2017.07.17.
Tamara dupla, Ninetta szimpla!

Remekeltek kajakos hölgyeink: Takács Tamara kettő, Vad Ninetta egy arannyal zárta a plovdivi Európa-bajnokságot.
 

Az előzetes esélyek alapján a vasasos hölgyek kapcsán lehettek (v)érmesebb reményeink a kontinensviadal előtt. Végül ez olyannyira beigazolódott, hogy kettőből kettőt behúztak kiváló sportolónőink. Előbb a női K4 500-as egységéért izgulhattunk a döntőben, a Takács Tamarával, Vad Ninettával, Medveczky Erikával és Lucz Dórával felálló egységnek ez volt a debütálása világversenyen. Ehhez képest szinte azt lehet mondani, hogy simán nyertek, hiszen már féltávnál élre álltak, és onnan nem engedték ki a gyeplőt, így mindkét piros-kék lányunk Eb-címnek örülhetett.
"Teljesen elégedett vagyok, egyszer ültünk össze ezzel a négyessel az Eb előtt, aztán Bulgáriában minden szabadidőnket azzal töltöttük, hogy a hajóban maradjunk, és ne boruljunk be a vízbe. Ez annyira jól sikerült, hogy a döntőben az első 300 méteren remekül eljöttünk, utána hiába estünk szét kicsit, nem tudtak megfogni minket. Kimondva kimondatlanul elvárás volt az érem, bár én magamnak kifejezetten azt határoztam meg, hogy elsők legyünk, de ez nem jelentett extra nyomást. Plovdiv nem egy festői hely, de maga a szállás kifogástalan volt, egyedül a szélsőséges időjárás okozott egy kis kellemetlenséget. Simon Miklós jelenléte sokat számított, rögtön a négyes után tartott nekem két edzést, de így most legalább kapok három nap pihenőt, aztán jöhet a vb-felkészülés. A négyes mellett Tamarával párosban indulunk, azért fogok dolgozni, hogy hasonlóan elégedetten zárjuk azt a világversenyt is." - értékelt honlapunknak Vad Ninetta.

Takács Tamara küldetése a négyessel még nem ért véget, hiszen a válogatókon egyeduralkodó volt, így a másik olimpiai számban, K1 500-on is kipróbálhatta magát. A fináléra az előző nap kánikulája után özönvízszerű eső hullott le, de nem valószínű, hogy Tamara erre fogja a nem igazán sikerült rajtját, amely után kétszázötvennél még "sehol sem volt". Az innen megindított hosszú hajrára azonban még a legnagyobbak is csettintettek, Fábiánné Rozsnyói Katalin tanítványa éppen akkor került az élre, amikor a legjobban kellett, az utolsó métereken, így duplázó Európa-bajnoknak mondhatja magát. Bár kajak-kenuban az időeredmény kevésbé számít, de az 1.47.264 Európa-csúcsot jelent, amellyel egy fehérorosz és egy orosz lányt utasított maga mögé.
Természetesen kétszeres bajnoknőnket is megkérdeztük a hazaérkezés után:
"A legjobb érzés az volt, amikor Kati néni az egyes győzelem után annyit mondott a telefonban, hogy így kell ezt csinálni. Jólesett, hogy büszke rám. Egyébként nem izgultam, próbáltam úgy felfogni, hogy jó formában vagyok, és csak csinálnom kell, amit tudok. Az egyesnél belehúztam a rajtgépbe, aztán éreztem, hogy lett egy hajó hátrányom, de az szerencsére nem tudatosult bennem akkor, hogy nyolcadik is voltam. Simon Miklós nagyon rendes volt, jött velem a parton és végig nyugtatott, hogy meg tudom csinálni. A végén beletettem mindent, és hát így sikerült. A négyest is nagyon akartuk, szerintem ez döntött a javunkra, mert azért hibáztunk közben. Most éppen a reptérről Szolnokra tartok, egyből vízre szállok és készülök egyesben a szerdai szétlövésre, utána pedig végre jöhet egy kis pihenő. A páros és négyes indulásom biztos a világbajnokságon, az egyest majd meglátjuk. Mindenesetre egyelőre nem érzek fáradtságot, a plovdivi élmények teljesen feldobnak!" 


Vasasos főszereplők Plovdivban: Vad Ninetta, Simon Miklós és Takács Tamara

A nők tündöklése után Bárdfalvi Márknak a K4 1000-es egység tagjaként kevesebb oka lehetett az örömre. Ők is esőben döntőztek, és valahogy nem állt össze a Kammerer-Noé-Ceiner-Bárdfalvi kvartett pályája, hiba küzdöttek derekasan, az utolsó, kilencedik helyen zártak.

Solti Lászlónak ötezer méteren már a részvétel is nagy fegyvertény volt, hiszen ő inkább a maratoni távok mestere, Plovdivban végül a hetedik helyen végzett, amivel feltétlenül elégedett lehet.