2017.04.19.
Hősies küzdelem, de a 7. helyért megyünk

A VasasPlaket tartalékos keretével nagyot küzdött a Miskolc ellen, de vereséget szenvedett.

E.ON OB I, rájátszás, az 5-8. helyért, 2. mérkőzés:

VasasPlaket–Pannergy-Miskolci VLC 13-16 (1-5, 2-4, 5-3, 5-4)
Tüskeuszoda, vezette:
Berki, Benczur

Vasas: Jónás – Burián 2, Mészáros, Babay 2, Bóbis 2, Takács B., Steinmetz Á. 2. Csere: Bencz, Simon H., Böröczky B., Marnitz G. 5.
Vezetőedző: Földi László

Miskolc: Csoma – Vadovics 2, Lukács D., Hornyák 1, Halek 4, Bowen 2, Misic 4. Csere: Lukács Á. 1, Miklós 1, Szabó R., Milicic, Jakab D. 1.
Vezetőedző: Sike József

Gól/emberelőny: 2/6, illetve 3/14
Ötméteresek: 4/5, illetve 1/1
Kipontozódott: Mészáros (32.)
Kiállítva cserével: Takács (29.)
Kiállítva 4 percre: Burián (23.), illetve Halek (26.)

Az egyik fél hetedik pontjáig tartó párharc végeredménye: 9-3, a Miskolc javára.

A VasaPlaket úgy állt ki a Miskolc elleni szerdai, sorsdöntő mérkőzésre, hogy hiányzott a keretből a Jesse Koopman és Robin Lindhout, a jó ideje sérült Hőna Dávid, a második számú kapus, Tihanyi Bernát, míg a szerb légiós, Aleksandar Njegovan csak papíron volt részese a bajnokinak, a szakvezetés tudta, hogy játszani nem fog tudni.

A holland játékosaink közül Koopman már a legutóbbi meccset is kihagyta, Lindhout pedig most esett ki az elmúlt napokban, sőt, a végül szerepet kapó játékosok is kisebb-nagyobb problémákkal küzdöttek. Így került a keretbe a 2000-es születésű Böröczky Bence, aki játszott is szerda este, valamint Korom Dániel.

Nehéz kiindulópont, és a győzelmi kényszer mellett induló mérkőzés ráadásul elég rosszul is kezdődött. A miskolciak gyorsan kihasználták a kapott emberfórokat, Bóbis Máté viszont 5 méterest hibázott, 0-3. A héten betegeskedő Burián Gergő törte meg a csendet, éles szögből leadott lövésével szerezte meg az első Vasas-gólt.

Fotók: Vasas Attila

Belelendült viszont gyorsan Halek Márton, majd Vadovics Viktor is betalált, ráadásul az első negyed végén fontos emberfór maradt ki. Az első szünet után 1-7-nél gondoltuk először, hogy elúszni látszik korán ez a mérkőzés, de aztán szép lassan feljebb kúszott a VasasPlaket. 5-10, 6-10, 7-10, és máris csak három gól volt a különbség, sőt, Alex Bowen góljára újra tudott válaszolni az egymás után kétszer betaláló Steinmetz Ádám, 11-8 volt a Miskolcnak a bő két perccel a harmadik negyed vége előtt.

No, ekkor jött nagyon rosszul a rúgásért kapott 4 perces kiállítás, Burián Gergő kapta. A brutalitásért 5 méteres is jár az ellenfélnek, hát persze, hogy a miskolciak aktuális gólvágója, a végül 4 gólig jutó Halek Márton értékesítette a büntetőt.

„5:32-nél jöhet vissza?” – kérdezte Steinmetz Ádám a játékvezetőket az utolsó kisszünet végén, a zárószakaszra négygólos hátránnyal futhatott neki a VasasPlaket.

A megannyi nehézség ellenére a mérkőzés második szakaszában kifejezetten harcosan és eltökélten játszott csapatunk, járt ezért a kalapemelés. Simon Henriket sérülés miatt veszítette el a csapat a meccs második szakaszára, ezért is volt becsülendő az igyekezet.

Ezt némileg elősegítette, hogy Halek Márton is brutalitásért kapott 4 perces büntetést. Marnitz Gergő szép gólokat lőtt a meccs második szakaszában, Jónás György is remek védéseket mutatott be, így még 15-13-as miskolci vezetésnél is benne volt a pakliban a csoda lehetősége.

Ez végül 50 másodperccel a vége előtt oszlott el, akkor Sasa Misic lőtt három emberrel a nyakán gólt, eldőlt, a mérkőzést hozta a Miskolc, amely így a Szegedet legyőző BVSC-vel vív párosmérkőzést az 5. helyért.

A VasasPlaket jövő szombaton, a Szeged ellen idegenben kezd a 7. helyért folytatott párharcban.

Földi László összegzése az eseménydús mérkőzés után:

„Nagyon nehezen indult ez a mérkőzés, nagyon foghíjasan játszottunk. A szezonban eddig elkerült minket az a szituáció, hogy ilyen sok játékos hiányozzon, most nem. A hiányzóink mellett tudtuk, hogy Njegovan nem játszhat, ezen kívül Steinmetz Ádámnak is voltak nehézségei, Babay Árpád törött ujjal játszott, Burián Gergő pedig a héten négy napig lázas beteg volt. A srácok ezek után még inkább megérdemlik a dicséretet. 9-3 után is visszajöttünk, megzavartuk az ellenfelünket. A végére elfogytunk, a csapatban két ifi és három serdülőkorú játékos is ott volt. Minden tiszteletem a fiúké, egy kockázatos játékot játszottunk, amelynek megvoltak a hátulütői. Maximális dicséret a srácoknak, amiért küzdöttek és harcoltak.”

Steinmetz Ádám szerint a feladat adott, össze kell szednie magát a csapatnak a Szeged elleni párharcig:

„Gratulálok a Miskolcnak, egyúttal sok sikert kívánok nekik az 5. helyért vívott párharcban. Szerettük volna jobban megnehezíteni a Miskolc dolgát, illetve lehetőség szerint megnyerni ez a meccset, hiszen ez volt az utolsó esélyünk a párharcban. Ez talán sikerülhetett volna, ha kompletten tudunk felállni. A körülmények ellenére hatgólos mínuszból tudtuk izgalmassá tenni a meccset. Szép gólokat lőttünk, és egyáltalán nem megalázottan hagytuk el a medencét. Lesz tíz napunk arra, hogy a sérültek felépüljenek, és mindent meg fogunk tenni a Szeged ellen, hogy megszerezzük a hetedik helyet.”

A másik mérkőzésen:

MKB-Euroleasing-BVSC-Zugló–Contitech-Szeged-Diapolo 14-9 (4-2, 4-2, 2-3, 4-2)

Az egyik fél hetedik pontjáig tartó párharc végeredménye: 9-0, a BVSC javára.