2017.04.19.
Prágai tavasz

Rangos nemzetközi tornán nyert ezüstérmet juniorcsapatunk.

A Vasas juniorjai visszajáró vendégnek számítanak a Prague Handball Cup-on, amelyet idén is Húsvétkor rendeztek meg a cseh fővárosban. Az 1998-as korosztályban 39 csapat indult, a mieink egy hetes csoportba kaptak besorolást, ahol valamennyi 2x15 perces meccsüket megnyerték.
Az „alapszakaszt” egy hármas csoportkör követte, amely során Varga Márta csapata megőrizte hibátlan mérlegét, így jöhetett a negyeddöntő.
A nyolc között a dán Ajax Koppenhága ellen drámai csatában, büntetőkkel nyertünk, az elődöntőben pedig a torna legjobb játékával, 11-10-re múltuk felül a Skanderborg csapatát.
A hab végül nem került fel a tortára,   a fináléban a FIF Handbold kettővel jobbnak bizonyult, de összességében kimagasló eredmény az ezüstérem. A döntő legjobb Vasas-játékosának Varjú Liliánát választották a szervezők.

A feszített program mellett esténként a várost is fel tudta fedezni a 16 fős keret, sőt, a prágai fagylaltipar minőségellenőrzésére is nyílt alkalom a hosszúhétvége során.

Nagyon hasznosnak éltem meg a túrát, olyan meccseket játszottunk – főleg a végjátékban – amelyekre itthon nem nyílik lehetőség.  – kezdte értékelését Varga Márta vezetőedző.
A speciális szabályok miatt különleges felkészülést igényelt az egész torna: a harmincperces villámmeccseken minimálisra kell csökkenteni a hibákat, ha nyerni akarsz. Emellett támadás - és védekezéstaktikai elemekben is sokat fejlődtünk, elég, ha csak a kapus nélküli játékra gondolok, amelyet az utóbbi időben a hazai bajnokikon is egyre többet gyakorlunk. Érdekes szabály volt, hogy döntetlen esetén a strandkézilabdához hasonlóan öt-öt kapustól indított ziccerrel döntik el a csapatok a meccset. Ez egészen extra pszichés terhet jelentett, az Ajax Koppenhága ellen nekünk is volt részünk benne, de a kiválasztottak elbírták a nyomást.
Az elődöntőben fantasztikusan kézilabdáztunk, nem sokszor láttam még ilyennek a csapatomat. A döntőre kicsit elfáradtunk, ott kijöttek a hibák, ráadásul hiányoztak a kiemelkedő egyéni villanások, de hamar túltettük magunkat a pillanatnyi csalódottságon.  
Összességében mindenki felnőtt a feladathoz, több remek egyéni teljesítmény is akadt, a csapatvédekezés pedig remekül működött, tényleg azt érzem, hogy jó úton járunk.  A kapuban Márity Laura végig extrát nyújtott, ráadásul több fontos gólja is volt, amikor az ellenfél kapus nélkül támadott.
Érdekes volt látni a nemzetközi mezőnyt, azt a vagányságot, könnyedséget, ahogyan néhány csapat játszott.  Itthon egy nap pihenőt adtam a csapatnak, de most már készülünk a hétvégi bajnoki feladatokra, hiszen továbbra is az a cél, hogy a szezon végén minden fronton aranyérmesek legyünk.



 

Alapszakasz:
Nitra-Vasas SC  13-16
Vasas SC- TJ Astra 20-4
Reistad-Vasas SC 12-21
Vasas SC-Koge 20-8
Jersie-Vasas SC 5-22
Vasas SC-Forst United 22-7

Csoportmérkőzések:
SHK Veselí nad Moravou-Vasas SC 7-18
Vasas SC-SKP Bratislava 14-4

Negyeddöntő:
Ajax Coppenhagen-Vasas SC 12-13

Elődöntő
Skanderborg-Vasas SC 10-11

Döntő
Vasas SC – FIF 10-12


A Vasas SC ezüstérmes csapata:
Nyitrai Ágnes, Borbély Alexandra, Sági Bettina, Kuczora Csenge, Huszár Dóra, Lízer Dorottya, Szeberényi Flóra, Lipovics Gabriella, Fodor Klaudia, Márity Laura, Varjú Liliána, Pallagi Luca, Szatmári Melinda, Arany Rebeka, Kolev Réka, Szentkeressy-Kovács Renáta

Vezetőedző: Varga Márta (technikai vezető: Venczkó Ferenc, masszőr: Berán Antal)