2017.07.14.
Vasas-kupa karatéban!

Kitűnő, új kezdeményezést indított el karate sportágunk.

Június második fele karatésaink számára a versenyzés jegyében telt: az élversenyzők a szezon legnagyobb versenyére, a horvátországi Karate1 Youth Cup Világkupára készültek, a kezdőknek pedig – nevéből is adódóan – hagyományteremtő, gyakorló háziversenyt rendeztek szakosztályon belül, amely az 1. Vasas Kupa elnevezést kapta.

„A verseny célja az volt, hogy nyomás és tét nélkül tudják a gyerekek gyakorolni azokat a technikákat, szituációkat, amiket az egész év során megtanultak. A legtöbb karatésunknak ez volt az első versenye, ennek megfelelően a lehető legtöbb támogatást akartuk nekik megadni.” – vázolta az új ötlet lényegét Egri Tamás szakosztály-igazgató.

Három tatamin küzdöttek, először a lányok, majd a fiúk. A szokásoktól eltérően a megmérettetés nem kieséses rendszerben zajlott: a meccsek végén nem hirdettek győztest, hiszen nem a győzelem, hanem a gyakorlás és a pozitív élmények gyűjtése volt a cél. Ehelyett körmérkőzéseket szerveztek, ahol az összes karatésunk 7-8 meccset mehetett a nap során. Egy átlagos versenyen, aki a döntőbe is jut, maximum 3-4 kört mehet, így ez a rendszer sokkal több lehetőséget nyújtott a gyakorlásra.

„A gyakorlás szempontjából a másik tényező, amit kiemelnék, a bírói munka volt. 3 küzdőtéren bíráskodtak vb-ket és Eb-ket is megjárt nemzetközi bírók, a hazai versenyeken hétről hétre kitűnően teljesítő vizsgázott bírók és világversenyekről éremmel rendelkező hazai élversenyzők is. Minden bíró segített a gyerekeknek, tanácsokkal látta el őket, bátorították, vigasztalták őket, és ami a legfontosabb: egész nap kritikus szemmel vezették a meccseket, közben figyelve a versenyzőink erősségeit és gyengéit. Az ő munkájukat ezúton is köszönjük. A lebonyolításért szintén hálával tartozunk az élversenyzőinknek és utánpótlás karatésainknak: egész nap segítettek bemelegíteni a gyerekeknek, öltöztették őket, a sorsolások alapján kísérték őket a helyükre, igazi példaképként viselkedtek. Továbbá a szülők is kivették a munkából a részüket időmérőként, segítőként, készítették a szendvicseket, kávékat a személyzetnek, összefogták a csapatot. Az első házi versenyünk fantasztikusan sikerült, a gyerekek sokat gyakoroltak, rengeteg pozitív élménnyel gazdagodtak, és ismét bebizonyítottuk, hogy a Vasas-család az első!” – összegzett Egri Tamás.