2017.05.16.
Majális a zöld mezőn?

Holnap eldől, hogy bejutunk-e a Magyar Kupa döntőjébe. Hegyi Iván felvezetője.

Napra pontosan tizenegy évvel az után, hogy legutóbb Magyar Kupa-döntőt vívott a Vasas, ismét finalista lehet a piros-kék labdarúgócsapat. Ehhez nincs szükség különösebb bravúrra, hiszen az ellenfél az a mezőkövesdi együttes, amelyet a Megyeri úton rendezett első mérkőzésen sikerült 2-0-ra legyőzni, igaz, nem kis szerencsével... Hogy mást ne mondjunk, a borsodi Molnár Gábor az utolsó pillanatokban olyan közelről találta el a bal oldali lécet, hogy attól kellett tartani: a labda a kapufa és a lába közé szorul.


Fotó: Vasas Attila

Volt valamivel simább 2-0 is a közelmúltban, mégpedig a mezőkövesdi pályán, ahol március elején bajnoki mérkőzésen nyert a Vasas. A vetélytárs megbántásának, pláne lekezelésének a legcsekélyebb szándéka nélkül: újabban nem kunszt felülmúlni az MK-elődöntő szerda este nyolc órakor visszavágójának házigazdáját. Elvégre tavasszal a Mezőkövesd mindössze két alkalommal győzött és hétszer kikapott az NB I-ben, miközben több mint kétszer annyi gólt szedett be, mint ahányat szerzett (14-29). Magunk közt szólva, a Vasas sem csillogott: négy győzelmet, két döntetlent, valamint hat vereséget jegyzett eddig az évad második felében, és a részgólkülönbsége is negatív (17-20).

Mit gondolnak, ki a tavaszi első osztályú idény legeredményesebb angyalföldi labdarúgója?

Felix Burmeister, három góllal.

Őt követi Berecz, Gaál, Király, Risztevszki, Saglik, egyaránt kettővel.

A kupában jobb a helyzet: az öt tavaszi meccs közül négyet megnyert a Vasas, és az Újpest elleni 1-0-ás vereség is továbbjutást ért. A finalista szereplés szempontjából a 0-1 most is megfelelne, de a Hungária körúti „megoldást" nem feltétlenül kellene erőltetni...

Ahogyan elkiabálni sem volna jó bármit is. Tehát pusztán a dátum miatt említjük meg, hogy előző Magyar Kupa-döntőjét a Vasas 2006. május 17-én az Üllői úton játszotta. De nem az FTC, hanem a Videoton riválisaként. A Németh – Balog, Janjic, Tóth, Molnár – Németh (Gyánó), Zováth (Kapic), Bárányos, Pintér, Szabó (Csordás) – Waltner összetételű csapat 2-2-t ért el, majd a tizenegyespárbajban 6-5-re kikapott.

Megint csak a szikár tények kedvéért: a döntő helyszíne az idén ugyancsak az Üllői út, ahol volt a Vasasnak (1974-ben) vidámabb májusa is...  

Magyar Kupa elődöntő, 2. mérkőzés:
Mezőkövesd Zsóry FC - Vasas FC (2017.05.16., szerda, 20 óra, Mezőkövesd)