2017.07.13.
Európa-csúcs!

Pap Bianka remekelt a berlini paraúszó világkupán.

A német fővárosban zárult a paraúszók számára első ízben kiírt világkupa-sorozat, a kezdeményezés a szakma véleménye alapján egyöntetű sikert aratott. Berlinben is rendkívül nívós mezőny gyűlt össze, köztük vasasos úszókkal. Az egész magyar csapat hőse Pap Bianka volt, aki 50 háton és 100 háton is győzni tudott, a legnagyobbat mégis 200 háton alkotta, hiszen ezt a számot új Európa-csúccsal nyerte.


Pap Bianka a dobogó tetején (fotó: Magyar Paralimpiai Csapat)

Illés Fanni a viadal első két napján versenyzett, és mivel műtét utáni lábadozó időszakban van, nem lehetett tőle csúcsformát várni. Szabó Álmos edző elmondása szerint az időszaknak megfelelő eredményeket ért el, a saját kategóriájában pedig minden számban dobogós lett. A rövidebb úszások mellett „kirándult” egyet 400 vegyesre is, ami remek fizikai erőpróba volt, hiszen ilyen távon ritkán rendeznek versenyt paraúszásban.

Tar Réka, 2004-es születésű fiatal paraúszónk debütált a nemzetközi mezőnyben, neki a világkupa arról is szólt, hogy besorolják az S9-es sérültségi kategóriába. Összesen hét számot vállalt, komoly tapasztalatokat szerzett, 50 mellen döntőbe került, ezen kívül pedig többször is dobogóra állhatott saját kategóriájában.

Az uraknál nem más, mint riói paralimpiai bajnokunk, Tóth Tamás képviselte a Vasast, igaz ő Berlinben olyan számokkal kísérletezett, amelyekkel máskor nem szokott. Ennek türkében annyira nem is meglepő, hogy nem tudott döntőbe jutni egy úszásával sem.

Nyáron tovább folytatódnak az edzések, az élversenyzők szeme előtt pedig már az októberi, Mexikóvárosban rendezendő paraúszó világbajnokság jár, amelyen jelen állás szerint három vasasos sportoló - Illés Fanni, Pap Bianka és Tóth Tamás - sportoló indul.