Sok barátom van a Vasasban, akikkel régebben is együtt játszottunk itt, vagy akár a válogatottban, vonzó volt a klub” – mondta Faragó Richárd, hozzátéve, hogy semmilyen feszültség nincs a csapatban a tavalyi döntő miatt, ami szerinte megérdemelt volna még egy hetedik felvonást is, függetlenül attól, hogy persze akkor örült a végkimenetelnek.

„A srácok befogadtak, nagyon jól érzem magam. Szeretnék minél többet játszani, megküzdeni a helyemért, és élvezni a hokit” – tette hozzá a Vasas SC egyik új csatára.

A csapat egyébként szeptember 3-án az UTE ellen játssza első mérkőzését az „EBEL”-ben.