2017.05.16.
Érmekben gazdag nyitány

Remekül kezdték az új olimpiai ciklust a Vasas kajakosai.

Más-más edzőkkel, különböző reményekkel szálltak vízre a Vasas kajakosai az idény első megmérettetésen, a múlt hétvégi rangsoroló versenyen, amely a május 25-én startoló szegedi világkupa válogatóviadala volt. A külön utak ellenére közös pont, hogy valamennyi élversenyzőnk remekül szerepelt, és olimpiai számokban lesznek ott a világkupán.

A Fábiánné Rozsnyói Katalinnal készülő Takács Tamara és a Simon Miklós által edzett Vad Ninetta, K1 500 méteren éppen egymással vívott nagy csatát az első helyért, amelyből a végén Takács jött ki győztesen. Takács emellett K1 1000 méteren is diadalmaskodott, így érthetően elégedetten nyilatkozott honlapunknak:
„Tényleg nem maradt hiányérzetem, igazából engem is meglepett, hogy ilyen jól ment, főleg az ötszáz, hiszen nem csináltunk előtte gyorsítást. Mentem, ahogy bírtam, és hát végül az lett belőle, hogy mindenkit megelőztem. Kati néni úgy küldött el Szegedre, hogy élvezzem a versenyzést, mert ez csak egy teszt. Persze, a világkupa-szereplés motivált, örülök, hogy végül két számban is ott lehetek majd, de az is inkább egy edzésverseny lesz majd számomra. Korábban Dél-Afrikában voltunk edzőtáborban, a körülmények tökéletesek voltak, ráadásul fiúkkal készültem, ami külön húzóerő volt. Mostanra azért már hiányzott a versenyzés, jó volt ott lenni a többiekkel a pályán, felmérni, ki hol tart.”


K1 500 méter eredményhirdetés: Takács Tamara és Vad Ninetta (fotó: facebook)

Vad Ninettának is jutott arany, ő a táv rövidsége ellenére is magabiztosan nyerte a K1 200 métert.
„Maximálisan elégedett vagyok, mi is edzésnek szántuk a versenyt, ehhez képest várakozáson felül sikerült. Úgy éreztem, hogy a jelenlegi állapotomhoz képest szinte tökéletes pályát mentem kétszázon és ötszázon is. Előbbinél még ki is engedtem kicsit a végén, az utóbbinál erre értelemszerűen nem volt lehetőség. A világkupára is kemény munkából megyünk, előtte talán lesz pár nap pihenő, de alapvetően az is egy teszt, csak ott még erősebb ellenfelekkel tudunk menni. Úgy érzem, jó úton indultunk el Simon Miklóssal, több újdonság is akad a módszereiben. Minden halad a terv szerint, korábban Portugáliában készültünk pár hetet, ott még nem éreztem magam olyan jól, főleg a hideg idő miatt, de miután visszajöttünk Szegedre, már látszott, hogy nem vagyok rossz formában. A világkupán szeretnénk nyerni négyesben, az a cél, hogy ez az egység megmaradjon a világbajnokságra is. Egyesben nincsenek illúzióim a győzelmet illetően, a cél elsősorban az, hogy döntőt menjek.”


Vad Ninetta és mestere, Simon Miklós (fotó: Facebook)

A hölgyeknél egyébként még Giczy Zsófia révén voltunk érintettek, de ő nem jutott tovább a futamából K1 500 méteren.

A férfiaknál Bárdfalvi Márk az elnyűhetetlen Kammerer Zoltánnal lett második K2 1000 méteren, a duó K2 500-on ötödik lett, Bárdfalvi pedig K1 500-on is szerzett egy ötödik helyet.
„Kis csapattal, családias hangulatban, Nieberl László irányításával és Klink Zoltán erőnléti edző közreműködésével vágtunk neki a szezonnak Zolival. Benne még mindig elképesztő energia van, nincs olyan edzés, hogy ne tenné magát oda maximálisan, ami nekem óriási motiváció, hiszen gyakorlatilag az ő sikerein nőttem fel. A rangsorversenyen sikerült kihoznunk a legtöbbet magunkból, 1000 párosban a szél nem volt velünk, de azért nem akarom erre fogni, hogy végül nem nyertük meg. A világkupán mindenesetre szeretnénk visszavágni a másik magyar párosnak. Ötszázon a rossz rajtunk miatt lettünk ötödikek, de ez korrigálható, más problémát ott sem éreztem, igaz előtte egyszer se ültünk össze ezen a távon. Végül megpróbáltam az 500 egyest is, de ott a döntőre elfáradtam, ennek az a tanulsága, hogy sok a három szám. A szegedi verseny előtt még Portugáliában is rajthoz állunk egy világkupán, ott 500 egyest és párost fogunk menni."


Bárdfalvi Márk és szurkolótábora Szegeden (fotó: Facebook)

A szintén vasasos Solti László 1000 méteren egyesben és párosban is döntőbe jutott, végül mindkét számban nyolcadik helyen végzett.

A rangsoroló verseny eredményei alapján a következő számokban lesznek indulóink a szegedi világkupán:

Férfi kajak:
K-1    500 m: Bárdfalvi Márk
K-2 1000 m: Kammerer Zoltán-Bárdfalvi Márk

Női kajak:
K-1    200 m: Vad Ninetta
K-1    500 m: Takács Tamara, Vad Ninetta
K-4    500 m: Szabó Gabriella, Takács Tamara, Fazekas-Zur Krisztina, Vad Ninetta