2017.04.17.
Egy oda...

A bajnoki döntő első összecsapásán a BRSE szűk másfél óra alatt győzte le hazai pályán a Vasas Óbudát.

Linamar-BRSE – Vasas Óbuda 3:0 (15, 18, 20)
Békéscsaba, 1000 néző.

Vezette: Bátkai-Katona, Szabó P.

Békéscsaba: Tálas 2, Szakmáry 17, Clement 5, Smirnova 13, Matic 3, Bodnár 11. Csere: Molcsányi (liberó), Petrenkó, Ludmán, Soós.
Vezetőedző: Sasa Nedeljkovic.

Vasas Óbuda: Kountoura, Török 5, Hardy 5, Rountree 10, Sklar 7, Pekárik 1. Csere: Lévai (liberó), Szedmák 1, Kiss G. 1.
Vezetőedző: Jókay Zoltán.

Sorozatban nyolcadik bajnoki döntőjére készülhetett csapatunk, a Vasas Óbuda, ahol három elveszített finálét követően ezúttal is a címvédő, nagy esélyes Linamar-BRSE várt a mieinkre.


                                                                             fotó: Vasas Attila

A bajnoki alapszakaszt a békéscsabaiak nyerték, így hétfőn este idegenben kezdte meg az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharcot együttesünk. A találkozó elején szurkolóink a hosszú időre kieső Németh Anettnek üzentek, míg lányaink remek nyitásokkal meglepték a Békéscsabát, így az első technikai szünethez érve nálunk volt az előny (5:8). Két hibával saját lendületünket törtük meg a folytatásban, a BRSE pedig köszönte szépen, és átvette a vezetést (13:12). A kezdeti, bátor játék helyét kissé görcsös produkció vette át, fontos helyzetekben rendre rossz megoldást választottak játékosaink,  a Békéscsaba Irina Smirnova vezérletével könnyedén nyerte meg a játszmát (25:15, 1:0).    

A második szettet ismét lendületes, jó játékkal indították a lányok, nagyot küzdve négy pontos előnyre tettek szert (5:9). Sajnos újfent leblokkolt együttesünk, Szakmáry Gréta nyitássorozatát követően immáron egy pontos hazai vezetésénél volt kénytelen időt kérni vezetőedzőnk, Jókay Zoltán (10:9). Ekkor még sikerült fordítani, a BRSE azonban pillanatok alatt visszavette a vezetést, így előbb Szedmák Réka bevetésével, majd újabb időkéréssel próbálkoztunk (17:13). Becsülettel harcolt csapatunk, a szezon egyik legszebb labdamenetét meg is nyerték a mieink, ám a Molcsányi Rita vezetésével kimagaslóan mezőnyöző Békéscsabát nem lehetett megszorítani (21:17). A végjátékban Bátkai-Katona Ágnes játékvezető borzolta még a kedélyeket, az eredményt azonban ez nem befolyásolta, megérdemelten nyerte a szettet a hazai gárda (25:18, 2:0).

A forgatókönyv nem változott a harmadik játszmára sem, jó kezdés után hamar visszaestünk, Szakmáry és Smirnova támadásaival a BRSE került előnybe (11:8). A Békéscsaba sok olyan megoldást felvállalt, amit a mieink nem, a kisebb holtpontokon pedig gyorsan túllendültek a hazaiak, magabiztosan meneteltek a győzelem felé (20:15). Az utolsó percekben Török és Kiss Gréta pontjaival még sikerült két pontosra csökkenteni a különbséget, Bodnár Dorottya nyitássorozata azonban minden kérdést eldöntött. A BRSE érvényesítette a papírformát és magabiztos győzelmet aratott hazai pályán a döntő első mérkőzésén (25:20, 3:0). 

Jókay Zoltán vezetőedző:
- A vereség ellenére mi szempontunkból is voltak pozitívumai ennek a mai mérkőzésnek. Időnként szép dolgokat mutattunk, csak ezek az időszakok nem tartottak ki egy-egy szett végéig. Mondhatnám úgy  is, hogy az idő múlásával mindig felpuhultunk. A nyitásfogadásunk nem volt az igazi, emiatt aztán igazán hatásos támadásokat sem tudtunk indítani. A folytatásban a már említett pozitívumokra kell építenünk, és akkor talán az eredményességnek is örülhetünk még.

Sarlós Márton