2017.03.18.
Vállalható vereség az Eger ellen

A félidőben még 6-6-ra állt a VasasPlaket a bajnoki ezüstérmes ellen, a vendégek aztán rákapcsoltak.

E.ON OB I., középszakasz, 5. forduló:

Vasas-Continental–ZF-Eger 10-14 (2-2, 4-4, 1-4, 3-4)
Tüskeuszoda, vezette:
Marjay, Berki

Vasas: Jónás –  Burián 1, Koopman, Bóbis, Babay, Takács, Steinmetz Á. 2. Csere: Tihanyi (kapus), Marnitz G. 3, Simon H., Lindhout 3, Mészáros Cs., Bencz 1, Konarik. Vezetőedző: Földi László

Eger: Csiszár – Cuckovic 1, Hosnyánszky 1, Milos Csuk 4, Vapenszki 1, Kovács G. 1, Hárai 5. Csere: Bedő, Decker Á., Biros B., Angyal 1, Sári, Kürti. Vezetőedző: Dabrowski Norbert

Gól/emberelőny: 0/4, illetve 7/12
Ötméteresek: 2/2, illetve -
Kipontozódott: Takács (25.)

A bajnokság második szakaszának ötödik meccsére érkezett szombat késő délutánra az Eger a Tüskeuszodába. A bajnoki ezüstérmes, BL Final Fourba igyekvő Eger, amely az „odavágón” 15-3-ra verte a VasasPlaketet.

Nem volt tehát kérdés, mely csapat számított esélyesnek ezen a bajnokin, amelyen továbbra sem számíthatott a Vasas Hőna Dávidra, és Aleksandr Njegovan sem játszott ezúttal. Takács Bálint ott volt a vízben, mellette a serdülő-válogatott alapembere, a fiatal Konarik Ákos került még a keretbe.

Az Eger először egy Hárai Balázsnak beadott labdával, majd egy Milos Csuk-ejtéssel próbálkozott, miközben a mieink első két akciójukat nem tudták befejezni. A 4. perc elején született meg az első gól, emberelőnyből Hárai volt eredményes, majd nem sokkal később Milos Csuk talált be, 0-2.

Fotók: Vasas Attila

A 6. percben Marnitz Gergő szépített egy szabaddobás-góllal, majd Decker Ádám kiállítása után (Steinmetz Ádám harcolta ki) Robin Lindhout egyenlített, 2-2! Érdekesség, hogy az Eger kapuját Csiszár Boldizsár védte, az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Branislav Mitrovic a padon kezdett.

Az első negyed végén és a második elején is többször a vezetésért támadhatott csapatunk, Burián Gergő meg is szerezte azt a 9. percben, 3-2! Hosnyánszky Norbert klasszisa jött ezután, azonnal egalizált. Nekünk is van klasszisunk, Steinmetz Ádám, aki visszavette csapatunknak a vezetést, 4-3, a második negyed 3. percében jártunk ekkor.

Sőt, Bencz Rolf óriási gólt ragasztott a kapuba, 5-3! Hárai villant azután emberfórban, de ideges volt mindkét csapat, nyilván a meglepő részeredmény miatt. Csuk higgadt volt, 5-5, 2 perc volt hátra a nagyszünetig. Az utolsó percben 5 métereshez jutott a VasasPlaket, Lindhout állt oda elvégezni, be is lőtte, 6-5, de Cuckovic gyorsan válaszolt.

A félidőben 6-6 állt a táblán, kiválóan helytállt csapatunk.

Hárai köszönt be azonnal a harmadik negyed elején, hosszú idő után vezetett az Eger ismét, 6-7. A vendégek centerének nagyon ment, meglőtte nem sokkal ezután a negyedik gólját is, kettővel ment a Dabrowski-csapat, Földi László időt is kért.

Stabilabbá vált az Eger védekezése, a mieink pedig kissé elbizonytalanodtak, Kovács Gergő góljával már háromgólosra hízott a vendégelőny (6-9). Lindhout szép húzással jelentkezett az utolsó percben (7-10), de Hárainak erre is volt válasza.

Takács Bálint kipontozódott a negyedik negyed elején, ez nem jött túl jól, növelte is előnyét az Eger. A végére nem sok kérdés maradt, ismét avattunk egy újoncot a szezonban, Konarik Ákos négy és fél perccel a vége előtt állt be.

A vége egy vállalható, négygólos vereség, folytatás egy hét múlva, Miskolcon.

Földi László vezetőedző értékelése:

„Próbáltuk összekapni magunkat erre a meccsre, több dolog is motivált minket ebben. Az egyik, hogy az egri meccs második félideje nem úgy sikerült, ahogyan kellett volna, akkor nagyon elgyepáltak minket. Kicsit a harmadik negyed hasonló volt ma is, aminek több összetevője volt. Most ki tudtunk ebből jönni, az utolsó gólt is mi lőttük, Egerben csak az első negyedben lőttünk gólt. Fegyelmezettebbek voltunk, mint akkor, még ha egy kicsit higgadtabbak lettünk volna, akkor több borsot tudtunk volna az Eger orra alá törni. Az nem volt ma sem kérdés, ki a jobb csapat”

Babay Árpád így foglalta össze véleményét a meccsről:

„Olyan volt ez a bajnoki, mint amilyenre számítottunk. Büszkén mondhatom, hogy a csapat végre azt az arcát mutatta, amit korábban a bajnokság első felében is mutatott. Remélem, hogy visszatértünk arra az útra, amin korábban jártunk. Ez a mi utunk, és ha ilyen agresszíven játszunk a következő mérkőzéseken is, akkor mindenki ellen meg tudjuk mutatni, mire vagyunk képesek. A nagyszünetben arra gondoltam, csináljuk tovább azt, amit addig, bár szomorú voltam, mert előtte két teljesen elkerülhető gólt kaptunk. Ha azok bemennek, akkor még inkább szorosabb lett volna a vége.”

További mérkőzések:

Contitech-Szeged-Diapolo–FTC-PQS Waterpolo 7-9 (3-3, 2-3, 1-2, 1-1)
MKB Euroleasing-BVSC-Zugló–Szolnoki Dózsa-Közgép 5-16 (0-3, 2-4, 2-4, 1-5)
Pannergy-Miskolci VLC–A Híd-OSC Újbuda 9-14 (2-4, 4-5, 2-2, 1-3)

A felsőház állása:

1. Szolnok 54 pont
2. Eger 52 pont
3. OSC 47 pont
4. FTC 40 pont
5. Miskolc 33 pont
6. Szeged 27 pont
7. BVSC 26 pont
8. Vasas 22 pont